Hirdetés

Ez történt eddig az Assassin's Creed sorozat egyes részeiben

|

Több mint másfél évtizeddel ezelőtt rajtolt el az Assassin's Creed franchise, ami mára a Ubisoft egyik legnagyobb címének számít.

Hirdetés

Assassin's Creed Origins

A 2017-ben megjelent Assassin's Creed Origins nem csak hogy nagyban átformálta a szériát, de visszahozta a részenként át velünk maradó központi karaktert is a jelenkori szálban. Ő nem más, mint Layla Hassan, az Abstergo Industries kutatója, akinek egy egyiptomi leletet kellett megtalálnia. Ő azonban a saját útját járta, és két fontos karakter, Bayek és Aya mumifikálódott testét meglelve egy mobil Animusszal elkezdte átélni az ő emlékeiket. Jöjjön is gyorsan az ő múltbéli történetük, melyhez alaposan vissza kell pörgetnünk az időt.

Időszámításunk előtt 49-ben Bayek a Siwa oázist védelmezte medjayként. Őt és fiát, Khemut elfogta egy csoport maszkos ember, és Amun templomának földalatti kamrájához vitték. Itt egy Piece of Edennel ki akarták nyittatni vele a titkos termet. Apa és fia menekülni próbáltak, Bayek pedig eközben véletlenül saját fiát szúrta le, Khemu meghalt.

Egy évvel később Bayek még mindig a maszkosokra vadászott. Megölt közülük kettőt, majd Alexandriába utazott, ahol találkozott feleségével, Ayával. Aya azért élt itt, mert kapcsolatuk megszakadt, miután Bayeket csak a bosszú éltette. Az utolsónak hitt maszkos megölése után kiderült, hogy valójában sokkal többen vannak ezek a titokzatos alakok. 

Hirdetés

Hőseink Kleopátrával is megismerkedtek, aki elmondta nekik, hogy a maszkosok az Order of the Ancients, vagyis az Ősök Rendje nevű szervezet tagjai. A rend az isu varázstárgyak segítségével akarta átvenni az ismert világ feletti uralmat. Kleopátra új célpontokkal látta el Bayeket, de ő és Aya kezdték azt sejteni, hogy igazából a nő csak a riválisait teszi el így láb alól. Végül fáraó lett belőle, és szövetségre lépett Caesarral. Bayeknek pedig rá kellett döbbennie, hogy ők ketten immár az Ősök Rendje oldalán állnak, sőt Caesar egyik embere, Flavius nem más, mint az egész rend vezetője.

Őt végül Bayek ölte meg, illetve megszerezték a rend által korábban megkaparintott két ereklyét, egy gömböt és egy jogart. Bayek és Aya útjai elváltak, de előtte még megalapították a Hidden Onest, a szervezetet, ami az Aszaszinok Testvériségének elődje volt.

Aya Rómába ment, ahol többekkel együtt megölte Caesart. Egyiptomba visszatérve közölte Kleopátrával, hogy legyen igazságos uralkodó, különben érte is el fog jönni. Felvette az Amunet nevet, így vált a történelem egyik leghíresebb aszaszinjává. Szobra ott állt a Monteriggioniban található aszaszin szentélyben a második játékban.

Amikor a jelenben Layla nem adott hírt magáról, az Abstergo katonákat küldött érte, de sikeresen kiiktatta őket. Az Animusból végül Desmond apja, William Miles ébresztette fel, aki meghívta őt az aszaszinok közé. Layla beleegyezett abba, hogy segít a testvériségnek, de ő maga nem lett aszaszin.

Assassin's Creed Odyssey

A következő rész még az Originsnél is távolabb repített vissza bennünket az időben. A történet időszámításunk előtt 480-ban indult, mikor a thermopülai csata során Leonidász spártai király megütközött a nagy perzsa túlerővel és diadalt tudott aratni. Ugyanakkor egy elfogott perzsától megtudta, hogy az ellenség tudomást szerzett egy titkos hegyi ösvényről, így reggelre be fogják keríteni őket. Leonidász ennek ellenére elhatározta, hogy nem hátrál meg, visszatartja a perzsa előrenyomulást. A többi már történelem.

