Hirdetés

A játékosok fele nő, de ezt nem mindenki veszi jó néven

|

Videojátékos statisztikákon robbant ki a legújabb Twitter-hiszti.

Hirdetés

Az évtizedek során hatalmas változáson ment át az, ahogy az emberek a videojátékokhoz viszonyulnak, hiszen az egykor az egyetemek számítógépes szobáira, majd a játéktermekre korlátozódott hobbi ma már a szórakoztatóipar legnépszerűbb és legtöbb bevételt hozó ágának számít.

E popularitás velejárója, hogy társadalmi státusztól, kortól és nemtől függetlenül világszerte rengetegen hódolnak a játékoknak, vagyis manapság már nem érdemes kétségbe vonni, hogy a nők körében is számos gamer akad, ám van, akiknek még 2023-ban sem sikerül elfogadni ezt a tényt.

Hirdetés

A Twitteren legalábbis nemrég kiakadtak néhányan egy friss statisztika miatt, ami a játékosok nem szerinti megoszlásáról szól. Az Egyesült Államokra vonatkozó számokat a Circana nevű piackutató cég videójátékokért felelős szakértője, Matt Piscatella hozta nyilvánosságra, és a következőt mutatják:

  • A konzolos játékosok 45%-a, a PC-sek 50%-a, a mobilosok 54%-a nő.
  • A gaming PC-k 50%-a, a PlayStation 5-ök 41%-a, az Xbox Series konzolok 45%-a és a Nintendo Switchek 52%-a női tulajdonossal bír.

Az eredmény a 2017-óta futó, havi rendszerességgel elvégzett PlayerPulse felmérésen alapul, melynek aktuális fordulójához 10 184 háztartást kérdeztek meg a videójátékos szokásaikról. A számok tehát egy egész széles mintára épülő és évek óta kiadott, vagyis nagyobb tapasztalattal összeállított kutatás keretében jöttek ki, ám még ez sem győzött meg mindenkit.

A tweetekre adott reakciókban voltak ugyanis, akik kétségbe vonták a statisztikát, egyebek mellett olyan érveket hozva fel, hogy a Call of Duty-mecccekben vagy más címekben ők bizony nem találkoznak ennyi nővel, és persze az az aduász is előkerült, hogy a nők csupán olyan címeket játszanak, mint például a Candy Crush vagy a The Sims, amivel az "Én játékom jobb, bibibí" szintjét is sikerült megütni.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Mindezekre alapozva egyesek woke összeesküvést gyanítanak a számok mögött, de amerikai kutatás lévén ez manapság már cseppet sem meglepő. Mások viszont pragmatikusabban igyekeztek megközelíteni a témát, egy felhasználó például a YouGov tavaly novemberi statisztikájával válaszolt, amely "csak" 30-40%-közé tette a női játékosok arányát a PC-s és különböző konzolos platformokon.

A tényeken persze az arányokon belüli eltolódások sem változtatnak: a gaming bizony már régóta nem csak a fiúk hobbija, sőt, ahogy a Kotaku emlékeztet, már 1996--ban sem volt az, amikor a Barbie Fashion Designer elverte a pénztáraknál a Quake-et és a Doomot.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)