Hirdetés

Visszatért PC-re az egyik legkülönlegesebb akció-szerepjáték

|

Nemcsak hogy ismét elérhető, de már modern operációs rendszerekkel is kompatibilis az Alpha Protocol.

Hirdetés

Májusban már 14 éves lesz az Obsidian Entertainment fejlesztette Alpha Protocol, melyhez fogható akció-szerepjáték azóta se készült. A műfajban alkotó stúdiók ugyanis elsősorban a fantasy vagy a sci-fi környezetet részesítik előnyben, ritkábban valamilyen történelmi ihletésűt, de attól érthetetlen módon ódzkodnak hogy napjainkban helyezzék el játékuk cselekményét.

De nemcsak ezért volt kivételes az Alpha Protocol, hanem témaválasztása okán is. Főhősének egy James Bond és Jason Bourne keverékeként leírható titkos ügynököt tett meg, akinek a bőrébe bújva a fél világot beutaztuk egy összeesküvésekkel teli kémtörténetben, nem tudva, hogy ki barát és ki ellenség, kiben bízhatunk meg, és ki fog minket az első adandó alkalommal átverni.

Hirdetés

Noha a játékmenet kissé nyers volt - a lopakodás és a harc megvalósításában köröket vert rá a Splinter Cell - a történet fordulatossága, az érdekes karakterek, a változatos helyszínek, valamint a pazarul megírt, időkorlátos dialógusok (valószínűleg innen leste el a Telltale Games ezt a megoldást) bőségesen kárpótolták a játékosokat az esetleges kellemetlenségekért. Ennek köszönhető, hogy bár nem aratott fényes sikert, és a Sega sem volt elégedett a számokkal (körülbelül 700 ezer kópia fogyott PC-n, PS3-on és Xbox 360-on együttesen), az évek során kult státuszba tudott emelkedni.

Időnként felmerült, hogy esetleg folytatást kaphat, az Obsidian nem is határolódott el a lehetőségtől, ám a jogokat birtokló Sega nem igazán erőltette a dolgot, és azért sem törte magát különösebben, hogy játszhatóvá tegye modern operációs rendszereken, vagy újabb konzolokon. 2019-ben pedig jó időre el is tűnt a digitális polcokról a játék, mivel lejárt a zenék licence, így azóta legfeljebb csak másodkézből lehet beszerezni egy-egy dobozos példányt.

Ennek a tarthatatlan állapotnak azonban vége, mivel a GOG.com, a Sega és az Obsidian együttműködése eredményeképpen az Alpha Protocol PC-s változata ismét elérhető, méghozzá némileg feljavított formában, DRM-mentesen. Ugyan nem remasterről beszélünk, de a felek nem érték be a zenei licencek megújításával, hanem reszeltek a teljesítményen és több módosítást is eszközöltek: a játék immáron kompatibilis a modern operációs rendszerekkel, támogatja a legnépszerűbb kontrollereket (Dualsense, DualShock 4, Nintendo Switch Pro, Xbox Series, Xbox One), a felhőbe menthetünk, achievementeket oldhatunk fel, és még a múltbéli lokalizációs erőfeszítések sem mentek kárba.

Akinek hiányzik a gyűjteményéből, április 3-áig 10 százalékkal olcsóbban, tehát 19,99 helyett 17,99 euróért (kb. 7110 forintért) pótolhatja az Obsidian klasszikusát.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)