Az ő lándzsáját találta meg a jelenben, 2018-ban az előző részben megismert Layla Hassan. A lándzsahegy segítségével sikerül kivonni Leonidas két unokája, Alexios és Kassandra DNS-ét. A játékosra van bízva, hogy melyik testvért fogja irányítani, a történet ennek függvényében alakul - mindjárt érthető lesz, hogy miért. A hivatalos lore szerint Kassandra a főhős, ezért mi most úgy fogjuk elmesélni a történetet, hogy Layla az ő emlékeit élte át annak érdekében, hogy megtalálja Hermész Triszmegisztosz pálcáját.

Időszámításunk szerint 431-ben, a peloponnészoszi háború kitörésekor Kassandrát egy Elpenor nevű titokzatos kereskedő felbérelte, hogy ölje meg "Spárta farkasát". A nő összebarátkozott egy Barnabas nevű vén tengeri medvével, együtt indultak el a nagy kalandra. Hamar megtudta, hogy Spárta farkasa igazából nem más, mint az apja, akinek időközben lett egy fogadott fia is, Stentor. Anyja, Myrinne nem sokkal azután hagyta el Nikolaost, hogy Tajgetosz hegynél elvileg Kassandra és testvére, Alexios is meghalt. Gyorsan tisztázzuk is, mi történt a hegynél: eredetileg csak a kis Alexiost akarták feláldozni a Tajgetosznál, mert egy jóslat szerint ő lesz majd egész Spárta veszte. Végül Kassandra is lezuhant, de túlélte a helyzetet. 

Hamar tovább bonyolódott a családi dráma, kiderült ugyanis az is, hogy Nikolaos nem Kassandra vér szerinti apja. Elpenorról is megtudtuk ekkor, hogy valami rosszban sántikál, és egy Cult of Kosmos, avagy Kozmosz Kultusza nevű szervezet tagja. Kassandra megölte Elpenort, majd a ruháiban és a maszkja segítségével bejutott a kultusz titkos találkozájára, ahol döbbenten látta, hogy a szervezet bajnoka, az úgynevezett Deimos nem más, mint halottnak hitt öccse, Alexios, aki láthatóan túlélte a Tajgetoszról való zuhanást.

Nem kevés játékórát átugrunk most, legyen elég annyi, hogy Kassandra sorban kiiktatta a kultusz több tagját, majd megütközött saját testvérével. A játékos döntésein múlott, hogy megölte Alexiost, vagy újra összeállt a család.

Még a peloponnészoszi háború befejezése előtt Kassandra elpusztított egy piramis alakú ereklyét is, amelyet a görög politika befolyásolására használt a Kozmosz Kultusza. Nagyon fontos történetszál továbbá, hogy Kassandra megtalálta biológiai apját, Püthagoraszt, aki egy elveszett isu várost, Atlantiszt őrizte, és nála volt Hermész Triszmegisztosz pálcája is - ennek hála volt még mindig életben. Püthagorasz kérésére Kassandra legyőzött négy mitológiai bestiát, melyeket anno még Juno hozott létre, és megszerzett négy ereklyét, melyekkel végleg el lehetett zárni Atlantiszt a világ szeme elől. Végül Hermész pálcája is Kassandrához került, aki így halhatatlanná vált. 

A játék végén a jelenben Layla Hassan is eljutott Atlantiszhoz, ahol nem mással, mint a még mindig életben lévő Kassandrával találkozott, aki átadta neki Hermész pálcáját - így ő is örök nyugalomra térhetett. 

Eddig abszolút nem érintettünk DLC-ket, de most egyetlen egyre tényleg érdemes kitérni, ez pedig a Legacy of the First Blade című bővítmény, melyből kiderült, hogyan találkozott Kassandra Makedóniában Dariusszal, a perzsa aszaszinnal, az első olyan harcossal, aki a rejtett pengét használta. Dariuszt az Ősök Rendje üldözte, akik egyébként Kassandrával is végezni akart azért, mert az isu vérvonal leszármazottja volt. Kassandrának gyermeke született Dariusz fiától, Natakastól. A fiú az Elpidios nevet kapta, nem élhettek azonban békességben, az Ősök Rendje megtámadta őket, Natakas pedig meghalt. Mivel a gyermek sosem lehetett biztonságban származása miatt, végül Darius elvitte őt anyjától távol, Egyiptomba. Elpidios pedig valójában nem más, mint az Originsben oly fontos szerephez jutó Aya egyik őse. Az Assassin's Creed játékokban tényleg mindenhol összeérnek a szálak.

A cikk még nem ért véget, a következő oldalon folytatódik!

Oldalak: 1 2 3 4 5

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)