Hirdetés

Soha életükben nem dohányozhatnak a 2009 után született britek

|

Annak ellenére, hogy egyes képviselők a személyes döntési szabadság sérülését látták ebben, a brit alsóház megszavazta a dohányzás részleges betiltását.

Hirdetés

A dohányzás káros az egészségre - nem csak azokéra, akik csinálják, de azokéra is, akik az ő környezetükben élnek. Vannak félgőzös próbálkozások a cigaretták és e-cigik népszerűségének visszaszorítására (undorító képek a dobozokon, a csomagolások külsejének egységesítése, reklámozási tilalom), ám a dohánytermékek árusításának teljes betiltása gazdaságilag sem érdeke az országoknak.

Nagy-Britannia most mégis belátható időn belül tüntetné el a polcokról az összes cigit és pipadohányt: az alsóház megszavazta azt a törvényjavaslatot, ami a 2009 után születetteknek teljesen megtiltja a dohányáruk fogyasztását, így ők nem csak 18 éves korukig, hanem soha életükben nem vásárolhatnak ilyet. Mindenki, aki ennél fiatalabb, szabadon dönthet arról, szeretne-e cigizni vagy sem, így a cégek még 60-70 évre tervezhetnek, utána viszont nem lesz kinek árusítani.

Hirdetés

A javaslatot az ellenzékben lévő Munkáspárt is lelkesen támogatta, 383 igen és 67 nem szavazat érkezett úgy, hogy a nemmel szavazók közül 57-en a kormánypárt soraiban ülnek. Az ellenzők úgy gondolják, egy ilyen törvény sérti a döntési szabadságot, és fontosabbnak tartják, hogy az ember akár rossz döntéseket is saját akaratából hozzon meg. A brit egészségügyi miniszter, Victoria Atkins elmondta, érti az aggályokat, viszont úgy gondolja, igazából a nikotin veszi el a döntési szabadságot, hiszen aki le akarna szokni, az nem vagy csak nagyon nehezen tud.

Nagy-Britanniában évente nagyjából 80 ezren halnak meg a dohányzás miatt, és szinte minden percben kórházba kerül valaki ehhez kapcsolódó panaszokkal. A 18 év alattiak közül minden ötödik fiatal próbálta már az elektromos cigiket, és az elmúlt három évben megháromszorozódott azon gyerekek száma, akik rendszeresen használják őket. 

Ahhoz, hogy törvényerőre emelkedhessen, még a Lordok Házának is rá kell bólintania. Új-Zélandon próbálkoztak hasonlóval, de az ezt megszavazó kormánypárt utódja azonnal visszavonta a döntést.

Szerintetek működhet egy ilyen betiltás? 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)