Hirdetés

Tényleg faképnél hagyja a játékipart a Microsoft, ha 2027-ig nem lesz elég Game Pass-előfizető?

|

Phil Spencer elég merésznek tűnő kijelentést tett, de azért nem eszik ennyire forrón a kását.

Hirdetés

Elkezdtek a világszőttesen keringeni a napokban hírek, miszerint a Microsoft az egész gaming üzletág, és úgy általában az Xbox brand kukázását fontolgatja, ha nem nő elég gyorsan a Game Pass előfizetők száma az elkövetkező pár évben. Ez az állítás egy masszív túlzás, sőt nem is igazán fedi le azt, ami valójában történt. Phil Spencer ugyanis mondott valóban pár elég súlyos dolgot az FTC legújabb meghallgatásán (ugyebár még mindig az Activision Blizzard felvásárlása körül megy a huzavona), de nem árt pontosan átvenni, mi hangzott el és miért.

Az FTC eljárása során az egyik jogász, név szerint James Weingarten rakta Phil Spencer orra elé az alábbi belsős kimutatást, és megkérdezte őt, egyetért-e azzal, hogy a 2029-es és 2030-as pénzügyi évre már 100 millió Game Pass felhasználóval kell számolni - elsősorban a PC-s és felhőalapú piac szélesedése miatt. Spencer pedig elég megdöbbentőnek tűnő válasszal rukkolt elő.

Hirdetés

Ő ugyanis úgy fogalmazott, hogy ha az alábbi képen látható számok valósak lennének az évtized vége felé, akkor a Microsoft egészen egyszerűen kilépne a játékiparból, hagyná az egészet a fenébe. Szerinte ugyanis a képen látható kék és világoszöld részek, vagyis a cloud alapú és PC-s Game Pass-előfizetők (gyakorlatilag a "nem konzolos" felhasználók) táborának sokkal magasabb arányban kell nőnie már a 2027-es pénzügyi évre. Ha ez nem jön össze, akkor alapjaiban borul a cég egész üzleti terve.

Spencer azt is hozzátette, hogy ezt a prezentációt a hardveres csapat rakta össze, akik értelemszerűen abban érdekeltek, hogy a Microsoft továbbra is konzolgyártásra fókuszáljon, ő viszont úgy véli, nem ez lesz a valóság. Jelenleg úgy gondolja, hogy már 2030 előtt is többségben lesznek azok a Game Pass felhasználók, akik nem a cég saját hardvereit, vagyis az Xbox konzolokat használják. 2026-ra vagy 27-re már át kellene fordulnia a mérlegnek, ellenkező esetben teljes újratervezésre van szükség. 

A fentiek tükrében tehát a Microsoft fontolgatja a játékos üzletága kukázását? Aligha. Spencer egyszerűen csak továbbra is abba az irányba tereli az Activision Blizzard felvásárlását és az ehhez kapcsolódó FTC eljárást, ami eddig is a Microsoft fő csapásvonala volt: ők ugyanis nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy nekik elsősorban a mobilos és a cloud üzletág a fontos, és az akvizícióval is erre akarnak még inkább koncentrálni. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)