10 játék 2023-ból, ami méltatlanul kevés figyelmet kapott

|

A 2023-as játékdömping közepette könnyen elkerülhette a figyelmedet jó pár ígéretes alkotás. Ezekből gyűjtöttünk most össze néhányat.

Hirdetés

Kár is lenne vitát nyitni: 2023 kimagaslónak bizonyult videojátékok tekintetében, jó eséllyel még a későbbiekben is egy igen nívós évként fogunk visszatekinteni rá. Olyan nagy sikerű franchise-ok folytatásaival örvendeztetett meg minket az ipar, mint az Alan Wake 2, a Marvel's Spider Man 2 vagy a pokolian jó Diablo 4, de minden bizonnyal kiemelt helyet kap majd a videojátékos történelemkönyvekben a Baldur's Gate 3 is, amivel több szempontból is sikerült maradandót alkotni. És akkor még nem is ejtettünk szót az olyan régóta várt alkotásokról mint a Starfield, vagy éppen a Resident Evil 4 remake.

Éppen ezért annyira nem meglepő, ha a nagy megjelenések közepette nem jutott időd mindenre, sőt, nagyon könnyen megeshet, hogy még most is az előbb felsorolt címek egyikét nyüstölöd. Azonban a rengeteg nagyszabású kaland mellett számos, kisebb léptékű projekt is napvilágot látott, amik bár pozitív kritikai fogadtatásban részesültek és a közönség szívébe is sikeresen lopták be magukat, mégsem jutottak el annyi emberhez, mint amennyihez kellett volna.

Hirdetés

Erre a listára most 10 olyan játékot gyűjtöttünk össze nektek, amik mind az idén jelentek meg, de a nagy dobások közepette nem jutottak elég levegőhöz, így könnyen lehet, hogy a ti figyelmeteket is elkerülték. A gyűjtésünk során olyan játékokat szerepeltettünk a listán, amik mindamellett, hogy magas pontszámokat kaptak, nekünk is a személyes kedvenceink voltak, így bátran mernénk ajánlani őket nektek is, legalább egy próbakör erejéig.

Persze a listánk mint mindig, most is teljesen szubjektív, így bátran írjátok meg kommentben, hogy szerintetek mik azok a játékok, amik méltatlanul kevés figyelmet kaptak 2023-ban.

Sea of Stars

Első hallásra lehet, hogy nem mond sokat a 2016-ban alapított kanadai Sabotage Studio neve, akik a retro stílus szellemiségében ihletett kalandjukkal, a The Messengerrel kerültek a figyelem középpontjába az erre fogékonyak körében. Idén azonban nem ennek a folyatásával, hanem egy teljesen új belépővel örvendeztették meg a rajongókat, méghozzá a Sea of Stars személyében. A tradicionális JRPG-k által ihletett kaland során Valere és Zale utazását követhetjük végig, akik a Nap és a Hold erejének egyesítésével próbálnak meg uralkodni a világukban uralkodó káosz felett, melyhez idővel több általunk irányítható karakter is csatlakozik.

A körökre osztott harcok izgalmas mechanikákkal egészülnek ki, ráadásul a történet is számos érdekes fordulatot tartogat magában, így nem csak a műfajt kedvelők számára nyújthat remek kikapcsolódást. Bátran merjük ajánlani azoknak is, akik egy lassabb tempójú, retro stílusú, pixelgrafikás környezetben tálalt meseszerű élmények szeretnének a részesei lenni. A Sea of Stars ráadásul a PlayStation Plus játékkatalógusában és a Game Pass kínálatában is megtalálható, így ott minden további költség nélkül tehettek vele egy próbát.

Dredge

Elsőre viszonylag egyszerűbb játéknak tűnhet a Black Salt Games gondozásában készült, és a Team17 által kiadott Dredge. Ebben kalandjaink kezdetén egy távoli szigetvilágban fekvő tengerparti városban vállalunk megbízást, ami első blikkre egy egyszerű, átlagos horgászmelónak tűnik. A nyílt tengerre evezve azonban hamarosan igen furcsa jelenségekkel találjuk majd szembe magunkat, melyek során a misztikus köd, a semmiből előbukkanó sziklák és az ellenséges tengeri lények csak a később ránk váró borzalmakat hívatottak előre jelezni.

A sztori előrehaladtával egy érdekes lovecrafti történet bontakozik ki, melynek erőssége egyértelműen a játék atmoszférájában és hangulatában érhető tetten. A már önmagában is élvezhető játékmenetet az olyan mechanikák varázsolják még színessebbé, mint például a változó napszakok, az olykor teljesen kiszámíthatatlan események, vagy éppen a hajósunk azon hallucinációi, amik idővel akár visszatérővé is válhatnak.

