Hirdetés

Hat éremmel zárta a magyar csapat a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát

|

A hétvégén Szegeden lezajlott 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpián az abszolút legjobb két kínai és egy lengyel fiatal lett.

Augusztus 28. és szeptember 3. között rendezték meg a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát, aminek Szeged adott otthont, Csongrád-Csanád vármegye székhelyére érkezett 89 ország 360 versenyzője. A Pick Arénában zajló megmérettetésen a magyar delegáció 8 fővel vett részt, és hazánk ifjú programozótehetségei nem távoztak üres kézzel. 

Az IOI 2023-on nem kizárólag az abszolút legjobbakat díjazzák, a résztvevők fele éremmel térhet haza. Ezüstérmet a magyarok közül Tarján Bernátnak, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium diákjának sikerült szereznie, míg bronzéremmel Németh Marcell, Németh Márton Tamás, Fülöp Máté, Máté Lőrinc és Molnár István Ádám teljesítményét honorálták. Dícséretet kapott továbbá Vámosi Bendegúz és Czanik Pál is.

Hirdetés

A magyar versenyzők korábban 13 arany-, 37 ezüst- és 47 bronzérmet szereztek összesen, 1992-ben, Németországban az abszolút győztes is magyar volt. Tizenegy alkalommal fordult elő, hogy minden magyar induló érmes lett. Idén a versenyzőknek 30 aranyat, 49 ezüstöt és 91 bronzot osztottak ki.

Idén az abszolút győzelmet a kínai Tingcsinag Hszü (Tingqiang Xu) érte el, a második helyet a szintén kínai Szejüan Cseng (Siyuan Cheng) szerezte meg, a harmadik pedig a lengyel Antoni Buraczewski lett. A verseny legfiatalabb versenyzője a 11 éves Guanhan Li volt, aki Új-Zélandnak nyert egy bronzérmet. Soha annyi lány nem indult még, mint idén: 5,8%-kal új rekord született.

Benjamin Burton, az IOI elnöke szerint idén nehéz feladatok várták az indulókat, vegyes megoldások születtek, de mindenki megérdemelten vett részt az eseményen.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát 2024-ben Egyiptomban, 2025-ben Bolíviában, 2026-ban pedig Üzbegisztánban rendezik majd meg.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)