Hirdetés

David Lynch nem hajlandó megnézni Denis Villeneuve Dűnéjét

|

Az 1984-es adaptáció elkészítése szörnyű élmény volt a rendező számára.

Hirdetés

David Lynch rendezőnek olyan szürreális klasszikusokat köszönhetnek a film- és sorozatnézők, mint a Twin Peaks, a Mulholland Drive, a Kék bársony, a Veszett a világ és Az elefántember, de a szerzői filmes egyetlen alkalommal kipróbálta magát a nagy költségvetésű, mainstream vonalon is Frank Herbert kultikus regényének, a Dűnének az adaptálásával. A projekt aztán számos nehézségen ment keresztül, mire elkészült: már a forgatókönyv megszületését is kreatív nézeteltérések akadályozták, és nem volt jobb a helyzet a forgatás során sem: Lynch körülbelül háromórásra készítette a saját változatát, amit aztán alaposan megszabdaltak, mivel nem rendelkezett a végső vágás jogával. 

Nem meglepő hát, hogy maga a rendező is elhatárolódik a végeredménytől és nem szívesen nyilatkozik róla, amiképpen az sem, hogy többé nem kért egyetlen másik közönségfilmből sem. 

Hirdetés

Valószínűleg azért a gondolatért sem rajong túlzottan Lynch, hogy Denis Villeneuve-nek 2021-ben sikerült az, ami neki 1984-ben nem (a Timothée Chalamet főszereplésével készült Dűne a 165 millió dolláros költségvetéséből globálisan több mint 400 millió dollár bevételt faragott, és nemcsak a folytatás készül már, hanem egy spin-off sorozat is), ugyanis a legutóbbi interjújában érződött a frusztráltság. A Far Out beszámolója szerint miközben a francia Cahiers du Cinemával beszélgetett, Lynch kijelentette, hogy soha nem fogja megnézni Villeneuve Dűne filmjét és hallani sem akar róla.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Lynch tavaly a The A.V. Clubnak nyilatkozva azt mondta, nincs benne tüske a történettel kapcsolatban, és szeret mindenkit, akivel együtt dolgozott a projekten: 

"Az emberek azt kérdezgetik, hogy »Nem akarsz visszamenni és babrálni a Dűnével?«. És én annyira lehangolt voltam tőle, és undorodtam tőle, tudod? Azt viszont el kell mondanom, hogy mindenkit imádtam, akivel együtt dolgoztam, annyira fantasztikusak voltak. Imádtam az összes színészt, a stábot, Mexikóban dolgozni. Imádtam mindent, kivéve azt, hogy nem kaptam meg a végső vágást. És még Dinót [De Laurentiis, a producer] is szerettem, aki nem adta meg nekem, amit akartam. És Raffaellát, a producert, aki a lánya volt - imádtam őt is. De az egész borzasztó szomorúság és kudarc volt számomra, és ha visszatérhetnék bármihez, nos, talán ez az egyetlen dolog lenne az. De ez nem fog megtörténni."

A '84-es Dűne főszereplője, Kyle MacLachlan viszont sokkal pozitívabban áll Villeneuve adaptációjához, hiszen régóta rajong az alapanyag iránt: korábban a ComicBook.com-nak árulta el, hogy megnézte a '21-es Dűnét és nagyszerűnek tartja, élvezte, és nosztalgikus érzés volt számára, amikor néhány jelenet alapján eszébe jutottak azok a dolgok, amiket 1983-ban csináltak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)