Ezt a 15, 2024-ben magyarul megjelenő társasjátékot várjuk a legjobban (jelenleg)

|

Erős év volt 2023, és ahogy most állnak a dolgok, 2024 sem lesz izgalommentes a társasjátékok világában.

Hirdetés

Elég megnézni a tavaly decemberben közzétett, karácsonyra összeállított, de egyébként mindig hasznos társasjáték-ajánlónkat, és nyilvánvalóvá válik, hogy 2023-ban is kiváló társasjátékok jelentek meg magyarul - és ezen még nincs is rajta három személyes kedvencem, amikre csak később jutott időm: a Trio, a Darwin nyomában, illetve a Juharvölgy krónikája: Tavaszi karnevál.

A következő néhány hétben még elsősorban 2023-as elmaradásainkat pótoljuk (nemrég kikerült a Vaalbara bemutatónk, és már készül a kooperatív Unmatched, a Schrödinger macskája, és A fenevad cikke is), január nem is lesz kifejezetten mozgalmas új megjelenések terén, ám a három legnagyobb hazai társasjáték-kiadó a Gémklub, a Reflexshop és a Delta Vision is beharangozott jó pár érdekességet az idei évre. Más kérdés, hogy a várható újdonságok között van olyan, ami 2022-es listánkon is szerepelt, de sosem hagy el minket a remény. Nem volt olyan feltétel, hogy amit már egyszer feltettünk, annak idén is szerepelnie kell, így esett ki például a Senjutsu és a Mind MGMT, amiket továbbra is izgatottan várunk (állítólag februárban jönnek), de lettek, amiket még ezeknél is jobban.

A bejelentéseket érdemes lesz figyelni, de a már beígért játékok közül kiválogattunk most 15-öt, ami szerintünk különleges lesz.

Hirdetés

A Szörnysziget királya

A díjnyertes, a Tokió királya és New York királya játékokat is magába foglaló sorozat következő része csavart tartogat: a játékosoknak együtt kell működniük, hogy legyőzzék a Szörnysziget királyát. A világ minden tájáról érkező lények összeálltak, hogy egy szigeten küzdjenek meg 3 különböző főellenség valamelyikével, mielőtt sikerül egy dimenziók közti portált nyitnia. A játékosok kockadobással cselekszenek, a boss kockáit pedig a középen fekvő műanyag vulkánba kell dobni. Izgalmas csavar ez egy ismert és közkedvelt szériában, várjuk érdeklődve.

A világ csodái

Külföldön tavaly debütált, és egész jó visszhangja volt A világ csodáinak, amiben a játékosok saját ősi városukat építik meg 3D-s épületekből és tetriselemekből. Minél több ételt termelnek, minél jövedelmezőbb a kereskedelmük, annál többen fogják lakni a településüket, és annál dicsőségesebb lesz annak alapítója. Ugyanaz a Zé Mendes tervezte, aki a szintén elismert Brazil Birodalom társast is, de ez egyszerűbb, családibb.

Csodaország csatái

Na, ez például egy olyan játék, ami tavalyi listánkon is szerepelt, de idén is ugyanolyan izgatottan szorítottunk neki helyet. Alice Csodaországában háború dúl, és hogy ennek résztvevői, a különböző frakciók vezetői diadalmaskodni tudjanak, először a Kalaposnál zajló teázás és tortázás keretében támogatókat gyűjtenek (kártyákat húznak), tornyokat építenek, fejlesztenek, majd ha elég ügyesek, elfoglalják Csodaország valamely régióját.

Dűlőre jutunk

  • Kiadó: Gémklub
  • Játékosszám: 1-4
  • Várható megjelenés: 2024. március

Hajnóczy Soma a Fröccs után következő játékával is marad a boroknál, ezúttal szüretelés, préselés, hordóban érlelés és palackozás lesz a feladatunk, hogy aztán rendeléseket teljesítsünk. A játékosok aszimmetrikus táblákat kapnak, hogy még izgalmasabb legyen a versengés. Nem annyira összetett, mint a Viticulture, de ez talán nem is baj. Ízelítőt az alábbi képek adnak belőle, bár ezek még csak egy mintapéldányt mutatnak, a végleges kiadás eltérhet.

Fit to Print

Kissé elfogultak vagyunk a Fit to Printtel, két okból: egyfelől az újságírás a központi témája, másfelől a Flatout Games műhelyéből gördül ki, amely a közelmúltban a Cascadia, Calico és Kaspó hármasával okozott nekünk sok-sok kellemes órát. Az Ian O'Toole gyönyörű dizájnját viselő játékban Bogáncsváros lakóinak kell friss hírekkel szolgálnunk, különböző pontokat érő és hatásokat kiváltó panelekből, meg persze hirdetésekből összeállítva a lehető legjobb címlapot.

Föld a láthatáron: Szellemek szigete

  • Eredeti cím: Horizons of Spirit Island
  • Kiadó: Gémklub
  • Játékosszám: 1-3
  • Várható megjelenés: 2024. február
  • Társasjátékok.com adatlap

Most épp a BoardGameGeek összesített listájának 11. helyét foglalja el a Szellemek szigete, ennek könnyedebb, de kiegészítőként is használható változata érkezik idén a Gémklub gondozásában. Az ismerős mechanikák visszatérnek, de az előkészítés gördülékenyebb, a játéktábla kétoldalas, és öt új szellem is megjelenik benne, kifejezetten azoknak, akik korábban nem játszottak a Szellemek szigetével. Egyébként egy kooperatív játék, amiben különböző képességekkel bíró szellemek szerepében kell megvédenünk a szigetet a betolakodóktól.

Frosthaven

A Homályrévet nyilván senkinek nem kell bemutatni, és talán már 2022-ben megjelent folytatását, a Frosthavent sem, amit eredetileg itthon a Gémklub adott volna ki, viszont annyira megdrágult a gyártása és forgalmazása, hogy végül nem vállalták be - a Delta Vision viszont igen, és ha minden jól megy, az idei év folyamán megkapjuk. Arra érdemes készülni, hogy bőven 100 ezer forint fölött lesz az ára, de ezt a 100 szcenárióból álló kampány, a rengeteg minőségi komponens és tartalom indokolja. Nagyon összetett, számos újítást felvonultat, amikkel így még a Homályrévben gyakorlottaknak is rejt izgalmakat.

A folytatáshoz lapozz a következő oldalra!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)