Játékok, amiket NEM azért tiltottak be, mert túl erőszakosak voltak

|

Néhány országban enyhébbek, máshol szigorúbbak a szabályok, és vannak olyan játékok is, amik már súlyosan átléptek egy határt - de nem feltétlenül brutalitás terén.

Hirdetés

Ha egy tiktokker odajönne hozzánk az utcán egy fejjel lefelé tartott mobiltelefonnal, hogy megkérdezze, melyek azok a játékok, amiket a szüleinknek nem szívesen mutatnánk meg, de milliókhoz jutottak el, kapásból tudnánk mondani legalább ötöt. A Grand Theft Auto széria részei nyilván sokaknak eszébe jutnak, ahogy a meglehetősen véres Doom is olyan, amit a helyén kezelve lehet élvezni, de a játékok világában nem kimondottan jártas egyéneket mélységesen felháboríthatja, nem beszélve a Mortal Kombat széria játékairól.

Egykor Németország és Új-Zéland nagyon durván szabályozta a játékokat, de az előbbi mostanra szinte teljesen megenyhült, és a mindent erősen szankcionáló Kína kivételével nem nagyon van más ország, ahol ne lennének rugalmasak a szabályok. Legtöbbször a brutalitás, az erőszak ábrázolása veri ki a biztosítékot, ám voltak olyan esetek, amikor egészen más okból döntött egy ország szabályozó szerve a tiltás mellett. Most ez utóbbiakból válogattunk.

Hirdetés

PUBG: Battlegrounds - Afganisztán

Az, hogy erőszakos a PlayerUnknown's Battlegrounds, vagy ahogy ma hívják, PUBG: Battlegrounds, valamint annak mobilos testvére, a PUBG Mobile, nem kérdés - valósághű fegyverekkel lövöldözhetnek egymásra a játékosok, és az a cél, hogy likvidáljanak mindenkit, aki nem a csapatukba tartozik. Ez már sok helyen elegendő lehet a tiltáshoz, azonban a világ legtöbb részén elérhető - de épp a tálibok uralta Afganisztánban nem, a helyi vezetés ugyanis úgy ítélte meg, hogy rossz hatással lehet a gyerekekre. Nem pusztán azért blokkolták, mert erőszakos, hanem konkrétan azért, hogy a fiatalokat védjék ezáltal. Kedves tőlük. Egyébként India, Pakisztán és Nepál is betiltotta, de utóbbi már feloldotta a szankciót.

Animal Crossing: New Horizons - Kína

Kína hol enged, hol szigorít, de azok a játékok, amik Micimackóhoz hasonlítják Hszi Csin-ping elnököt, automatikusan tiltólistára kerülnek. A tajvani Devotion így járt, ám az Animal Crossing: New Horizons nem emiatt nem kapható az országban, hanem azért, mert játékosok a 2020-as hongkongi tüntetések során a kormányt kritizáló üzeneteket posztoltak, tüntetéseket szerveztek az egyébként rendkívül békés játékban. Talán túlzás egy egész játékot betiltani emiatt, de a kommunista rezsimeknek szokása túlzásba esni.

EverQuest - Brazília

2007-ben egy brazil bíró úgy ítélte meg, hogy az 1999 óta elérhető Counter-Strike és az EverQuest "káros a vásárlók egészségére", alkalmasak a közrend megzavarására, és "a demokratikus állam, a törvények, valamint a közbiztonság elleni támadásnak" minősülnek, így 2008-ban az országban betiltották mindkét játékot. Az EverQuesttel konkrétan az volt a baj, hogy a játékosok nemcsak jótetteket hajthattak végre, de elfogadhattak olyan küldetéseket is, amikben rosszat kell cselekedni, és ez a bíró szerint pszichológiai problémákhoz vezethet. A játékot hivatalosan soha nem is árulták az országban, miközben más, problémásabbnak tekinthető címek (mint például a sokat támadott Manhunt) változatlanul elérhetőek voltak.

Plague Inc. - Kína

A 2019-ben kitört koronavírus-járvány először Kínában ütötte fel a fejét, így az országot különösen érzékenyen érintette, hogy a Plague Inc. népszerűsége elképesztő mértékben megugrott. A játékban a feladatunk halálos vírusok szabadon engedése, terjesztése, és a világ teljes lakosságának elpusztítása - ez nyilván nem volt a kínai kormány célja. 2020 februárjában, mielőtt még a világ más tájain is szigorú korlátozásokat vezettek volna be, Kína blokkolta az Ndemic Creations alkotását "illegális tartalom" miatt, pedig még az amerikai járványügyi központ, a CDC is támogatta azt edukatív jellege miatt.

