Egy ilyen év után mit tud még mutatni a PlayStation?

|

A God of War: Ragnarök, a Gran Turismo 7, a Horizon Forbidden West és a The Last of Us Part I 2022-t a PlayStation egyik legjobb évévé tette, vajon 2023-ra is hasonló dömping várható?

Hirdetés

Már 2017 sem volt egy rossz év a Horizon Zero Dawnnal, a Gran Turismo Sporttal és a Gravity Rush 2-vel, de igazán 2018-ban mutatta meg a Sony, mennyire jó PlayStation 4-tulajdonosnak lenni: ekkor jelent meg a God of War, a Detroit: Become Human, a Marvel's Spider-Man és a Shadow of the Colossus, amiknek nem nagyon akadt vetélytársa a piacon.  Ez volt egyben az az év, amikor a PlayStation-exkluzívok jelentős része már magyarul volt játszható, és ezzel a kiadó még jobban a hazai közönség szívébe lopta magát.

2019-re aztán a Days Gone és a Death Stranding jutott, 2020-ra a Ghost of Tsushima, a Spider-Man: Miles Morales, a The Last of Us Part II és a Demon's Souls, és míg a 2021-es terveket átírta a Covid19-járvány (kaptunk azért egy Returnalt meg egy Ratchet & Clank: Rift Apartot), tavaly megint egy egészen erős évet zárhatott a Sony, számos Év játéka-jelölttel, rekordnak számító eladási számokkal.

Na de mit hoz 2023? Milyen címek vannak még a csőben, és most, hogy már nincs készlethiány a PS5-ből, mely újdonságokkal akarnak majd minket vásárlásra bátorítani? Ne higgyétek, hogy unalmas év áll előttünk...

Hirdetés

Ami biztosan jön

Már csak nagyjából másfél hónapot kell várnunk, és megtudjuk, milyen az új generációs PSVR-élmény: február 22-én megérkezik a PlayStation VR2 és vele együtt több mint 20 játék, részben teljesen újak, részben már korábban megjelent címek VR-osított vagy PC-ről áthozott változatai. 

A legnagyobb felhajtás a Horizon: Call of the Mountain körül van, ami a Horizon sorozat spin-offja lesz, belső nézetből irányíthatunk egy egykori Shadow Carja harcost, aki íját és egyéb eszközeit használva küzdhet mindenféle robotlényekkel, ahogy az ebben a világban szokás. Közben persze szembe kell néznie múltjával és korábbi döntéseivel is. Találunk benne egy River Ride nevű módot, amivel kellemesen, akciózás nélkül nézhetjük meg a gyönyörű tájakat - tökéletes lesz arra, hogy megmutassuk másoknak, milyen élményt ad egy VR-eszköz. A Guerrilla Gamesszel együttműködésben a Firespite fejleszti, amelynek a The Persistence-t is köszönhetjük, de a csapat dolgozott a The Playroom játékokon is.

Jelen pillanatban nem egyértelmű, mi jelenik meg a PSVR2-vel egy napon, és mely játékok jöhetnek egy kicsit később, de a megjelenés környékén játszhatunk majd egyebek mellett a Moss-szal és a Moss: Book II-vel, a Star Wars: Tales from the Galaxy's Edge-dzsel, a Resident Evil Village-dzsel, a No Man's Skyjal, a Gran Turismo 7-tel, a The Walking Dead: Saints & Sinners Chapter 2-val, a The Dark Pictures: Switchback VR-ral, a Pistol Whippel és a Beat Saberrel is. Mivel előző generációs játékokat nem támogat, várható, hogy több címet is újra kiadnak hozzá - csak remélni tudjuk, hogy azoknak, akik korábban megvásárolták őket, nem kell majd teljes árat fizetniük.

És ha már szóba került a Horizon, ne feledjük, hogy április 19-én jön a Horizon Forbidden West PlayStation 5-exkluzív kiegészítője, a Burning Shores, amiben Aloy Los Angeles romjait térképezi fel. Valószínűleg itthon keveseket mozgat meg, de majdnem biztos, hogy a San Diego Studio folytatja az MLB: The Show baseballjáték-sorozatát, ami viszont nem PlayStation-exkluzív már néhány éve.

A tavasz nagyjából erről, a PSVR új generációjáról és a Horizon világáról fog szólni, ősszel viszont érkezik a Marvel's Spider-Man 2, kizárólag PlayStation 5-re. Erről még nem tudunk nagyon sokat, csak azt, hogy Peter és Miles egyaránt visszatérnek benne, még az is lehet, hogy végig vállvetve fognak harcolni, hiszen minden történetvezérelt Sony játékba kell egy főszereplő és egy őt végigkisérő, fontos mellékszereplő. Az biztos, hogy fontos szerephez jut benne Venom, akit az előző játék végén már tease-eltek, illetve a Pókemberek új kütyüket fognak tudni használni.

