Hirdetés

Maradandó halláskárosodást okozhat a videojátékozás

|

Egy friss kutatás szerint a többség jóval hangosabban hallgatja a játékokat, mint kellene, és ez nyilvánvalóan hosszútávon árt a hallószerveiknek.

Hirdetés

A BMJ Public Health szaklapban közölt tanulmány alapján érdemes lenne lejjebb tekerni a játékok hangerejét, különben súlyos egészségügyi problémákkal kell számolnunk. 14 globális kutatás, melyek során több mint 53 000 résztvevőt kérdeztek ki, arra mutatott rá, hogy a játékosok gyakran a biztonságos határérték közelébe vagy azon túl hallgatják a játékok sokszor egész intenzív hanghatásait.

Mivel gyakran órákon át kínozzák a füleiket, ez maradandó halláskárosodást és/vagy fülzúgást is okozhat. Szerencsére a kutatók azt is közölték, hogy mi számít vállalhatónak a hangerő esetében

Ha 83 decibelre tekerjük, akkor maximum 20 órán át ostromolhatjuk vele a füleinket, de aki 86 decibelen játszik, az már csak heti 10 órát élvezheti azt veszélytelenül. Ez 92 decibel esetében már csak 2,5 óra, míg 98-nál már csak 38 perc.

Hirdetés

A gyerekek esetében az ajánlott értékek alacsonyabbak: 75 decibelt maximum heti 40 órán át bír el a gyerekfül, 83-at 6,5 órán át, 86-ot 3,25 órán át, 92 decibelnél pedig már 45 percre esik a vállalható idő.

A valóságban ezeket az értékeket sokszor túllépik a játékosok, pláne, hogy a sok erős hanghatás (például robbanások és lövéshangok) csak rontják a helyzetet. Mivel a világon nagyjából 3 milliárdan játszanak videojátékokkal, így fontos észben tartani a füleink védelmét is: nem kell mindent maxra tekerni, különben eljön az a pont, ahol már sehogy sem hallod majd az ellenség lépteinek zaját. A kutatók azt javasolják kollégáiknak, folytassák a terület vizsgálatát, hogy megelőzhető legyen a baj.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)