Hirdetés

Edzők, akik átírták az e-sportot

|

Amikor legendás csapatokat, megismételhetetlen sikereket emlegetünk, általában csak a játékosok kerülnek reflektorfénybe, pedig a legtöbb ilyen teljesítmény mögött egy tréner fáradhatatlan munkája áll.

Hirdetés

Az e-sport-szervezetek esetében profi szinten már nem csak arról van szó, hogy öt fiatal egész nap játszik - ahelyett, hogy dolgozna vagy tanulna. Akárcsak egy tradicionális csapat esetében, itt is profi szakemberek segítségével próbálják meg a legtöbbet kihozni a versenyzőkből. Dietetikus állítja össze az étrendjüket, személyi edző foglalkozik a fittségükkel, hogy 6-8 óra "játék" után se romoljon a reakcióidejük, és sportpszichológus készíti fel őket azokra a pillanatokra, amikor a másodperc tört része alatt meghozott döntéseiken múlik minden. Emellett természetesen egy hagyományos értelemben vett edző, bizonyos esetekben edzői gárda is dolgozik a csapattal.

Hogy pontosan mi egy ilyen tréner feladata, és hogyan segítheti játékosait, az játékról játékra változik. Általában ők azok, akik visszanézik a csapat meccseit, kielemeznek minden pillanatot, és felhívják a figyelmet az elkövetett hibákra, de nem csak a saját portájukon söprögetnek. Ugyanígy vagy talán még alaposabban elemzik az ellenfelek teljesítményét hibákat, gyenge pontokat keresve, amiket csapatuk a következő összecsapáson kihasználhat:

Hirdetés

Az ellenfél nem teljesít olyan jól egy adott pályán? Próbáljuk meg azt választani. Túl jók egyik-másik karakterrel, vagy látszólag nem tudják lekezelni, ha egy adott hőst választ a csapatunk? Próbáljuk meg elvenni tőlük a legerősebb fegyvereiket vagy rájuk erőltetni a saját akaratunkat. A Dota 2-csapatok edzői például csak a karakterek kiválasztásáig lehetnek ott a csapatukkal, a CS:GO-ban viszont volt idő, amikor a meccsek alatt is folyamatosan irányíthatták a játékosokat, döntéseket hozhattak helyettük, hogy nekik csak és kizárólag a "fontos dolgokra" kelljen koncentrálniuk. A legjobb edzők legalább akkora legendák a játék rajongói szemében, mint a sztárjátékosok.

Sébastien "Ceb" Debs

A karrierje kezdetén még 7ckingMad néven játszó Debs e-sport-karrierje 2011-ben, a Dota 2 megjelenésével kezdődött, játékosként azonban soha nem tudott bekerülni az élvonalba, így évekig ingázott a profi csapatok és a versenyek szakértői gárdái között. 2016-ban edzőként csatlakozott az OG csapatához, akikkel a világbajnokságot leszámítva két egymást követő évben szinte mindent megnyertek, de a legnagyobb tornán kétszer is leszerepeltek. 2018-ban, közvetlenül a The International előtt széthullott a csapat, és csak az egyik játékost sikerült időben pótolni, a másik helyre maga Ceb ült be. Az a szereplésük a játék legnagyobb tündérmeséjeként vonult be a történelembe: mindenki meglepetésére a nyílt kvalifikációs körből indulva megnyerték a versenyt, sőt egy évvel később (azóta is egyetlen csapatként) duplázni is tudtak. 2021-ben a többi taggal együtt visszavonult a profi játéktól, ám minden erejükkel a helyüket átvevő fiatalok munkáját segítik.

Soham "valens" Chowdhury

Sokan azt gondolják, hogy e-sport-edzőnek a kiöregedett játékosok állnak, akik az elmúlt évek tapasztalatait vegyítik pár hatásos motivációs beszéddel, de ez nem feltétlenül van így. Soham Chowdhurry a Stanford Egyetemen szerzett elektromérnöki mesterdiplomát, majd olyan cégeknél dolgozott, mint a Tesla vagy a Google. Hatalmas karriert CS:GO-játékosként nem futott be, de szakmai tudását, a számok és a statisztika iránti szeretetét edzőként nagyon is tudta hasznosítani a Cloud9 színeiben. Valens meg volt róla győződve, hogy a siker kulcsa a számokban rejlik, és egy jó adattudós a rendelkezésre álló információkból képes levonni a megfelelő következtetéseket, megjósolni az ellenfél következő lépését, reakcióját. Az ő irányításával nyert Major tornát (ez a legrangosabb CS:GO-verseny) az egyetlen észak-amerikai csapat, azóta pedig az Evil Geniuses e-sport-szervezet teljes statisztikai részlegét vezeti, így egyetlen csapat helyett rengeteg ember taktikáját, stratégiáját elemzi.

Kim "kkOma" Jeong-gyun

Minden idők legsikeresebb League of Legends-edzője, az első, akinek sikerült két világbajnokságot is nyernie. Ő volt az, aki elképesztő taktikai érzékével naggyá tette Faker és az SKT T1 nevét. Már az új csapat első évében megnyerték a világbajnokságot, de akkor sem esett kétségbe, amikor a rá következő, 2014-es szezonban nem ment jól a szekér. Az első edző volt, aki sikeresen implementálta a cseréket, és nem félt a kispadra ültetni Fakert, ha úgy érezte, hogy egy másik játékos nagyobb mélységet kölcsönözne a csapatnak az adott meccsen. Ennek köszönhetően változatos játékstílusuknak nem volt párja, összesen három világbajnoki címet, két Mid-Season Invitational aranyat és tíz LCK-kupát tudhatnak magukénak. Nem véletlen, hogy a 2021-es világbajnokság után épp őt kérte fel edzőnek az új bajnok DWG KIA csapata. KkOma 2022 novemberéig volt a csapatnál, legutóbb Dél-Korea válogatottját edzette a 2022 Asian Gamesre.

Mióta Magyarországon is egyre népszerű az e-sport, itthon is sokan veszik komolyan a szervezeti működést, beleértve az edzők alkalmazását is. A Honvéd csapata edzéseket is tart a Lenovo Legion Honvéd E-sport Akadémián 2018 óta, bárki jelentkezhet profikhoz, hogy megtudjon mindent a CS:GO, a LoL, a Valorant és a Fortnite trükkjeiről, és akár a csapat színeiben induljon rangos versenyeken.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)