Hirdetés

Ilyen lesz a League of Legends 2023-ban

|

Nem lassít a League of Legends, idén is sok izgalom vár ránk.

Hirdetés

Őrületes belegondolni, hogy már több mint 10 éve velünk van a League of Legends. Emlékeztek még a régi kliensre? A téli Summoners Riften játszottatok? A karácsonyi zene még a fületekben cseng? Ha igen, már úgysem fogjátok tudni letenni a League-et, de ha nemmel válaszoltatok, akkor is jó esélyetek van arra, hogy a Riot Games MOBA-ja örökre magához láncoljon. Az kétségtelen, hogy a League of Legends tartalmi frissítései hatalmas változáson estek át az elmúlt években, és talán már nem olyan izgalmas a játék, mint egykor, azért most is van miért szeretni. Összeszedtük, hogy mire számíthatunk 2023 során.

Mielőtt belekezdenénk az újítások tárgyalásába, nem árt tudnotok, hogy amennyiben valaki egynél többször pingeli rátok a "Bait" jelzést, nem úgy használja sajnos, ahogy a fejlesztők akarták. Az ugyebár egy kampó. Találjátok ki, mit jelent...

Hirdetés

A 2023-as szezon újításai

Szóval most már "Bait" ping is van a játékban, igen. A ping rendszer célja, hogy hatékonyabbá tegye a játékosok között a kommunikációt abban az esetben, ha a hangos csevegés nem lehetséges. A jelzési lehetőségek alapértelmezetten a "G" gomb lenyomásával érhetők el, érdemes használni, hiszen sok konfliktus megelőzhető, ha ezek segítségével mindig egyértelműsítjük, mit szeretnénk (vagy nem szeretnénk) csinálni. Az új pingelési rendszerben továbbra is elérhető az ss (eltűnt a lane-er), az úton vagyok, a visszavonulás és a segítségkérés, valamint kibővült a következőkkel: Push, All-In, Hold, Bait. Kell néhány meccs, hogy megszokja az ember.

Az összecsapások során további számos érdekes, és valóban hasznos segítség került be. Ha az ellenfél csapat például letett egy wardot (olyan eszköz, ami láthatóságot biztosít a környékén), de azt te, vagy egy csapattársad látta, megjelölődik, így senki sem felejti el, hol van ún. visionje az ellenfélnek, azaz hol lát akkor is, ha nincs ott egyetlen minionja vagy hőse, később pedig könnyedén eltávolítható egy oracle-lel (ward kiszedő).

A rúnák különösen fontosak, hiszen több életerőt, bizonyos passzív tulajdonságokat, pajzsot, varázstörést és egyéb attribútumokat adnak. Ezeket sajnos időbe telik megtanulni és kitapasztalni, pláne azért, mert hősönként eltér, mit érdemes vinni, szerencsére azonban ebben is segít a kliens: miután kiválasztottuk, hogy kivel fogunk játszani, felajánl három különböző rúnát, és leírja, hogy azok milyen játékstílushoz passzolnak. A kezdőknek ez hatalmas segítség, sokkal könnyebbé teszi a betanulást.

Az előző szezonhoz képest a különböző ösvények játszhatóságát is finomították. 2023-ban a topon (felső ösvény) gyorsabban jön az XP, miden (középső ösvény) kevesebbet érnek a minionok, boton (alsó ösvény) pedig lassabban gyűlik az XP. Ezekre a finomhangolásokra azért volt szükség, hogy egyik szerep se élvezzen tetemest előnyt a másikkal szemben a meccs korai szakaszában.

A sárkányok továbbra is nagyon fontos elemei a játéknak, ha az egyik csapat sikeresen végez négy drake-kel, megkap egy lelket, ami valamilyen buffal ruházza fel őket. Visszatért egy régről homályosan derengő barát, a chemtech sárkány, ami korábban már tiszteletét tette, azonban kényszerszünetre kellett mennie. Most újra itt van, hogy egy kis tenacityt, illetve healt/shieldet adjon, ha végeznek vele. Ha az egyik csapat chemtech lelket szerez, 50% életerő alatt plusz sebzést biztosít és a bekapott sebzés is kisebb. Ezzel párhuzamban természetesen a Summoners Rift is kapott egy chemtech verziót, ami a pálya külseje mellett a növényekre is hatással van.

