Hirdetés

Élethosszig tartó büntetésre ítélték a Rockstar Gamest meghackelő tinit

|

Arion Kurtaj az egész életét egy börtönkórházban fogja tölteni, hacsak az orvosok nem látják indokoltnak a szabadon engedését.

Hirdetés

2022 őszén súlyos hackertámadás rázta meg a Rockstar Gamest, melynek elkövetője jelentős mennyiségű felvételt hozott nyilvánosságra az akkor még be sem jelentett Grand Theft Auto VI egy kezdetleges verziójából. Később kiderült, hogy a tettes egy 17 éves oxfordi tinédzser, Arion Kurtaj, aki a Lapsus$ hackercsoport tagjaként korábban több nagy céghez is betört, a stúdió elleni akciót pedig már rendőrségi őrizetben, egy hotelszobából hajtotta végre egy Amazon FireTV-stick segítségével.

Kurtaj nemrég ismét hallatott magáról, amikor kijelentette, hogy a szabadsága visszanyerése esetén ismét visszatér a kiberbűnözéshez, ám az ítélet után úgy áll a dolog, hogy nem lesz lehetősége erre.

Hirdetés

A BBC beszámolója alapján ugyanis a hackert életfogytiglani fogságra ítélték egy szigorúan őrzött kórházban, amit csak akkor hagyhat el, ha az orvosok úgy ítélik, hogy már nem jelent veszélyt a társadalomra. A súlyos ítéletben nemcsak a Rockstar, az Nvidia és más szereplők ellen végrehajtott támadások játszottak szerepet, hanem Kurtaj visszatérésről szóló nyilatkozata is, illetve az a tény, hogy az őrizetben is agresszívan és erőszakosan viselkedett.

Arion Kurtaj. Forrás: BBC
Arion Kurtaj. Forrás: BBC

A hacker az autizmusa miatt nem volt alkalmas arra, hogy személyesen álljon a bíróság elé, illetve az állapotára való tekintettel nem arról döntöttek, hogy bűnözési szándékkal követte-e el a tetteit, hanem arról, hogy valóban ő volt-e az elkövető. Kurtaj védői többek között azzal érveltek, hogy a GTA VI nemrég megjelent trailere így is hatalmas nézettséget generált, így a hacker valójában nem is okozott nagy kárt a fejlesztőknek, míg a Rockstar szerint az akció 5 millió dollárjukba és a személyzet több ezer munkaórájába került.  

Kurtaj mellett egy másik Lapsus$-tagot is elítéltek, ő 18 hónapos, ún. ifjúsági rehabilitációs büntetést kapott, valamint örökre eltiltották a virtuális magánhálózatok használatától.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)