Hirdetés

Lehet, hogy örökre búcsút inthetünk a Disco Elysium-szériának

|

Aggasztó hírek érkeztek a játékért felelős ZA/UM háza tájáról, időközben a stúdió is reagált a hírekre.

Hirdetés

A semmiből jött, látott és győzött a ZA/UM 2019-es szerepjáték, a Disco Elysium, amely azon felül, hogy igen pozitív kritikai fogadtatásban részesült, még számos díjat is zsebretehetett. Nagyon bíztunk a politikával erősen átitattot, egyedi és zseniális alkotás esetleges folytatásában, no meg persze a kiegészítőben is, ám az utóbbi években kifejezetten lelombozó híreket kaptunk.

2022-ben ugyanis távozott a fejlesztőcsapattól a stúdió alapítója, botrányok lobbantak fel, bonyolódott a helyzet, ami végül odáig fajult, hogy a Disco Elysium írója arra adta a fejét, hogy bepereli a játék mögött álló ZA/UM-ot.

Vészjósló az, ha sorozatos rossz híreket kapunk, de bízva a legjobbakban, próbáltuk figyelmen kívül hagyni ezeket, mondván: biztosan minden rendben lesz majd. A GLHF jelentése szerint azonban most nagyon úgy néz ki, hogy egyáltalán nem ez a helyzet, sőt, időszerű lesz megbarátkoznunk azzal a gondolattal, hogy a szériának befellegzett.

Hirdetés

Mint arra ugyanis most fény derült, a ZA/UM dolgozóinak körülbelül egynegyede áll az elbocsátás szélén, ez 24 alkalmazottat jelent. Értesülések alapján továbbá kiderült, hogy a Disco Elysium önálló, X7 kódnév alatt futó kiegészítőjét törölték, a stúdió elnöke, Ed Tomaszewski állítólag azt írta egy belsős levelében ezzel kapcsolatban, hogy legalább még két-három év fejlesztésre lett volna szüksége, ezzel összességben pedig több időt vett volna igénybe, mint az eredeti játék elkészítése.

Ami pedig talán ennél is szomorúbb, hogy az értesülések alapján a Disco Elysium folytatását, a Y12 munkacím alatt futó játékot már korábban, egészen pontosan 2022-ben elengedték, mindeközben pedig P1 kódnév alatt egy új sc-fi RPG fejlesztését is megkezdték, de elvileg tavaly már ezt is parkolópályára tették.

Időközben a stúdió is reagált a hírekre. A ZA/UM megerősítette, az X7-es projektjük törlésének következtében valóban szélnek eresztik az alkalmazottjaik egy részét, de azt, hogy ez hány embert érint, továbbra sem tudni.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Egészen pontosan úgy nyilatkoztak ezzel kapcsolatban:

"Mint általában minden stúdió, mi is a folyamatban lévő munkáinkhoz igazítjuk a csapatunk méretét: növekszünk, ha új projektbe kezdünk, zsugorodunk, ha egy projektet törlünk. Mindig nehéz a tehetséges kollégák elvesztése, köszönjük a távozóknak a sok hozzájárulást, amit ZA/UM-ért tettek."

Azt, hogy az Y12 és P1 munkacím alatt futó projektekkel mi a helyzet, továbbra sem tudni, az ezzel kapcsolatos híreket nem kommentálta a stúdió.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)