Hirdetés

A saját csapatot futtató streamer szerint borzalmas üzlet az e-sport

|

Disguised Toast befejezte a kertelést: kimondta a nyílt titkot, amit a többi csapat vezetője nem akart.

Hirdetés

Jeremy Wanget a legtöbben egy vicces pirítósként ismeritek. Disguised Toast az elmúlt években hatalmas követőtáborral bíró tartalomgyártóvá nőtte ki magát, aki több platformon keresztül keresett felfoghatatlan mennyiségű pénzt mások szórakoztatásával. Ennek a bevételnek egy részét Toast egy e-sport csapatba fektette: összeszedett egy Valorant osztagot, amivel bekerült a Challenger League-be és 11 mérkőzésből 11-et el is veszített.

Ugyan a csapat karrierje nem ment túl fényesen, Wang mégis terjeszkedni szeretett volna. A következő célpontja a League of Legends e-sport volt, aminek a Challenger ligájába akart bejutni. Aki olvasta az NACL-el kapcsolatos cikkünket, az már sejtheti is hogy ennek mi lett a vége.

Az NACL gyakorlatilag "szabadságon van", mivel egy szabálymódosítás miatt majd' minden e-sport szervezet az utcára tette a Challenger csapatát. Ezt a lépést az motiválta, hogy az LCS csapatoknak fogynak a támogatói, fogynak a bevételei, továbbá az NACL is csak a pénzt nyelte. A szomorú valóság azonban az, hogy nem csak az NACL van bajban.

"Múlt héten írt a könyvelőm, hogy 'Toast, beszélnünk kell'. Az ő számításai szerint jó úton haladunk afelé, hogy 1 millió dollárt kelljen ráköltenem az e-sport csapatomra idén, ami kétszer annyi, mint amennyire számítottam. Átküldte ezt a nagy táblázatot, tele vörös számokkal, és egy kitakart bevételi rubrikával. Megkérdeztem, hogy az miért van kitakarva, amire az volt a válasza, hogy 'nincs kitakarva, hanem üres'."

Hirdetés

Toast elmagyarázta, hogy szerinte minden észak-amerikai e-sport szervezet veszteséges, és már vagy csődbe mentek, vagy afelé tartanak.

"Mindegyikük. Vannak, akik a kamera elé állnak és azt mondogatják, hogy 'nem, mi rendben vagyunk, minden király'. Higgyétek el, mindenki iszonyatos pénzeket veszít. Rengeteg embert rúgtak ki, nincs most biztonságos csapat."

Alapvetően itt Wang szavára kellene támaszkodnunk, mert az e-sport csapatok könyvelését nem látjuk, és ennyire publikus üzletágban senki sem szereti kimondani, ha baj van. A valóság azonban az, hogy aki egy kicsit is odafigyel az láthatja, hogy mi történik.

A Team SoloMid kiköltözik az Egyesült Államokból, a CLG-t eladták, a 100 Thieves pedig több ízben is leépítette a szervezetét. A FaZe Clan részvényei 1 dollár alá estek, a főnöksége pedig azzal van elfoglalva, hogy a streamer részlegét erősítse a csapatai helyett. Az LCS nézettsége csökken, az Activision pedig épp azt próbálja kitalálni, hogy mit kezdjen a Call of Duty és az Overwatch ligákkal. Ők már nem nyereségessé akarják tenni a bizniszt, csak azt akarják elérni, hogy lassabban égesse a pénzt.

Az elmúlt 4-5 év mögött van egy nagyon izgalmas történet, ami a pénzt-lóbáló befektetőkről és a felelőtlen csapatfőnökről szól, akik úgy szórták el a könnyen jött valutát, mintha az a fellegekből érkezett volna. Idővel a folyam kiszáradt, az ígért százmilliós bevételek elmaradtak és a buborék kidurrant. Ennek a sztorinak most nem itt van a helye, de a lényeg a lényeg: nem nehéz látni Toast szavai mögött az igazságot.

Hirdetés

A streamer most azon dolgozik, hogy felépítsen egy támogatási csatornát. A szponzorok ki akarnak hátrálni az iparból, hát Toast a közösségre bízza annak sorsát. Létre akar hozni egy önkéntes támogatási rendszert, mondván, ha a "streamereknek milliókat adományoznak egy chat-jelvényért, akkor hátha támogatják majd a csapatukat is". Ez érdekes fejlemény lehet, pláne, ha bejön a modell.

A tradicionális sportcsapatok is rengeteg pénzt visznek el, de azokat a nagyvilág milliárdosai tartják működésben, hogy elmondhassák "az bizony az én csapatom". Nem elképzelhetetlen, hogy az e-sport közössége hasonlóan tartsa fenn a kedvenceit a jövőben. Egy biztos: az e-sport nagy pénzügyi válságban van, és valaminek változnia kell mielőtt bedől az egész kártyavár.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)