Dave the Diver

Az idei év egyik legkellemesebb meglepetéseként szolgált a Mintrocket búvárkodós-főzős projektje, a Dave the Diver. Pont úgy, mint a lista többi tagja, a merülős kaland is pozitív fogadtatásban részesült, mind a játékosok, mind a kritikusok dicsértek azt, azonban sokak figyelmét minden bizonnyal még így is sikerült elkerülnie. Mint az már a címből is sejthető, a játékban Dave, a szorgalmas búvár bőrébe bújhatunk, aki egy sushi étterem főséfjét, Banchot, és az ezt pénzelő Cobrát segítve látja el a rá osztott feladatokat. Ezek között szerepel többek között a mélytengeri merülés és az ezzel egybekötött gyűjtögetés, majd esténként a felszolgálás is.

Míg a legtöbb játék a lehető legvalósághűbb grafikájával próbál kitűnni a tömegből, a Dave the Diver teljesen másra fekteti a hangsúlyt. A játék pixeles grafikája tökéletesen illeszkedik a fejlesztők által olykor aprólékos részletességgel megalkotott flórához és faunához, melyet a háttérben úszó finom dallamok varázsolnak kerek egésszé. Ha esetleg rápróbálnál, érdemes lesz vigyáznod: nagyon könnyen lehet, hogy az első merülés után rögtön rácsavarodsz majd az izgalmakkal teli búvárkodásra, ami hosszú órák után sem ereszt majd el.

Hi-Fi Rush

Minden bizonnyal névről többeknek is ismerős lehet, hiszen még a januárban tartott Xbox Developer Direct eseményének a keretein belül, váratlanul került leleplezésre a Tango Gameworks legújabb játéka, a Hi-Fi Rush, amely már aznap elérhetővé és játszhatóvá vált a Game Pass-előfizetők számára. A Bethesda által kiadott ritmusalapú akciójátékban a fiatal Chai bőrébe bújhatunk, aki képes rezonálni az őt körülvevő világgal és az abban elhelyezkedő tárgyakkal. Ebből adódóan nekünk is érdemes lesz mindent ütemre csinálnunk, hogy a legtöbbet hozzuk ki a kombókból. Persze nem kötelező, de ennek hiányában nehezebb dolgunk lesz, a harcok során, ahol sokat segít a ritmusérzék és az ütemes gombnyomogatás, vagy ha éppen PC-n játszunk, a kattintgatás.

Szerencsére a játék közel sem olyan büntető ebben a tekintetben, így szívből ajánljuk azoknak is, akik szívesen merülnének el egy olyan pörgős és nyüzsgő, színes-szagos világban, ahol egy szerethető karakterekkel, humoros megjegyzésekkel és persze fülbemászó betétdalokkal tarkított történetben lehet majd részük.

Pizza Tower

Igen egyedi darabként mutatkozott be a Tour De Pizza indie csapatának első játéka, a Pizza Tower, melynek elsősorban a kiemelkedő humorával és az iszonyat tempót diktáló játékmenetével sikerült kiharcolnia a figyelmet. Az oldalnézetes platformerben 20 pályán kell végigverekednünk magunkat, ezzel felérve a pizzatorony tetejére. A velejéig romlott Pizzaface a saját éttermünk, a Peppino Pizzéria nukleáris lézerekkel történő lerombolásával fenyegetőzik, amit persze nem hagyhatunk annyiban. A hangulat és az izgalom egyébként mindig az egyes pályák végére csúcsosodik ki, amikor is egy meneküléses jelenet során egy megadott időkorláton belül kell visszajutnunk az adott pálya legelejére.

A fejlesztők projekt iránt tanúsított odaadásáról még az is sokat elmond, hogy a Pizza Tower már egészen 2018 óta szerepelt a csapat terítékén, amit kezdetben még egy horror elemekkel tarkított RPG-nek terveztek. Később azonban sokkal inkább az ikonikus Wario Land játékokhoz hasonló platformer irányába mozdultak el, ami, mint utólag kiderült, valóban jó döntésnek bizonyult. Már a korai hozzáféréses fázisában is rengetegen vetették rá magukat a játékra, melynek látványvilága nem mellesleg erősen merít a '90-es évek Nicktoons-os animációs sorozataiból is. Ha egy fürge, jó humorú, néhol kihívásokkal tarkított platformert keresel a kikapcsolódásra, akkor érdemes lehet adnod neki egy esélyt.

A folytatáshoz lapozz a következő oldalra!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)