Hirdetés

George R.R. Martin és más írók berepelték a tőlük lopó ChatGPT-t fejlesztő OpenAI-t

|

Az ok a szerzői jogok megsértése, és az ügyhöz egyre több szerző csatlakozik.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia térnyerésével egyre égetőbbé válik tisztázni a terület jogi hátterét: ha a ChatGPT-vel megíratunk egy történetet az általunk megadott instrukciók szerint, akkor kié a sztori? Ha a Midjourney-vel készíttettünk egy olyan képet, amilyet szeretnénk, akkor az a mi fotónk? Ezekből számos félreértés, felháborodás, versenyről való kitiltás adódott már így is világszerte, és megjósolhatatlan, hogy mit fog hozni ilyen téren a jövő (nem véletlenül született egy fontos egyezség a nagy tech cégek között, miszerint óvatosabban állnak az MI fejlesztéséhez). 

Az egyes művészi ágakat is komolyan befolyásolja az egyre népszerűbbé váló MI, elég csak arra gondolni, hogy valaki nem várt tovább George R.R. Martinra és a ChatGPT segítségével részeként hozta össze a Trónok harca végét. Martin és más írók viszont nem nézik ezt végig tétlenül. 

Hirdetés

Az Egyesült Államok legnagyobb írói szakmai szervezete, az Authors Guild és 17 ismert író, köztük George R.R. Martin, John Grisham, Jonathan Franzen és Jodi Picoult beperelték az OpenAI-t szerzői jogok megsértése miatt. Martinék szerint az OpenAI "nagy mennyiségben, engedély vagy ellenszolgáltatás nélkül használta fel a felperesek műveit", a szerzői jogvédelem alatt álló alkotásokat nagy nyelvi modellekbe (LLM-ekbe) táplálta. 

"Ezeknek a szerzőknek a megélhetése az általuk létrehozott művekből származik. Az alperes LLM-jei azonban veszélyeztetik a szépirodalmi szerzők megélhetését, mivel az LLM-ek lehetővé teszik, hogy bárki - automatikusan és szabadon (vagy nagyon olcsón) - létrehozzon olyan szöveget, amelynek létrehozásáért egyébként fizetnének az íróknak."

- áll a keresetben, ahogyan az is, hogy ezek miatt "olyan származékos művek születhetnek, amik a szerzők könyvein alapulnak, azokat utánozzák, összefoglalják vagy parafrazálják, ami árthat a piacuknak". Az OpenAI használhatott volna közkincsnek számító alapanyagokat a ChatGPT tanítására ahelyett, hogy szerzői jogvédelem alatt álló műveket használt a licencdíj kifizetése nélkül. 

Nem ez volt az első alkalom, hogy művészek jogi lépéseket tettek a generatív MI-ket fejlesztő vállalatok ellen: Michael Chabon és mások szeptember elején perelték be az OpenAI-t, Sarah Silverman, Christopher Golden és Richard Kardrey szintén hasonlóan jártak el az OpenAI-jal és a Metával szemben, de júniusban Paul Tremblay és Mona Awad is nyújtottak be keresetet ugyanezért. És ne feledjük, hogy a forgatókönyvírók és színészek jelenleg is tartó közös sztrájkjának egyik követelése szintén az, hogy a filmiparban is korlátok közé szorítsák az MI-használatát.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)