Hirdetés

Van értelme újrajátszani a régi Assassin's Creed-játékokat a Mirage megjelenése előtt?

|

Vagy talán egyenesen hiba volna elővenni az Assassin's Creed Origins előtti részeket?

Hirdetés

Már csak alig pár napig, egész pontosan 2023. október 5-ig kell várnia azoknak, akik bele akarják vetni magukat az Assassin's Creed Mirage-ba előző vagy jelenlegi generációs konzolokon, netán PC-n. Ez bizony már kevesebb mint két hét. Nyilván ennyi idő már nem lenne elég egy teljes újrázásra, ha valaki most találná ki azt, hogy gyorsan végigtolja az előző részeket, későn ébredt, elvégre a Mirage már a széria 13. fő része. Történetében szorosan kapcsolódik majd az előző trilógiához, különösen annak harmadik felvonásához, a Valhallához, hiszen annak egyik szereplője avanzsál ezúttal főhőssé, Basim Ibn Ishaq fiatalkorát ismerhetjük meg, azokat az éveket, mikot egyszerű utcai tolvajból az aszaszinok rendjének (itt ugye még Hidden Ones néven futottak) tagjává vált. Ugyanakkor mégis nagy váltás lesz az új játék.

A Mirage eredetileg az Assassin's Creed Valhalla DLC-je lett volna, de még kibővítve sem lesz azért egy olyan óriási, nyílt világú kaland, mint az előző pár rész volt - elvileg a kampány nagyjából 15-20 óra alatt kivégezhető, pont, mint a régi AC-játékokban. Mármint a tényleg régiekben, az Origins előttiekben.

És akkor kanyarodjunk is vissza a cikk legelején felvetett gondolatokhoz: a Mirage érkezéséig annyi idő azért még simán van, hogy az ember elővegyen klasszikus Assassin's Creedeket, olyan részeket, amelyek játékmenetéhez az ígéretek szerint az új epizód is vissza fog kanyarodni. Megérni most akkor gyorsan leporolni ezeket a játékokat? Szerintem nem igazán.

Hirdetés

Altaïr maradhat a fiókban

A leglogikusabb az első, 2007-ben megjelent Assassin's Creed újrajátszása lehetne, de az a helyzet, hogy bár Altaïr Ibn-LaʼAhad valóban egy ikonikus karakter, csak a második rész lett kimagaslóan jó játék. A harmadik keresztesháború idején játszódó nyitány inkább már csak emlékeinkben szép, sok minden hiányzott belőle, ami a folytatásban tökéletesítette a formulát. És bár a környezet hasonló - a Mirage-ban ugyebár Bagdadba fogunk ellátogatni -, a sztorik nem kapcsolódnak egymáshoz. 

Szerintem általánosságban, bármely játéksorozat esetében akkor éri meg igazán lenyomni egy nagy újrázást, ha vagy némileg más élményt kaptunk, mint amit valószínűsíthetően az újonnan megjelenő rész nyújtani fog, vagy pedig nagyon szoros a történeti kapocs a régi kedvencek és az új játék között, és mivel az ember nem emlékezhet mindenre, nem árt feleleveníteni a történetet. Ahogy mondjuk a Mass Effect trilógiát sem vettem elő az Andromeda érkezése előtt, úgy most sem látok okokat arra a narratíva kapcsán, hogy előkotorjam a korai epizódokat. 

A játékmenet vonatkozásában azt lehet remélni, hogy a régi AC-k jó és szeretett elemeit át fogja emelni a Mirage is, ami viszont zavaró, vagy épp kifejezetten rossz volt, abból én személy szerint most nem kérnék még egy adaggal. Szeretem, hogy a parkour nem küzd már komoly limitációkkal, hogy az ellenfelek nem a világ legudvariasabb gazfickói, és nem várják meg szépen türelmesen azt, hogy csak és kizárólag egymás után támadjanak rám, és nem utolsó sorban természetesen egy ilyen kaliberű játéktól elvárható vizualitás is más ligában jár már, mint az Assassin's Creed széria első képviselőinek idejében, még úgy is, hogy az eziós részeket és a harmadikat is felújították egy kicsit.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Van és lesz is miből válogatni

Végső soron mindenki maga dönt, de annyi jó(nak tűnő) játék jelenik meg idén ősszel, hogy ha rám hallgattok, inkább azokra is tartalékoltok az időtökből, és nem azokkal a régi AC-kkel foglalkoztok az elkövetkező pár napban, amik játékmenetükben nem fognak elvileg nagyban különbözni az új résztől, sztorijukban pedig jelenlegi ismereteink szerint nem nyújtanak komolyabb kapcsolódási pontokat. 

Ha egyébként kimaradt nektek a Valhalla, akkor az alábbi videónkat ajánljuk a figyelmetekbe, ebben elmagyarázzuk annak befejezését, így nem kell belepakolnotok az előző részbe alsó hangon 60, de inkább 100 órát.

Amennyiben pedig az egész Assassin's Creed széria kapcsán rátok férne egy gyorstalpaló vagy simán csak egy ismétlés, ebben a videóban összefoglaltuk a teljes AC-kánont. Ki tudja, még az is elképzelhető, hogy a Ubisoft illetékesei húznak egy meglepőt, és mégis lesz valami izgalmas utalás egy régi epizódra. Ezzel a videóval bebiztosítjátok magatok, nagyjából 45 percetek pedig azért a következő két hétben csak lesz arra, hogy meglessétek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)