Hirdetés

Lehet, hogy nincs jó helyzetben a Disney, de ezek a számok jól mutatják, mekkora hasznot termel a Star Wars és a Marvel

|

A Disney nemrég egy prezentációban konkrét számokkal mutatta be, milyen biznisz a Star Wars és a Marvel franchise életben tartása. Spoiler: annyira nem rossz.

Hirdetés

A Disney mindig is a modern szórakoztatóipar egyik legmeghatározóbb óriása volt, de 2010 környékén még ennél is hatalmasabbra nőtt, miután felvásárolta az amerikai képregényekben utazó Marvelt, illetve a science-fantasy műfaj megkerülhetetlen sarokkövének számító Star Wars franchise-t.

A felvásárlások óta a vállalat gyakorlatilag szüntelenül ontja magából mind a szuperhősös, mind pedig a Star Wars témájú filmeket, és míg általában véve ezek sikeresnek mondható projektek, az utóbbi időben egyre hangosabbak lettek azok a kétkedők, akik szerint lankad a közönség érdeklődése ezen témák iránt.

Most végre kiderülhet, hogy ez vajon a konkrét számadatokban is tükröződik-e, ugyanis a Disney nemrég közzétett egy prezentációt befektetői számára, amelyből kiderül, hogy mennyi hasznot termelnek ezek a franchise-ok a cégnek. A kimutatás a felvásárlást követő befektetéseket és bevételeket hasonlítja össze, utóbbi kategóriába a mozis, tévés és lemezes megjelenések mellett beletartoznak a kapcsolódó fogyasztási cikkek is.

Hirdetés

A prezentáció szerint a Star Wars 11,6 milliárd dollárt, a Bosszúállók széria (tehát nem az egész Marvel filmes univerzum!) pedig 13,2 milliárd dollárt hozott a konyhára, ami 3,3-szoros, illetve 2,9-szeres megtérülést jelent az eredeti befektetésekhez képest.

Persze ezek szép számok, de még ennél is szebb eredményeket produkált a Pixar, ami több mint ötszörösét hozta vissza az árának, valamint a Frozen-sorozat, amely majdnem tízszer annyi pénzt termelt eddig a Disney-nek, mint amennyibe került.

Jól látszik a számokból, hogy bár valóban szüksége van némi változásra a cégnek, attól nem kell tartaniuk, hogy egyhamar csődbe mennek, és még egy jó ideig számíthatunk újabb Marvel és Star Wars filmekre.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)