Hirdetés

Nem érdekli a fiatalokat a szex, ezért a filmvásznon is kevesebb az erotika

|

Drámai mértékben csökkent a fülledt jelenetek aránya a mozifilmekben az ezredforduló óta.

Hirdetés

Hollywood már nem a régi, és ezt nemcsak az mondatja velünk, még akkor is futószalagon gyártott szuperhősfilmeket próbálnak letuszkolni a nézők torkán, amikor már nyilvánvalóan elegük van belőlük, hanem hogy bizonyos műfajok szinte teljesen kikoptak a mozikból. Például alig készülnek már kalandfilmek, és ami sokaknak szemet szúrhatott, bizony egyre kevesebb a szex. Még úgy is, hogy az Oscar-díjas Szegény párák és a fesztiválokon díjazott Saltburn azt sugallták tavaly, hogy a producerek hosszú idő után merészebbé váltak, és végre alaposan befűtöttek a nézőknek. Sőt azt se feledjük, hogy még az Oppenheimer is bevállalt egy ágyjelenetet.

De rögvest számokat is teszünk az iménti állítás mellé, mivel a The Economist megbízásából Stephen Follows adatelemző a 2000-es esztendőtől kezdve módszeresen megvizsgálta minden évből a 250 legnagyobb bevételt hozó élőszereplős stúdiófilmet, és arra a megállapításra jutott, hogy alig több mint két évtized alatt mintegy 40 százalékkal csökkent az erotikus tartalmak aránya.

Hirdetés

Ez egyébként nem annak a következménye, hogy a stúdiók lejjebb csavarták volna a hőfokot és a fülledtséget, hanem hogy konkrétan elhagyták az ágyjeleneteket. A vizsgálat által érintett, 2019 és 2023 között bemutatott filmek közel 50 százalékában nem volt semmilyen szexuális tartalom, miközben a 2000-es évek elején ez az arány még 20 százalék körül mozgott. Különösen szemérmessé váltak az akciófilmek és a thrillerek, az előbbi kategóriában úgy 70, az utóbbiban nagyjából 50 százalékkal lett kevesebb a szex, de még a legkevésbé érintett romantikus filmek körében is csökkent az arány 20 százalékkal.

Follows különböző okokra vezeti vissza a szexualitás hanyatlását a mozikban, első helyre sorolva az 1995 és 2010 között született fiatalok, azaz a Z generáció elődeiknél jóval kevésbé élénk érdeklődését a szexualitás ábrázolása iránt. Ez a nemzedék egy tavalyi felmérés alapján még azt a szexet is soknak tartja, ami most kerül filmvászonra vagy képernyőre. De a kulturális szempontból sokszínű globális piac elvárásainak való megfelelést, a régi sztereotípiák és beidegződések háttérbe szorulását, a társadalmi normák megváltozását, a streamingkorszak beköszöntét, az intimitás-koordinátorok egyre szélesebb körben történő alkalmazását, valamint az explicit tartalmak könnyű hozzáférhetőségét (gy.k.: netes pornó) is felelősnek tartja a jelenlegi helyzet kialakulásáért.

Az iméntiek fényében különösen érdekes a kutatás másik megállapítása: a vizsgált periódus folyamán kizárólag a szex kezdett el kikopni a filmekből, miközben az erőszak és a drogfogyasztás ábrázolását, valamint a durva nyelvezet tekintve lényegében minden úgy maradt, ahogy volt.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)