10 kevésbé ismert játék az elmúlt öt évből, amit ha eddig nem próbáltál, kimaradtál valami jóból

|

A nyár közepe tökéletes arra, hogy elmaradásokat pótoljunk, kilépve komfortzónánkból kipróbáljunk néhány olyan játékot is, amikre a sűrűbb időszakokban nem jutott idő.

Hirdetés

Nem tudni pontosan (és még csak nagyjából sem), hogy egy átlagos gamer egy hónapban hány különböző játékot próbál ki, de feltehetően nem jut sem pénze, sem ideje arra, hogy mindenbe belekóstoljon, ami érdekli. Nyilván minden akkor a legizgalmasabb, amikor még friss, aztán úgyis jön más érdekesség, amit lehet várni, amiben el lehet mélyülni, ha meg épp uborkaszezon van, visszatérhetünk régi kedvenceinkhez - sosincs rossz időpont arra, hogy ismét végigtoljuk a Vice Cityt, felrakjuk a Heroes 3-at vagy a Need for Speed: Most Wantedet.

A Diablo IV és a Final Fantasy XVI most sokaknak elegendő elfoglaltságot kínál, akiket meg ez a kettő nem mozgat, biztosan találnak maguknak mást az ingyen és olcsón adott játékokkal gigantikusra hizlalt könyvtárukból. Ha szeretnél valami olyat kipróbálni, ami különleges játékélményt nyújt, kiváló értékeléseket kapott játékosoktól és kritikusoktól is, de jó eséllyel teljesen elkerülte a figyelmedet, alábbi listánk segíthet. Két-két játékot válogattunk ki az elmúlt öt évből, ezeket teljes őszinteséggel tudjuk ajánlani, jó eséllyel már pár euróért vagy néhány ezresért lecsaphatsz rájuk, akár leárazáson kívül is.

Hirdetés

Return of the Obra Dinn

Platformok: PC, Mac, PS4, Xbox One, Switch

A szintén fantasztikus, idén megjelenésének tizedik évfordulóját ünneplő Papers, Please-t is készítő Lucas Pope 2018-ban állt elő a Return of the Obra Dinnel, egy retró látványvilágú, belső nézetes kalandjátékkal, amelyben azt kell kiderítenünk, mi történt az Obra Dinn legénységével. A kereskedőhajó öt évvel azután, hogy eltűnt, megjelent Anglia partjainál, de rejtély, hogy mi történt a rajta utazó hatvan személlyel - vannak, akik biztosan meghaltak, és olyanok is, akik túlélhették. Az időben visszafelé, halálesetről halálesetre haladva kell összeraknunk a képet, neveket társítani az utasokhoz és a legénység tagjaihoz, és könnyen lehet, hogy egy végigjátszást követően még nem lesz válaszunk minden kérdésre.

Thronebreaker: The Witcher Tales

Platformok: PC, PS4, Xbox One, Switch, iOS, Android

Igen, tudjuk: "kevésbé ismertként" említeni egy olyan játékot, ami a Witcher-széria része, fura dolog, de a Thronebreaker esetében teljesen indokolt - hát még a Gwent: Rogue Mage-nél, ami majdnem pontosan egy éve jelent meg, de biztos, hogy még a franchise legnagyobb rajongói közül is sokakat elkerült. A The Witcher 3: Wild Huntban játszható Gwent annyira sikeres lett, hogy először egy önálló multis játékot készítettek belőle, majd ennek alapjaira építették fel a Thronebreakert, egy 30 órányi játékélményt kínáló spin-offot, amiben Meve királynőt irányítva járhatjuk be a világ eddig ismeretlen régióit, fontos és a történetet nagyban formáló döntéseket hozhatunk, szövetségeket alakíthatunk ki, a csatákat pedig természetesen kártyázással dönthetjük el. Hangulata, története, játékmenete is pazar, tényleg megéri belevágni, természetesen főleg The Witcher-rajongóként.

Slay the Spire

Platformok: PC, Mac, Linux, PS4, Xbox One, Switch, iOS, Android

A 2019-es Slay the Spire is egy kártyajáték, amiben a pakliépítés a roguelike műfajjal keveredik. Az elején választunk egy karaktert, kapunk néhány kezdő lapot, aztán sorra haladunk a szinteken, küzdünk és lootot gyűjtögetünk. Minden menet végén pontokat kapunk, amikkel új karaktereket és kártyákat szerezhetünk. Nem kell évek netrunnerös vagy Magic: The Gathering-es tapasztalatával rendelkezni az élvezetéhez, könnyen tanulható, változatos, izgalmas, rövid menetekre és hosszabb elmélyüléshez is kiválóan alkalmas.

Baba is You

Platformok: PC, Mac, Linux, Switch, iOS, Android

Ritkán érkeznek annyira egyedi és újszerű játékélményt kínáló alkotások, mint a Baba is You. A 2019-ben megjelent játékban szavakból álló blokkokat tologatva alkothatunk szabályokat. A WALL, az IS és a STOP blokkok egymás mellé helyezése például azt jelenti, hogy a falak megállítják a kis főszereplőt, de ha bármelyik szót eltoljuk, kiiktatjuk a szabályt - van, hogy ezt nem tehetjük meg, ezzel együtt kell a megoldáson gondolkodnunk. Nagyon kreatív, rengeteg pályát tartalmaz, megdolgoztatja az agyunkat - néha, a későbbi pályák esetében már talán túlságosan is, de a logikai játékok kedvelői így is szeretni fogják, és akkor is megéri beszerezni, ha nem jutunk el a végéig - elvégre semmi baj nincs azzal, ha nem játszol végig egy játékot.

