Hirdetés

Daniel Radcliffe évek óta nem beszélt J.K. Rowlinggal, mivel másképp gondolkodnak a transzneműek megítélését illetően

|

A Harry Potter filmek színészét mélységesen elszomorítja, hogy a transz közösség kapcsán nem értenek egyet az írónővel, ennek ellenére tudja, mennyit köszönhet neki.

Hirdetés

J.K. Rowling egyike azoknak a szerzőknek, akik olyan univerzumot hoztak létre, amiért milliók rajonganak világszerte, a személye mégis megosztja az embereket egy ideje. Az írónő a múltban többször is kifejtette a nézeteit, miszerint különbséget kell tenni nők és transz nők között, ami miatt nemcsak különféle LMBTQ-szervezetek és aktivisták támadták, hanem egyes rajongók is, míg a másik oldalon Rowling követői (vagy éppen a kérdésben ellentétes véleménnyel rendelkezők) szállnak be a verbális küzdelembe.

A Harry Potter megalkotója iránti gyűlölet odáig fajult, hogy tavaly megpróbálták kiközösíteni azokat, akik megvették a Hogwarts Legacy videojátékot, és bojkottálásra szólítottak fel, de ez persze nem akadályozta meg a játékosokat abban, hogy az egekbe repítsék a játék eladásait. Ebben ugyan nem, de a jelenleg is formálódó, élőszereplős Harry Potter sorozat munkálataiból kiveszi a részét a franchise szülőanyja, akit változatlanul transzfóbnak tartanak az azóta tett megjegyzései miatt. 

Hirdetés

Nemrég például az ütötte ki Rowlingnál a biztosítékot, hogy egy transznemű gyilkosról nőként beszéltek a híradóban, az ilyen megnyilvánulásai miatt pedig többek között Daniel Radcliffe és Emma Watson is elhatárolódtak tőle. Az írónő áprilisban azt mondta Twitteren/X-en, hogy nem bocsát meg nekik: szerinte azok a hírességek, akik egy olyan mozgalmat támogatnak, amely a nők nehezen kivívott jogait csorbítja meg, és arra használják a platformjaikat, hogy szurkoljanak a kiskorúak átváltoztatásának, tartogassák a bocsánatkérésüket a kiszolgáltatott nőknek és traumatizált nemvisszaváltóknak.

Radcliffe a The Atlanticnak adott új interjújában ekképpen reagált:

"Nagyon elszomorít, mert emlékszem arra, akit megismertem, azokra az időkre, amikor találkoztunk, a könyvekre, amelyeket írt, és a világra, amelyet megteremtett, mindez számomra mély empátiáról tanúskodik. Van egy olyan verziója az egésznek, hogy »Hogy lehet ilyen hálátlan ez a három kölyök?«, amit az emberek mindig is a fejünkhöz vágtak volna. Szóval, jó nekik. Nyilvánvalóan a Harry Potter nem történt volna meg Jo nélkül, így az én életemben valószínűleg semmi sem történt volna úgy, ahogyan most van, ha ő nincs, De ez nem jelenti azt, hogy egész életedben tartozol valaki másnak, és nem szólhatsz akkor, ha nem értesz vele egyet valamiben."

Radcliffe azt is elárulta a The Atlanticnak, hogy Rowlinggal 2020 júniusa óta nem lépett kapcsolatba, attól kezdve, hogy Harry Potter megteremtője olyan tweeteket kezdett el írni, amelyet transznemű-ellenesnek kiáltottak ki.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Akkoriban a színész a The Trevor Project nevű nonprofit szervezeten keresztül tett közzé támogató nyilatkozatot, kijelentve többek között azt is, hogy "a transznemű nők is nők". Az új interjújában erre is visszatekintett kicsit, elmondva, hogy 12 évig dolgozott együtt a szervezettel, és mérhetetlen gyávaságnak érezte volna, ha nem mond semmit.

"Meg akartam próbálni segíteni azoknak az embereknek, akiket negatívan érintettek a megjegyzések. És elmondani, hogy nem mindenki osztozik Jo nézeteiben azok közül, akik kapcsolatban vannak a Potter-franchise-zal."

A színész azzal zárt a mondandóját, hogy továbbra is támogatni fogja az LMBTQ-közösség tagjainak jogait, ennél többet pedig nem szeretne közölni a témával kapcsolatban. 

Nem mindenki van egyébként Radcliffe álláspontján Rowling kapcsán: tavaly a Luna Lovegoodot alakító Evanna Lynch vette védelmébe az írónőt, mondván úgy ismeri, mint aki a társadalom legsérülékenyebb tagjaiért áll ki, ugyanakkor elmondta, hogy a transz emberekkel ő is együttérez.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)