Hirdetés

Most épp egy GTA 5 MI-modra csaptak le a Take-Two ügyvédei, a készítő kiakadt

|

A Rockstar Games anyacége a Nintendóval versenyzik rajongói projektek elkaszálásában.

Hirdetés

Nehéz lenne győztest hirdetni azon cégek versenyében, amelyek ügyvédjei a legtöbb rajongói alkotást fojtják el kíméletlenül, de a Nintendo és a Take-Two valószínűleg megszorongatnák egymást az első helyért. A Rockstar anyavállalatára mondjuk most éppen jobban fújnak a játékosok, köszönhetően a csalódást keltő Red Dead Redemption remaster bejelentésének, amelynek túlárazását még meg is próbálta védeni a Take-Two elnöke

Valószínűleg az sem fog javítani az aktuális megítélésükön, amit egy GTA 5 moddal és annak készítőjével tettek most a vállalat jogi képviselői. 

Hirdetés

Nemrég több honlap, köztük az Eurogamer is beszámolt a Grand Theft Auto 5-höz készített Sentient Streets nevezetű modról, amelyet egy Bloc nevű modder készített, és igencsak hiánypótlónak ígérkezett, hiszen MI generálta benne az NPC-k szövegeit. A történetközpontú alkotásban egy újonc zsaru bőrébe bújhattunk volna, aki egy olyan összeesküvés után nyomozott Los Santosban, amely a mesterséges intelligencia felemelkedésével kapcsolatos. 

A projekt iránt lelkesedő rajongók azonban a minap azzal szembesültek, hogy a mod eltűnt a NexusModsról és a gameplay-t bemutató YouTube videó sem tekinthető már meg, méghozzá a Take-Two szerzői jogi követelései miatt. Bloc a videómegosztón keresztül adott ki egy közleményt az ügy kapcsán, és elmondta, hogy bármiféle felszólítás vagy figyelmeztetés nélkül történt az akció: 

"A Take-Two Interactive-tól senki nem lépett kapcsolatba velem és nem kért tőlem semmit ezt megelőzően, csak úgy a semmiből levették a videót. Azt kell mondanom, hogy olyan emberként, aki a Grand Theft Auto sorozaton nőtt fel és élvezte az összes játékot az évek során, ez az ellenséges hozzáállás velem és a moddal szemben nagyon elkeserítő."

Bloc szerint ha a videó letiltásának valódi oka tényleg az, hogy a GTA 5-ről szól, akkor hogyan lehetséges az, hogy ebben a pillanatban is több millió YouTube-anyag van fent a játékról bármiféle probléma nélkül? A modder úgy véli, hogy ez csak egy ürügy a mod elleni támadásra, amit már csak azért sem ért, mert ingyenesen letölthető és nyílt forráskódú volt, nem használt fel hangokat a GTA 5-ből, és nem terjesztett semmiféle olyan dolgot, ami bárkire is rossz fényt vetne.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Bloc elmondta, hogy ezt a szabadidejében, szórakozásból csinálta egyedül, így nincsenek meg az erőforrásai ahhoz, hogy jogilag felvegye a harcot a Take-Two-val, ugyanakkor idézett a GTA 5-öt fejlesztő Rockstar Gamestől egyet a cég Roleplay szervereken közzétett bejegyzéséből: 

"A Rockstar Games mindig is hitt az észszerű rajongói kreativitásban, és azt szeretné, ha az alkotók megmutatnák a játékaink iránti szenvedélyüket".

Az Eurogamer megkereste a Rockstart az üggyel kapcsolatban, egyelőre nem érkezett reakció. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)