Hirdetés

Sötét jóslat: annyira nem veszik az Xboxot, hogy konzolgyártóból sima kiadóvá léphet vissza a Microsoft

|

Érdekes időszak elé nézhet az Xbox brand, sokféleképpen alakulhat a konzolgyártás sorsa is.

Hirdetés

Izgalmasan alakulhat a közeljövőben az Xbox, mint brand sorsa, hiszem míg a Microsoft igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a jövőben sem akarják elengedni a saját konzolok gyártását, ezzel párhuzamosan átlépték a korábban vízválasztónak tekintett vörös vonalat, és belefogtak saját címeik kiadásába a Nintendo és a Sony platformjain, Switchre és PlayStationre is sorra érkeztek, illetve érkeznek a belsős fejlesztések. A legnagyobb dobások, például a Starfield (egyelőre) nem tartoznak ebbe a sorba, de a Pentiment, a Hi-Fi Rush, a Grounded és a Sea of Thieves elveszítette "Xbox-exkluzív jellegét". 

GameIndustry.biz munkatársa, Christopher Dring szerint azonban cseppet sem rózsás az Xbox helyzete: az Xbox Series X/S konzolok európai értékesítése gyakorlatilag leállt, annyira nem fogynak a gépek, hogy a kiskereskedők tulajdonképpen lemondtak róluk, idén pedig ez a helyzet csak tovább fog romlani az előrejelzések szerint.

Akkora a baj a hírek szerint, hogy bizonyos kiadók már gondolkodnak azon, megéri-e egyáltalán támogatni az Xboxot, mint platformot.

Hirdetés

Dring szerint szépen lassan a legtöbb (korábban) Xbox-exkluzív játék PlayStation 5-re fog vándorolni, illetve a Game Pass is egyre kisebb figyelmet fog kapni, mivel annak növekedése is megtorpanni látszik - itt érdemes megjegyezni, hogy tavaly ősszel Phil Spencer arról beszélt, a cloud alapú és PC-s Game Pass-előfizetők (gyakorlatilag a "nem konzolos" felhasználók) táborának sokkal magasabb arányban kell nőnie már a 2027-es pénzügyi évre, mint amit munkatársak előrejeleztek. Ha ez nem jön össze, alapjaiban borul a cég egész üzleti terve.

Az igazán nagy csapás akkor érheti a Microsoftot, ha a fenti aggály a tettek szintjén manifesztálódik, és a nagy kiadók tényleg nem fognak Xboxra fejleszteni. Ebben az esetben hiába gyárt a Microsoft új Xbox konzolokat, hiába készítik el újra és újra a "világ legerősebb" konzolját, játékok nélkül semmit sem ér az egész. Anno hasonló módon bukta el a konzolpiacot a Sega is, szóval nem példa nélküli az, hogy kihátrálnak egy gyártó mögül a kiadók, de azért ez most elég meredek forgatókönyvnek tűnik. És azt se felejtsük el, hogy a zöldek éppen a kézikonzolok felé is kacsintgatnak, nagyon nehéz elképzelni, hogy teljesen feladják a hardveres divíziót, de persze végül a számok döntenek minden esetben.

Érdekes az is, hogy az Activision Blizzard felvásárlásával a Microsoft a világ egyik legnagyobb third-party kiadója lett, ez pedig még egy lehetőség lehet arra, hogy a konzolgyártás helyett a konkrét kiadói irányba tolódjon el a cég. Meglátjuk, mit hoz a jövő, de az biztos, hogy régóta nem volt ennyire bizonytalan az Xbox sorsa.

Ti mit gondoltok Christopher Dring meglehetősen sötét véleményéről? Tényleg vége lehet az Xbox brandnek?

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)