Hirdetés

Váratlanul bezárt a Pillars of Eternity 2 kiadója, karácsony előtt rúgták ki a munkatársakat

|

Az anyavállalat szerint alulteljesített az Obsidian szerepjátéka és a The Banner Saga trilógia felett is bábáskodó Versus Evil, de más oka is volt a döntésnek.

Hirdetés

Épp tíz esztendeje, 2013-ban megalapította a Versus Evilt a ZeniMax Online egykori marketingigazgatója, Steve Escalante azzal a céllal, hogy elősegítse kisebb, független fejlesztők alkotásainak piacra jutását.

A kiadót 2021-ben felvásárolta a szintén indie játékokra fókuszáló tinyBuild, ám a közös útjuknak hamar vége szakadt, mivel az új tulajdonos a 2023-as év várakozáson aluli eredményét látva a Versus Evil bezárása mellett döntött. Erről az X-re átnevezett Twitteren értesülhetett a nyilvánosság, a bejegyzést követően pedig sorra búcsúztak a játékosoktól és partnereiktől a közvetlenül karácsony előtt lapátra tett munkatársak.

Francis Fincke, a Versus Evil termékstratégiájáért felelős igazgató a LinkedInen arról írt, hogy vele együtt összesen 13 személyt érint a kiadó bezárása, vagyis annak a több mint 200 fejlesztőnek, akik a São Paulo-i Red Cerberusnál dolgoznak, egyelőre nem kell állásuk elvesztésétől tartaniuk. Az utóbbi, portolásra és bérmunkára szakosodott stúdió a Versus Evil bekebelezésekor került a tinyBuild birtokába.

Hirdetés

A bezárásra azt követően került sor, hogy a tulajdonos kudarcként értékelte a 2023-as évet, mivel a beharangozott címekből a rettenetes értékeléseket kapott Stray Souls kivételével mindegyiket 2024-re csúsztatták, köztük az új Disco Elysiumként becézett ausztrál RPG-t, a Broken Roadsot. De a Versus Evil alulteljesítése mellett az is közrejátszott, hogy a tinyBuild a pereskedést elkerülendő inkább kifizetett 3,5 millió dollárt a tulajdonost szerződésszegéssel vádoló Escalante részére. A Versus Evil alapítója szerint ugyanis nem kapták meg időben az anyavállalat által ígért tőkeinjekciókat tavaly és idén sem.

Noha erről egyelőre nem esett szó, a hirtelen kiadó nélkül maradt projekteket (Broken Roads, Lil' Guardsman, Monolith: Requiem of the Ancients, Tamarak Trail) gyaníthatóan a tinyBuild veszi majd át, amely néhány napja állapodott meg az Atarival arról, hogy az utóbbi befektet 2 millió dollárt a cégbe. A tinyBuild helyzete stabilizálása érdekében az iménti összegen felül még 12 millió dollárnyi tőkebevonást tervez részvénykibocsátásból.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)