Ugyan nem saját gyártású játék, említést érdemel a január végén érkező Forspoken, ami konzolok közül csak PS5-ön lesz játszható, illetve a június 22-én megjelenő Final Fantasy XVI, melyet jó ideig, legalább hat hónapig nem láthatunk más platformokon. Előbbit a Final Fantasy XV készítői formálják, egy egyedi akciójáték lesz, amiben a rohangálásnak és mászkálásnak nagy szerep jut, ahogy a mágiának is. Egy New Yorkból valahogyan egy idegen világba szakadt lány áll a középpontjában, akinek válogatott szörnyekkel kell megküzdenie (karján egy öntudattal rendelkező karpereccel), hogy hazatalálhasson. Utóbbi a Square Enix belsős projektje, Valisthea világában kalandozhatunk, ahol mindenféle rosszarcúakkal kell elbánnunk egyebek mellett megidézhető szörnyek, Eikonok segítségével.

Ami még jöhet

Ettől a ponttól tényleg csak találgatni tudunk a jövővel kapcsolatban. Egy játéknak van még a többinél nagyobb esélye megjelenni: a Naughty Dog jó ideje dolgozik már a The Last of Us többjátékos spin-offján, aminek még a végleges címe sem ismert, de nem kizárt, hogy valamikor idén a részletek mellett magát a játékot is megkapjuk. Vadonatúj karaktereket ismerhetünk meg, új területeket járhatunk be és kiemelt szerephez jut a sztori, de közben valamilyen formában más játékosokra kell majd lövöldöznünk. 

Ami biztosan később jön

Ugyan már bejelentették, de még évekre lehet a Death Stranding 2 és a Marvel's Wolverine megjelenése, ahogy azt sem tudni, mikor érkezhet az idő közben fejlesztőcsapatot váltó Star Wars: Knights of the Old Republic remake.

Pletykálják, hogy a Bend Studio (amely sajnos nem készíthet folytatást a Days Gone-hoz, pedig igazán nem bánnánk) az új Uncharted játékon dolgozik, amiben már nem Nathan Drake lesz a főszereplő. Ennek kapcsán semmilyen hivatalos megerősítés vagy cáfolat nem érkezett, a Eurogamer forrásai beszéltek róla még 2021-ben, akik annyit elmondtak, hogy új irányt vesz a sorozat, még akár reboot is lehet. Azt viszont idén nyáron maga a stúdió árulta el, hogy egy teljesen új játékot faragnak, ami a Days Gone nyílt világú rendszereit használja, és valamilyen formában lesz benne multiplayer.

A Bluepoint Games, ami fantasztikus remake-ek és remasterek után a Demon's Soulsszal mutatta meg, mire képes, szintén hegeszt valamit, állítólag valami eredetit és teljesen újat, de ezt sem leplezték még le. Akármi is az, érdeklődve várjuk, még akkor is, ha nem a Bloodborne régóta esedékes, az Elden Ring után pláne biztos sikernek tűnő remake-je vagy remastere.

A Guerrilla Games a Horizon DLC-je és a Call of the Mountain mellett egy online játékon is dolgozik, ami ugyancsak ebben az univerzumban játszódik (már el is felejtették a Killzone-t, érthető módon), és amellett, hogy új karaktereket mutat be, egyedi, stilizált látványvilágot kap.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Rejtély, mit készít Jade Raymond stúdiója, a Haven Studios, mivel folytatja a Returnalt szállító Housemarque (annak PC-s portja után, de annak elkészítése főleg az erre szakosodott Climax Studios feladata), mit tartogat a Media Molecule jövője, mivel szolgál a Pixelopus (Concrete Genie), és persze az is, hogy meddig marad a Destinynél és mikor lép tovább a Bungie. Elvileg faragnak valami újat, több, be nem jelentett újdonságon is dolgoznak a Sonyval, folyamatosan frissülő játékokra számíthatunk tőlük a következő években.

A Santa Monica-i csapat most elégedetten pihenhet, bár adná magát, úgy tűnik, nem lesz DLC a Ragnarökhöz. Évek múlva viszont kaphatunk egy folytatást, és mi örömmel várunk rá. Hasonló érdeklődéssel és izgalommal figyeljük, mikor jelenti be következő játékát a Sucker Punch, ami két éve adta ki a Ghost of Tsushimát, és nem lehetetlen, hogy ennek folytatását fogja leleplezni, ha nem is idén, jövőre már biztosan. 

Meglepetésekre természetesen mindig van esély, bármikor bejelentheti a Sony, hogy tart egy State of Play-t, amin leleplez egy-két érdekességet. A mai világban kiszámíthatatlan ez, egyáltalán nem biztos, hogy az E3 környékén fog megnyilvánulni, az is lehet, hogy a jövő héten, egy hónap múlva, vagy nyár közepén - semmi nem elképzelhetetlen. Biztos, hogy bármit mond, arra érdemes figyelni, és nem csak a saját gyártású játékok, de a külsős partnerek kiemelt figyelmet élvező alkotásai is boldoggá tehetik majd a PlayStation-tulajokat.

Ti mit vártok a legjobban a PS-exkluzív címek közül?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)