Hirdetés

Hány kilométernyi kábel kell ahhoz, hogy minden rendben működjön a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián?

|

Biztosan több, mint amennyire elsőre gondolnál: az IOI 2023 szervezői megosztották velünk, milyen technika húzódik a rendezvény hátterében.

Egy olyan eseményt, amire 90 országból összesen 360 versenyző érkezik, és kísérőkkel, további résztvevőkkel együtt közel 1000 ember fordul meg rajta, nem kis feladat összehozni és egyben tartani. Ha ez az esemény történetesen épp egy informatikai világverseny, netán pont a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, számolni kell óriási technikai igénnyel, hiszen a diákok a feladatokat egy időben, számítógépek segítségével végzik, mindennek rendben kell működnie az egyenlő feltételek biztosításához.

A szervezők semmit nem bíznak a véletlenre, a Neumann Technológiai Platform, a Teched Hungary és a Szegedi Tudományegyetem munkatársai felkészülten várják majd a diákokat Szegedre.

Hirdetés

Az SZTE megosztotta velünk, mennyi minden kell ahhoz, hogy az augusztus 28. és szeptember 4. között zajló esemény során minden gördülékenyen menjen. A szervert egy Synergy Blade keret, 6 Blade, 312 CPU-mag, 3 TB memória, 3 TB-nyi SSD és 7 TB-nyi HDD tárhely alkotja, továbbá 17 db full gigabites Aruba 6000/6100 switch, 2 db redundáns Aruba 5406 Core switch és 20 db Aruba AP-535 Access Point segíti a csatlakozást.

A versenyzők és a kiértékelést végző szervezők részére 450 db Acer Aspire 3 laptop áll rendelkezésre. Egy versenynapon általában 6000-10000 versenyzői program kiértékelésére kerül sor, egy program 10-40 mp alatt fut át a rendszeren, amely jellemzően 50-500 MB-nyi tesztadatot dolgoz fel. Erre kb. 100-300 másodperc processzoridő áll rendelkezésre, beleértve a helyes válaszok kiszámítását és kiírását. Természetesen a kiértékelések párhuzamosan zajlanak, még egyazon program kiértékelése is.

A fentieken túl szükség van még:

  • 4800 m patch kábelre,
  • 1500 m fali kábelre,
  • 760 m rézvezetékre,
  • 162 db elosztóra,
  • 113 m kábeltaposó csatornára,
  • 32 db erősáramú dobozra,
  • 9 db elosztópanelre,
  • 5000 db kábelkötegelőre,
  • és 5 guriga ragasztószalagra.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia megszervezése tehát nem kis feladat, de nincsenek kétségeink afelől, hogy ilyen szakmai kezekben minden rendben fog menni. Ha többet szeretnél tudni az eseményről, olvasd el összefoglalónkat, ha pedig kipróbálnád, te mennyire teljesítenél jól, azt is megteheted, ha követed az itt leírtakat!

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia a Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával, a Neumann Technológiai Platform, a TechEd Hungary és a Szegedi Tudományegyetem szervezésében valósul meg.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)