10 kiváló kalózos játék, amivel a tengerek királyának érezheted magad

|

Bár a kalózos téma sosem volt a legnépszerűbb a játékiparban, születtek emlékezetes alkotások az elmúlt negyven évben.

Hirdetés

Miközben mindenki (igen, mindenki) arra vár, hogy végre megjelenjen a Skull & Bones, játékosok milliói (igen, milliói) keresnek kétségbeesetten valami hasonlót. A kalózos játékok hangulata könnyen magával tudja ragadni a kalandorokat: vonzó a szabadság, a végtelen tenger, a trópusi szigetek.

Szívesen látnánk még több, a témát feldolgozó alkotást, de azzal is beérjük, ami van: nem volt nagyon nehéz összeválogatni tíz olyan játékot a múltból és a jelenből, amiket bátran merünk ajánlani a hajózás, a Karib-térség, és a csibészkedés kedvelőinek.

Hirdetés

Claw

A Monolith Productions neve a legtöbbeknek olyan játékok miatt lehet ismerős, mint a Middle-earth: Shadow... sorozat, a F.E.A.R. vagy a No One Lives Forever, de ha még távolabbra utazunk vissza a stúdió múltjába, ott találjuk a Blood után megjelent második játékukat, a Claw-t. Az 1997-ben megjelent oldalnézetes platformerben egy emberszerű macskát, Nathaniel Joseph Claw kapitányt irányíthattuk, akit cocker spánielre hajazó kutyák ejtenek foglyul, ám miután kijut cellájából, elindul kincseket gyűjteni. Kardozás, lövöldözés, ugrándozás, dinamitozás, minden volt benne - még többjátékos módok is. Máig élvezetes, bár hivatalos úton sajnos nem lehet beszerezni, a Google Play Áruházban található verzió pedig csak egy gyenge utánzat.

Sea of Thieves

Amikor 2018 márciusában megérkezett a Sea of Thieves, még meglehetősen szegényes játék volt kevés tennivalóval, nem túl szórakoztató játékmenettel. A fejlesztőcsapat már akkor is jelezte, hogy első körben csak az alapokat akarták lefektetni, addig nyugodtan ismerkedjen vele mindenki, amit könnyebbé tett, hogy a megjelenése napján bekerült a Game Pass kínálatába PC-n és Xboxon egyaránt. Aztán elkezdtek csordogálni a frissítések, és minden egyes új csomaggal egyre jobbá vált a kooperatív kalózkodás. Tengerre szállni az egyik legjobb dolog benne, hiszen a hajókat (hacsak nem egyszemélyes csónakkal, magányos kalandorként vágtunk bele) csak közös erővel tudjuk irányítani: aki a kormánynál van, nem lát előre és nem kezelheti a sebességet szabályozó vitorlákat, le kell osztani a feladatokat a legénység tagjai között. Mindig van mit csinálni benne, most, öt évvel a megjelenése után meg aztán pláne.

Assassin's Creed IV: Black Flag

Természetesen nem állíthatunk össze egy ilyen listát anélkül, hogy szerepelne rajta az Assassin's Creed IV: Black Flag, a Ubisoft sorozatának egyik legjobban megbecsült része. Már a harmadik epizódban is volt hajózás, de a Black Flagben a kalózok aranykorában, az 1700-as évek elején járhattuk a Karib-tengert. A hangulata páratlan, a játékmenete részben klasszikus Assassin's Creed, részben teljesen új: nagyobb hangsúlyt kap a felfedezés, a hajózás és a hajós harcok, a Jackdaw fedélzetén is rengeteg időt töltünk Edward Kenwayként. Akinek ez tetszett, a DLC-ként és önálló játékként egyaránt megjelent Freedom Cryjal, valamint a különálló Rogue-gal is bátran tegyen egy próbát.

LEGO Pirates of the Caribbean

Ha most készülne egy A Karib-tenger kalózai játék, biztosan sokkal jobb lenne, mint azok, amiket a filmek keltette hullámokat meglovagolni kívánó címek voltak. Többen is nekifutottak különféle adaptációknak, de senki nem végzett annyira jó munkát, mint a Traveller's Tales a LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game-mel - igaz, ők akkorra már bejáratták jellegzetes formulájukat több Star Wars, két Indiana Jones, két Batman és egy Harry Potter játékkal. A többi LEGO játékhoz hasonlóan ezt is játszhatjuk párban, a franchise számos karakterét irányítva, miközben újraéljük az első négy film eseményeit, persze a megszokott humorral kicsavarva.