Roblox - Guatemala

Nyugat-európai országokban is többször felmerült már, hogy a gyerekek körében népszerű Roblox veszélyes lehet, ha a fiatalok felügyelet nélkül játszhatják, de tiltás sehol nem lépett életbe - a fejlesztők is aktívan, 1600 ember segítségével igyekeznek a nem helyénvaló tartalmakat eltávolítani, a szülőknek segítséget adni, hogy kontrollálhassák, gyermekeik mihez férnek hozzá. Aggályosak a mikrotranzakciók is, illetve az, hogy a fejlesztők a vádak szerint kihasználják a gyerekeket, tartalmaikért kevés pénzt fizetnek, miközben ők gazdagodnak. A közép-amerikai Guatemala nem óvatoskodott, a gyermekek védelmében betiltotta a játékot, és bár korábban a közel-keleti Omán is így tett, ott végül visszavonták a tiltást.

Wolfenstein játékok - Németország

Ezt a történetet talán mindenki ismeri: Németország sem szívesen emlékszik vissza azokra az időkre, amikor horogkeresztes zászlók lógtak a falakon, a tiltott önkényuralmi jelkép megjelenítését szigorúan korlátozta hosszú éveken át. Ennek következtében a játékok, köztük a Wolfenstein sorozat részei is csak úgy jelenhettek meg az országban, hogy a szimbólumot másra cserélték, sőt a Wolfenstein: The New Order esetében Hitler bajszát is el kellett távolítani. 2018-ban aztán enyhültek a törvények, engedélyezetté vált náci motívumok megjelenítése oktatási vagy művészeti céllal, így már a Wolfenstein széria is szinte teljes egészében elérhető - de csak szinte, mivel 2022-ben valamiért az Enemy Territoryt blokkolták a Steamen.

Clash of Clans - Irán

Irán sportot űz abból, hogy tiltja, majd újra engedélyezi a Clash of Clanst. 2016-ban azért blokkolták, mert pszichológusok szerint a játék az erőszakot bátorítja, valamint függőséget okoz a tinédzsereknél, aztán 2020-ban az Al Jazeera arról írt, hogy a Supercell nem hosszabbított szerződést a Cafe Bazarral, a helyi, 40 millió felhasználót számláló alkalmazásbolttal, 2022-ben pedig már az év vége felé zajló tüntetéseket nevezték meg újabb indokként, mivel a gyanú szerint ezek megszervezéséhez a játék beépített chatjét használták.

Ghost Recon Advanced Warfighter 2 - Mexikó Chihuahua állama

A Ghost Recon: Advanced Warfighter 2 mexikói betiltását úgy kell elképzelni, mintha a játék Magyarországon mindenhol elérhető lenne, csak mondjuk Nógrád megyében nem - kizárólag Chihuahua államban tiltották be, az ország más részein elérhető. A tiltás oka, hogy a helyi vezetők azt gondolták, a játék célja elijeszteni a turistákat, mivel a történet fő konfliktusa az Egyesült Államok hadserege és mexikói lázadók között zajlik. José Reyes kormányzó úgy érezte, ezzel megsértették a mexikói embereket, és kiadta az utasítást, hogy a hatóságok foglalják le a játék összes példányát, amint az az országba jut.

Too Human - világszerte

A Too Human története egészen érdekes: 1999-ben jelentették be, 2008-ban jelent meg, majd 2012-ben be is tiltották. Az egyébként meglehetősen középszerű játék Xbox 360-as változatát az Unreal Engine 3 félkész verziójával kezdték el készíteni, majd a Silicon Knights 2007-ben beperelte az Epic Gamest szerződésszegésért és azért, mert úgy érezte, nem kap elég segítséget. Erre válaszul az Epic viszontperelt szerzői jog megsértéséért, szerződésszegésért, valamint üzleti titkok közzétételéért - ő nyert, minek következtében a Too Human minden el nem adott példányát meg kellett semmisíteni, és törölni minden olyan későbbi projektet, ami Unreal Engine-t használt. 2013-ban az Xbox digitális áruházából is lekerült, de 2019-ben visszatették, és azóta ingyenesen lehet megszerezni, Xbox One-on is fut.

