Hirdetés

Folytatódik a felvásárlási láz, a Focus Home bekebelezett egy teljes kiadót

|

Az új szerzemény termékei főként azoknak készülnek, akik már a '80-as és '90-es években is videojátékoztak.

Hirdetés

Mindig is szerves részét képezték az akvizíciók az iparág működésének, de mintha az utóbbi néhány évben felgyorsult volna a piaci koncentráció. Magyarán hasonló jelenség játszódik le, mint a filmiparban (és nem csak ott): a legtőkeerősebb szereplők lenyelik a náluk kisebbeket, amivel egyrészt megszabadulnak a konkurensektől, másrészt hozzájutnak az általuk birtokolt közönségcsalogató szellemi termékekhez is, és végső soron nagyobb szeletet mondhatnak a magukénak a tortából.

Ezt teszi pillanatnyilag a Microsoft, a Sony, a Tencent és az Embracer Group is, de azt tudni kell, hogy mindannyian más szempontok alapján választják ki célpontjaikat. Mindegy azonban, hogy látszólag kiapadhatatlan források felett diszponál a felsoroltak némelyike, a végtelenségig egyikük sem növekedhet. Emiatt aztán marad harapnivaló a többi halnak is.

Hirdetés

Mint például annak a Focus Home Interactive-nak, amelynek sikerült olyan későn ébrednie, hogy mire kidörgölte a csipát a szeméből, legfőbb hazai riválisa, a szintén francia és ugyancsak AA kategóriában utazó Nacon (korábban Bigben Interactive) már elhappolta előle két olyan stúdiót is, amelyekkel hosszú éveken át eredményesen tudott együtt dolgozni. A Cyanide és a Spiders tehát lekerült a menüről, ezért ha nem akart behozhatatlan hátrányba kerülni, máshol kellett körülnéznie a Focus Home-nak. Így esett a választása a közelmúltban a Deckt 13-re és a Streum On Studióra, most pedig egy fejlesztői és kiadói portfólióval egyaránt rendelkező cégben sikerült többségi részesedést szereznie.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Ez utóbbi nem más, mint a klasszikus videojátékos (és más popkulturális jelentőségű) franchise-ok újrahasznosítására szakosodott Dotemu. A frissen megkötött szerződés értelmében a Focus Home 77,5 százalékos tulajdonrésszel bír a továbbiakban, mindezért 38,5 millió eurót fizetett. Bizonyos, üzleti titoknak számító célok elérést követően ezt az összeget további 15 millió euróval fejeli meg a vásárló.

A Dotemu jelenleg olyan címeket gondoz, mint a Streets of Rage 4, a Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge, a Metal Slug Tactics és a Pharaoh: A New Era. Aki kedveli a retró stílusú játékokat, megnyugodhat, mert a felvásárlást követően sem fog letérni erről az útról.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)