Hirdetés

Egy per miatt derülhet fény Banksy kilétére

|

Bírósági eljárásig fajult egy üzleti természetű vita a graffitis és két műkereskedő között.

Hirdetés

A kortárs művészet egyik leghíresebb figurája a pályafutását még az 1990 években kezdő, elsősorban a hol társadalomkritikus, hol humoros graffitijeiről ismert Banksy, akinek még e kiemelt státusz ellenére is sikerült titokban tartania az identitását, így csupán annyit tudni róla, hogy Robbie a keresztneve.

Most viszont még az is előfordulhat, hogy a művésznek végül mégis fel kell fednie a kilétét, miután összekülönbözött két műkereskedővel, akik perre vitték a sérelmeiket.

Hirdetés

A The Guardian beszámolója alapján Banksy ellen Nicky Katz és Ray Howse indítottak pert, mert a művész cége, az alkotásainak hitelesítését végző Pest Control három éve nem hajlandó szóba állni velük egy kép kapcsán. Az alább látható Monkey Queen című festmény 2020-ban került a pároshoz 30 ezer fontért, a jelenlegi, 55-70 ezer fontos becsült értéken történő eladásához viszont szükség lenne egy eredetiséget igazoló tanúsítványra, amit csak a Pest Control adhat ki.

A kereskedők ugyan befizették ennek 50 fontos díját, de a cég semmilyen válasszal nem szolgált nekik. A 2008-ban létrehozott hitelesítő fennállása sajátos piaci helyzetet teremt, amelyben a Pest Control igazolása nélkül csupán nyomott áron lehet értékesíteni a Bankysnek tulajdonított alkotásokat, még akkor is, ha független szakértők eredetinek gondolják azokat. A felperesek ezért most egyéb lehetőségek híján szerződésszegés miatt nyújtottak be keresetet Banksy cége ellen, és nem kizárt, hogy az eljárás során a művész kilétére is fény derül.

A The Guardian egy graffiti-művekre szakosodott kereskedőt, John Brandlert is megkérdezett a témában, aki szerint a Katzék által vásárolt festmény eredeti lehet, a Pest Control pedig piaci manipuláció céljával tartja vissza a tanúsítványt, mivel Banksy csupán azokat a képeket hitelesíti, amelyeket bizonyos személyek birtokában szeretne látni.

A művész cége csak annyit fűzött a cikkhez, hogy már több ezer tanúsítványt adott ki, melynek folyamata "szilárd, alapos és néha hosszadalmas". Ami pedig Banksy identitását illeti, egy népszerű elmélet szerint a Massive Attackből ismert Robert Del Naja állhat az álnév mögött, de erre nincs semmiféle bizonyíték.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)