The Guy Game - Egyesült Államok

Elképzelni sem lehet olyan játékot, ami ennél jobban az amerikai, a tavaszi szünetben fürdőruhában féktelenül bulizó és vedelő egyetemistáknak szól. A The Guy Game egy kvízjáték, amiben, miközben ivójátékos szabályokat kell betartani és kérdésekre válaszolni, meg kell tippelni, hogy adott kérdésekre a lányok helyesen vagy helytelenül fognak-e mondani valamit - ha a játékosok jól tippelnek, a lányokról szép lassan lekerül a ruha. Négy hónappal a megjelenést követően az egyik lány pert indított, mivel nemcsak hogy a tudta nélkül használták fel a róla készült felvételt, de annak rögzítése idején még nem töltötte be a 18-at sem, így a The Guy Game nemcsak az Egyesült Államokban tiltott, de a Twitchen sem engedélyezett a streamelése.

Paranautical Activity - világszerte

Ma már elérhető a Steamen a Paranautical Activity, de ehhez komoly változtatásokra volt szükség a fejlesztő részéről. Az történt ugyanis, hogy a projekt vezető fejlesztője, Mike Maulbeck a közösségi média valamely felületén halálos fenyegetéseket intézett a Valve-et vezető Gabe Newell irányába, amit a cég nyilván nem nézett jó szemmel, megszakították kapcsolatukat a Code Avarice csapatával, és így a játékot is betiltották. Maulbeck először eladta a tulajdonrészét és kiszállt az Avarice-ből, hátha alkotása így visszakerülhet a Steamre, aztán meggondolta magát, míg végül az egész projektet annak minden jogával a Digerati csapatára ruházták át, akik Deluxe Atonement Edition néven tehették végül közzé.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Injustice: Gods Among Us - Magyarország

Ez egy kicsit trükkös, ugyanis gyakorlatilag nincs betiltva, a magyar kormány nem mondta azt, hogy ezt tilos értékesíteni itthon, mégsem elérhető az Injustice: Gods Among Us steames változata. Inkább a Warner Bros. ijedt meg attól, hogy Magyarországon tiltott önkényuralmi jelképnek számít a sarló és a kalapács, ami Superman Red Son variációjának ruháján virít, ami egyébként nemcsak a játékban látható, hanem az egyik gyűjtői kiadás fémtokjának borítóján is. Konzolokon probléma nélkül elérhető, csak PC-n nehezebb hozzájutni - közvetlenül a Steamen megvenni nem lehet, de a más platformon vásárolt kód beváltható.

The Last of Us Part II - Szaud-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek

A konzervatív értékeket valló közel-keleti országok csak a The Last of Us Part II megjelenése előtt értesültek arról, hogy a játék egyik főszereplője homoszexuális, és úgy érezték, ebből ők nem kérnek - Ellie és Dina viszonya sértette értékeiket. Bár elérhetők olyan játékok, amelyek karakterei a történetük szerint nem heterók, ha ez nincs megmutatva a játékon belül (mint az Overwatchnál Tracer esetében, akiről csak egy képregényből tudni, hogy meleg), nem csap le rájuk a szigor. Egyébként sok játék van tiltva, többnyire erőszak és meztelenség ábrázolása miatt, illetve a Spec Ops: The Line azért nem elérhető az Emírségekben, mert a lepusztult Dubajban játszódik.

Tell Me Why - Oroszország

Oroszországra nem jellemző, hogy válogatás nélkül tilt be játékokat, még a Modern Warfare 2 is megjelenhetett, igaz, a No Russian küldetés nélkül, és csak PC-re. Valószínűleg a Tell Me Why ellen sem lett volna kifogásuk, még úgy sem, hogy főszereplője transznemű, de a Microsoft önmagát szankcionálta, nem adta ki a játékot sem ott, sem Törökországban, Szingapúrban és Kínában. Amíg az orosz-ukrán háború zajlik, eleve nagyon kevés játék érkezik majd az országba, és nem valószínű, hogy a Tell Me Why kapcsán a kiadó meggondolja magát - pedig könnyen lehet, hogy megtehetné.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)