Sid Meier's Pirates

Ez sem maradhat le egy valamire való, kalózos játékokat gyűjtő listáról. Sid Meier első, saját nevével fémjelzett játéka még 1987-ben debütált. Kalózként vagy kalózvadászként járhatjuk benne a Karib-térséget a tizenhatodik, tizenhetedik és tizennyolcadik században, szabadon, a választott kor valamely nagy birodalmának megbízásából. Eldönthetjük, hova megyünk és mit csinálunk, változatos játékmenetet kínál, korának egyik leginnovatívabb, legkülönlegesebb játéka volt. 2004-ben remake-elték, az is kiválóan sikerült, Steamen most is megvásárolható.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Sea Dogs

A játékiparhoz nem sokat tett hozzá, ám az orosz játékfejlesztést jelentősen fellendítette az Akella 2000-ben megjelent szerepjátéka, a Sea Dogs, ami sokat merített a Sid Meier's Piratesből. Viszonylag nyitott szerepjáték, melyben saját kalózunkkal vagy privatérunkkal járhatjuk a tengereket, elkötelezhetjük magunkat a britek, franciák vagy spanyolok mellett, de akár önjáróak is lehetünk. Cél a gyarapodás és a minél nagyobb ismertség (meg persze minél nagyobb hajó) megszerzése, amihez harcokon, küldetéseken át vezet az út. Folytatásai is készültek: az elsőből az első hivatalos A Karib-tenger kalózai játék lett, a többit pedig először Age of Pirates néven adták ki, mert a Sea Dogs márkanév nem az Akella tulajdona volt, de ma már a GOG-on Sea Dogs: Carribean Tales, valamint Sea Dogs: City of Abandoned Ships néven szerepelnek. Azért még mindig az első a legjobb, bár a steames verzióval a felhasználók beszámolói alapján akadnak komoly gondok.

The Secret of Monkey Island

Nehéz egyet kiválasztani a Monkey Island sorozat részei közül, de ha most kezdenél bele, nyilván az a legjobb, ha az elsővel indítasz - na jó, annyit trükközhetsz, hogy a 2009-ben megjelent remake-et szerzed be. Az ifjú Guybrush Threepwood mindenféle kalandokba keveredik, miközben próbálja meghódítani szíve választottját, Elaine-t, valamint megküzdeni a gonosz LeChuckkal. Sajátos és erős humora, kreatív megoldásai sokak kedvencévé tették, a színvonalat pedig szinte mindegyik rész tudta tartani, még a 2022-ben megjelent Return to Monkey Island is - talán egyedül a Telltale-féle Tales of Monkey Island sikerült egy kicsit gyengébbre. Mellékes, de a Sea of Thieveshez is mostanában érkezik egy Monkey Island-témájú kiegészítés.

Pillars of Eternity 2: Deadfire

Az Obsidian Entertainment nagy klasszikusokat idéző szerepjáték-sorozatának második részében jelentős mennyiségű időt töltünk tengeren is - elvégre hajóskapitányként indulunk Deadfire régiójába, ahol rengeteg felfedeznivaló vár ránk. Amellett, hogy karakterünket és csapatunkat fejlesztjük a járművet is jobbá tehetjük - mozgó erődként funkcionál, nem csupán közlekedési eszközként. Mély, tartalmas, remek RPG, a műfaj kedvelőinek kötelező.

Shadow Gambit: The Cursed Crew

Ennél egy kicsit csalunk, ugyanis amikor ezt a cikket összeállítottuk, a Shadow Gambit: The Cursed Crew még nem jelent meg, viszont volt alkalmunk a megjelenés előtt kipróbálni, és abszolút magával ragadott minket. A Shadow Tactics fejlesztőinek következő játékában a kalózos témát természetfeletti elemekkel ötvözték, feladatunk pedig nem az, hogy kardot kivonva, ágyúkat és flintákat durrogtatva törjünk rá ellenfeleinkre, hanem hogy lopakodva iktassunk ki mindenkit, aki nem tűnik szimpatikusnak. Egy nyílt világot járhatunk be, számos izgalmas küldetésben vehetünk részt, és az elénk tártkihívások is változatosak. Kétségtelenül egyedi és gyönyörű, ha a sunyulós játékokat nektek valónak érzitek, feltétlenül adjatok neki egy esélyt!

The Legend of Zelda: The Wind Waker

A The Legend of Zelda sorozatot ápolgató fejlesztők mernek újítani, még ha Link és Zelda jelenléte állandó is maradt minden iterációban. A 2003-ban megjelent The Wind Wakerben tengerre szálunk, sok-sok szigetet bejárunk, válogatott küldetéseket teljesítünk mindenféle kedves figura kérésére. Vitatható, mennyire "kalózos", de a műfaj számos kulcsfontosságú eleme megtalálható benne, szerintünk abszolút beleillik a kategóriába. És hát mivel minden idők egyik legjobb játéka, minden lehetőséget megragadunk arra, hogy ajánlhassuk - reméljük a Nintendo is készít belőle egy felújított változatot a Switchre, mert az eredetileg Gamecube-ra megjelent játék HD változata még a Wii U eladásait próbálta meg elkeseredetten feljebb tornázni.

Melyik a te kedvenc kalózos játékod? Írd meg kommentben!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)