What the Golf?

Platformok: Apple Arcade (Mac, iOS, iPad OS, Apple TV), PC, Mac, Switch

Azt joggal lehet mondani a golfra, hogy nem egy könnyű sport, de bonyolultnak nevezni túlzás lenne. A valóságban és a komolyabb golfjátékokban (a Mario Golfokat és a Nintendo sportjátékait is értve ezalatt) számolnunk kell a széliránnyal és -erősséggel is, ám a What the Golf még ezt sem várja el tőlünk. Minden egyes pályán adott egy cél, ahova el kell juttatnunk egy objektumot, ami néha golflabda, néha meg autó, ember, focilabda, ház, épp, ami a fejlesztőknek eszébe jutott. Rengeteg videojátékos és popkulturális utalással találkozhatunk benne, tele van meglepetésekkel, mókás pillanatokkal - de azért nem csak a humora miatt érdemes vele játszani.

Chicken Police

Platformok: PC, PS4, Xbox One, Switch, iOS, Android

Mindig nagy öröm, ha egy magyar fejlesztésű címre a nemzetközi közönség is felfigyel - nívós külföldi oldalak is dicsérték a The Wild Gentlemen 2020-as kalandjátékát. Bár összeállításunk szereplői közül talán ezzel találkoztak itthon a legtöbben, úgy gondoltuk, helye van ezen a listán. A Chicken Police szereplői embertestű állatok, középpontjában pedig Sonny, egy kiégett zsaru, és egykori társa, Marty állnak, akik még egy utolsó ügyben együtt indulnak nyomozni. A történet érdekes és jól megírt, a tálalásnak köszönhetően könnyen belehelyezkedhetünk a játék hangulatába, és a játékmenet, a nyomozás is izgalmas.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Overboard!

Platformok: PC, Mac, Switch, iOS, Android

Egy hajón gyilkosság történt, és senki nem tudja, ki a tettes - Agatha Christie regényeiben és a filmvilágban sokszor láttunk már ilyet. Csak hát itt van egy nagy csavar: mi pontosan tudjuk, ki gyilkolt, hiszen mi tettük, így feladatunk nem ennek kiderítése, hanem az, hogy eltüntessük a nyomokat, félrevezessük a többi utast, és rákenjük a bűntettet valaki másra. Vannak, akik mellettünk állnak, míg mások sejtik, hogy mi az igazság - nyolc (játékbeli) óránk van megtenni minden tőlünk telhetőt. Csak döntéseinken múlik, melyik végkifejlethez juthatunk el, de újrajátszani is érdemes: egy menet 30-45 perc, ám minél többször futunk neki, annál többet fogunk tudni, és annál tökéletesebb lehet a bűnelkövetés.

Unpacking

Platformok: PC, Mac, Linux, Xbox One, PlayStation 4, Switch (később iOS, Android)

Könnyű meglátni a szépet abban, amikor a dolgok a helyükre kerülnek, amikor mosás után elpakoljuk a megszáradt ruhákat, beillesztjük az utolsó LEGO-elemet is egy szettbe, vagy az utolsó doboz tartalmát is elhelyezzük költözés után. Az Unpackingben pakolásznunk kell részben saját ízlésünk, részben ilyen-olyan szabályok szerint, lakásról lakásra haladva, szájbarágós történetmesélés nélkül megismerve valaki életének fontos állomásait. Nagyon pihentető, van benne egy kis kihívás is, de a sztorimesélés módja miatt igazán érdekes.

Neon White

Platformok: PC, PS4, PS5, Switch

Ha különleges, formabontó játékokra vágyunk, az Annapurna Interactive-ra mindig számíthatunk - ritkán nyúltak mellé eddig, és minden, aminek megjelenését segítették, különleges lett, még ha a legjobban várt és legnagyobb hype által övezett címük, a Twelve Minutes csalódást is okozott. A Neon White-ról megjelenése előtt nem sokat hallottunk, de amint megérkezett, sokak kedvencévé vált. A játék egy speedrun FPS, amiben célunk, hogy a lehető leggyorsabban kiiktassuk a démonokat a pályákon, ám nem elég pontosan lőni: kártyákat játszunk ki, amiket vagy fegyverként használhatunk, vagy mozdulatok végrehajtására. Játékmenete mellett a sztorija is érdekes.

Immortality

Platformok: PC, Mac, Xbox Series X|S, iOS (Netflix), Android (Netflix)

Sam Barlow már nem újonc a szakmában, olyan sikeres alkotások kötődnek a nevéhez, mint a Her Story vagy a Telling Lies. Ezekben és az Immortalityben is közös, hogy nem annyira játékok, mint inkább interaktív filmek, melyekben élőszereplős videófelvételeket nézve kell összeraknunk egy történetet. A legfrissebb sztori középpontjában egy színésznő áll, aki három kiadatlan filmben is szerepelt. Miután eltűnik, a jeleneteket, werkfilmeket, interjúkat visszanézve kell kiderítenünk, mi történhetett vele. A színészi játék is kiemelkedő, és összességében is egészen fantasztikus - akár nem gamereknek is erősen ajánlott.

Van valami, amit ajánlanátok másoknak, mert szerintetek nem kapott elég figyelmet? Írjátok meg kommentben!

Címkék: #ajánló #indie
Platformok: Android iOS Nintendo Switch PC PlayStation 4 PlayStation 5 Xbox One Xbox Series X
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)