A Riot azokra is gondolt, akik eddig azért nem játszottak dzsungelben (az a szerep, aki az ösvények közti területet fedezi és segít, ahol hátrányba kerül valamelyik csapattársa), mert nem tudták, merre érdemes indulni, majd tovább haladni az optimális játékélményért. Nekik segít a minimap új kiegészítője, ami sorrendben állítja a campeket, vagyis a dzsungelben fellelhető szörny táborokat. A javaslatokat természetesen nem muszáj megfogadni, de arra tökéletesen alkalmas, hogy beleszokjuk a szerepbe. Csak arra figyelj, hogy maradjon időd gankelni (más szóval megtámogatni az ösvényeket), mert ha nem...

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Lesznek új (és régi!) módok is 2023-ban

A League of Legends először 2009-ben vált bétaként elérhetővé, majd 2010-ben rajtolt el az első szezon. Az ARAM játékmód 2012-ben debütált, 11 évvel ezelőtt, így erősen ráfért már egy ráncfelvarrás.

Ez most végre meg is történt.

A 13. szezonban az ARAM több frissítést is kapott. Először is a fejlesztők azt akarták megoldani, hogy a melee karakterek is jobban használhatók legyenek, amit azzal próbálnak elérni, hogy mostantól másképp buffolnak (vagy épp nerfelnek) karaktereket speciálisan az ARAM-ra, több modifikáció lehetséges, nemcsak az alap statok változnak, hanem egyes karakterek például tenacityt, vagy ability haste-et is kaphatnak bónuszként.

Megjelentek a portálok, amikkel a kezdőről lehet hamarabb visszaérni a buliba, miközben a halál időzítőt egy kicsit megtoldották. Egyelőre úgy tűnik, hogy működik az új egyensúly.

Bevezették továbbá a lerombolt tornyok után ottmaradó törmeléket, ami megváltoztatta a pálya formáját. Aztán ezt ki is vették a játékból, mert mindenkinél kiverte a biztosítékot. Beismerték, hogy hibáztak, ami becsülendő.

A Riot Games sok-sok móddal adós már nagyon régóta. Tavaly például vissza kellett volna térnie a Nexus Blitznek, ez azonban elmaradt, és ugyan idén újra megígérték, most az a helyzet, hogy megint nem ez a prioritás.

A játékmódokkal foglalkozó csapat először a 2v2v2v2-t fogja szállítani, addig pedig minden totálisan a háttérbe szorul. Olyannyira, hogy a klasszikus, egyébként a rotációban lévő játékmódok (mint például az U.R.F., ahol szinte semmi cooldown nincs a képességeken) is eltűnnek egy időre, ezek majd csak a szezon második felében térnek vissza, addig be kell érnünk a Summoners Rift megszokott módjaival és az ARAM-mal.

Idén is e-sportolunk

Természetesen idén sem marad el az MSI (Mid-Season Invitation), aminek ez alkalommal London ad otthont. A torna májusban kezdődik, ahol minden szurkoló felmérheti majd, hogy melyik csapat hol tart a felkészülésben a világbajnokságra. Az MSI-on idén, a korábbi 11 csapattal szemben, 13 vesz részt, és két vigaszágat is végigszurkolhatunk majd.

Az EMEA régió, Korea, Kína és Észak-Amerika két-két csapattal képviselik majd magukat, míg a PCS, Vietnám, Japán, Brazil és Latin-Amerika körzetek mindegyike egy csapatot küld.

A legnagyobb izgalmakat azonban a Worlds 2023 tartogatja, ami öt év után visszatér Dél-Koreába. Tavaly egyébként is a dél-koreai DRX csapat lett a világbajnok, így volt tehát illendő. A 24 csapatos formátum idén megváltozik, a Riot szűkítette a résztvevők listáját, csak 22 formáció harcolhat majd egymással, van azonban egy újítás: lesz egy selejtező, ahol az LCS és a LEC 4. helyen kiemelt csapatai egy BO5 során eldöntik, ki kapja az utolsó spotot.

Ezzel a végére értünk a fejtágítónak, ennyit minimum érdemes tudni a 13. szezonról, és az e-sport kínálatról az idei évben. 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)