Hirdetés

Valaki nem várt tovább George R.R. Martinra: MI-vel irattatta meg a Trónok harca végét

|

A ChatGPT egy kísérlet részeként összehozta a könyvsorozat két utolsó részét.

Hirdetés

A 74 éves George R.R. Martin nagyon elfoglalt ember, ez pár hete is bebizonyosodott, amikor arról nyilatkozott, hogy milyen spin-offokkal készülnek bővíteni a Trónok harca univerzumot, és akkor még ott van a Sárkányok háza következő évada is, amiből szintén kiveszi a részét az író-producer.

A Trónok harca rajongóinak egy része azonban nem tud túllépni azon a frusztrációján, hogy látszólag Martin minden mást csinál, csak befejeznie ne kelljen A tűz és jég dala fantasysorozatát, amelynek legutóbbi kötete 2011-ben (!) jelent meg, azóta várnak az olvasók a folytatásra. Tavaly júliusban megerősítette Martin, hogy még két könyvön dolgozik, a zárás pedig jelentősen különbözni fog a Trónok harca sorozat fináléjától, így például több olyan karakternek is lesz szerepe benne, akik az HBO szériájában meg sem jelentek, szóval érdemes türelmesen várni a végjátékra. 

Hirdetés

Egy független fejlesztő, Liam Swayne azonban nem így tett, inkább megbízta a ChatGPT-t azzal, hogy fejezze be a könyvsorozatot George R.R. Martin helyett, írja meg a két utolsó könyvet, a The Winds of Wintert és az A Dream of Springet. Az amerikai IGN-nek nyilatkozva Swayne elmondta, hogy apránként haladt a cél felé: először csak egyetlen vázlatot kért a chatbottól a The Winds of Winter első fejezetéhez, ezután újra és újra megismételte a folyamatot, összesen 45 fejezet jött ösze.

Ezután ezeket a vázlatokat visszatáplálta a ChatGPT-be, és megkérte, hogy készítse el részletesebben őket, végül nem maradt más hátra, mint ezek alapján a fejezetek megíratása és a vázlatok minden egyes pontjának jelenetté alakítása. A kísérlet sikerült, már elolvashatjátok az MI által írt The Winders of Wintert, valamint az A Dream of Springet is.

Ha nem szeretnéd magadat végigrágni rajtuk, akkor sincs gond, Swayne szerencsére megosztott néhány érdekességet, tanulságot a projektről: egyrészt a ChatGPT nagyon jól használja a karaktereket: az első néhány bekezdésben például szerepelteti Illyriót, majd hosszú időre eltűnik, mielőtt egyetlen jelenet erejéig visszatérne Varysszal, aztán ismét felszívódik egy időre. A ChatGPT nemcsak megjegyezte Illyriót, hanem újra bevezette őt ott, ahol ennek értelme volt. Ennek ellenére a mesterséges intelligencia nem fogja egyhamar leváltani Martint, ugyanis a meglepő karakterek váratlan módon történő elintézésében alul maradt: bár a történet sok halált tartalmazott, a két teljes regény alatt egy olyan szereplőt sem sikerült megölnie, aki érdekes lenne. 

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

A cselekményfordulatokban azonban ügyes tudott lenni az MI: Swayne szerint az egyik kedvence az volt, hogy Lord Jon Connington elárulta Daenerys Targaryent (ez egy olyan húzás volt, amire nem számított), egy másik pedig az, hogy Brannek látomása lesz arról, hogy a Fal nem csupán fizikai akadályt jelent, hanem egyben egy misztikus pajzs is, amely visszatartja az Éjkirályt. Swayne szerint azonban az íróknak és az ember alkotta irodalmi alkotások kedvelőinek nem kell aggódnia: 

"A nagy nyelvi modellek nagyon ijesztőek lehetnek, de ez a projekt optimistábbá tesz az írók és az MI jövőjével kapcsolatban. Ez a projekt bemutatja, hogy a ChatGPT-hez hasonló nagy nyelvi modellek több száz oldalnyi szöveget is figyelembe tudnak venni egy narratív döntés meghozatalakor, ami segíthet az íróknak gyorsan kijavítani a cselekménybeli lyukakat. Azt is megmutatja, hogy a mesterséges intelligencia csak azt tudja megtenni, amit már sokszor megtettek előtte. Ez a projekt bizalmat adott nekem abban, hogy a mesterséges intelligencia egyhamar nem fogja helyettesíteni az egyedi irodalmi műveket. Úgy vélem, hogy az MI-nek kifejezetten azért volt gondja a karakterek halálának megírásával, mert a legtöbb író vonakodik a főszereplők megölésétől. Részben ez az, ami George R. R. Martint megkülönbözteti más íróktól: szokatlan, meglepő döntéseket hoz. Ezen a ponton a mesterséges intelligencia csak azt tudja csinálni, amit a leggyakrabban csinálnak, ami azt jelenti, hogy nehezen tud olyan történeteket létrehozni, amelyek nem a könyvek szerint alakulnak. Meglepetésemre most sokkal biztosabb vagyok abban, mint a projekt megkezdése előtt, hogy a kreatív és váratlan döntéseket hozó írók nem helyettesíthetők."

Nektek mi a véleményetek erről az egészről?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)