Hirdetés

Mit jelentenek a fénykardok színei a Star Wars világában?

|

A Star Wars világában kezdetben csak a vörös és kék, később pedig a zöld fénykard jelent meg, de az elmúlt években már egy halom újabb színnel bővült a paletta. Róluk is mesélünk most.

Hirdetés

Szépen lassan a Star Wars új, hivatalos kánonja is megtelik a szivárvány összes színével, egyre több különleges fénykardot mutatnak be nekünk nem csak könyvekben és képregényekben, hanem mozifilmekben és sorozatokban is. Úgy éreztük, épp itt az ideje egy olyan magyarázónak, ami a jelenleg kánonként elismert fénykardszínekkel foglalkozik. Fontos, hogy ez a cikk, illetve videó masszívan spoileres lesz a Skywalker kora film és a The Mandalorian sorozat első évada tekintetében, szóval csak és kizárólag ennek tudatában indítsátok el a videót, vagy olvassatok tovább.

Hirdetés

Amennyire csak tudunk, próbálunk végig a Kánon idővonalán maradni, mivel egyrészt holnap is itt ülnénk, ha a Legendák összes fénykardtípusát felsorolnánk (noha talán egyszer később megérnének egy videót az olyan különlegességek is, mint Lowbacca bronz pengéje, és a hasonló furcsaságok), másfelől pedig több ponton komoly eltérés mutatkozik a Legendák és a Kánon között, így éppen elég lesz végigzongorázni az egyiken. Induljon a színelemzés! 

Ha videós formában szeretnétek megismerni a különböző fénykardokat, akkor elég a nagy Play gombra böknötök, ha pedig inkább olvasnátok róluk, akkor természetesen erre is megvan a lehetőség a következő bekezdéstő fogva.

A régi kiterjesztett univerzum, azaz a Legendák történeteiben például a kardok külön fény-, illetve fókuszkristállyal rendelkeztek, a Kánonban viszont ennél sokkal elegánsabban oldották meg a dolgot. A hivatalos idővonal szerint ugyanis a kyber kristályok alapvetően színtelenek, és csak akkor válnak színessé, amikor jövendőbeli használójuk erővel itatja át őket. De milyen színűvé is válhatnak ilyenkor, milyen színű fénykardok léteznek a Kánon szerint?

Kék

Kezdjük az alapokkal: a világos oldal legismertebb fénykardja a kék, ilyen pengét használt Obi-Wan Kenobi, vagy épp Anakin Skywalker. Sok helyen hallhattatok a jedi rend hármas felosztásáról, vagyis arról, hogy a rendben belül a jedi lovagok lehetnek kék fénykardot viselő, elsősorban a közelharcban képzett Guardianek, zöld pengét forgató, az Erőt mélyen tanulmányozó Consularok, vagy épp a két út között elhelyezhető sárga pengés Sentinelek. Az új hivatalos kánonban azonban már nem létezik ez a KOTOR-játékokban bevezett osztályozás, ami talán nem is gond, hiszen a Legendák történeteiben sem tudtak konzekvensek maradni az alkotók ebben a tekintetben.

Zöld

A kék penge mellett a jedik körében a zöld a másik leggyakoribb, Qui-Gon Jinn és Yoda is ilyet használtak, sőt Luke Skywalker második, immár saját készítésű fénykardja is ilyen volt már A jedi visszatérben. Fontos legalább említés szintjén kitérni arra, hogy ezen fénykardoknak léteznek különböző árnyalatai. Ahsoka Tano mindkét fénykardja zöld például, de a rövidebb pengének enyhén sárgás árnyalata van. Remek példa az ilyen egyedi változatokra még Tera Sinube sétapálca kardja, amely a megszokottnál jóval világosabb kék pengével rendelkezik. A Star Wars Jedi: Fallen Orderben választható egyedi fénykardszínek, vagyis a cián- és indigókék, valamint a magenta is csupán színárnyalatnak tekinthetőek.

Tudtátok egyébként, hogy nagyon kevesen múlott a zöld fénykard megszületése? George Lucas eredetileg a hatodik epizódban is kék pengét szánt Luke-nak, és a film első promóciós anyagain is egy kék kard szerepelt. Az utolsó pillanatban azonban meggondolta magát a Star Wars atyja, mivel a Sarlacc veremnél folyó harc során a kék penge beleolvadt az ég kékjébe.

Vörös

Sötét oldalon végtelenül egyszerű dolgunk van: minden sith, illetve a hozzájuk köthető erőhasználók, például az inkvizítorok is vörös fénykardot használnak. Egy kyber kristály színe úgy változhat vörössé, ha "kivéreztetik" vagyis megrontják az erős sötét oldalának hatalmával. Legyen szó eredetileg bármilyen színű kristályról, a rituálé befejeztével színe végül vörösre fog váltani. Nem marad azonban mindenképp örökké vörös, de erre térjünk vissza egy kicsivel később.

Lila

Most pedig jöhetnek a különlegesebb színek, mint Mace Windu lila fénykardja. A Legendákban már kaptunk magyarázatokat erre az egyedi színre, és sokan építettek azokra a feltevésekre is, hogy a lila szín (lévén a színpalettán ez a kék és a vörös keveréke) olyan jedik jussa, akik épphogy a sötét és világos oldal határán billegnek. A valóság azonban az, hogy az új, hivatalos Kánon egészen 2019-ig nem adott nekünk rendes magyarázatot. Tavaly jelent meg ugyanis a Mester és tanítványa című regény, ami rengeteg hasznos tudást rejtett a témában. Ebből a könyvből derült ki például, hogy bár ritkább a lila fénykard, mint a kék és a zöld, de tulajdonképp ugyanúgy jön létre: mikor egy ifjú Jedi elkészíti kardját, a kyber kristály akár lilává is változhat a procedúra során.

A valóságban persze jóval prózaibb oka van a lila kardnak: a Mace Windut alakító Samuel L. Jackson ki akart tűnni a tömegből A klónok támadása fináléjában a geonosisi csata során, ezért kifejezett kérése volt a lila penge, Lucas pedig teljesítette ezen vágyát.

Narancs

Ha már a Mester és tanítványa kötetnél tartunk, akkor akár rá is térhetünk a narancs fénykardra, amellyel előrendelői extraként a Star Wars Jedi: Fallen Order  játékosai is találkozhattak. A narancs pengék különlegessége abban rejlik, hogy nem kyber kristályokat építettek beléjük, hanem úgynevezett kohlen kristályokat. Ezeket egyedül a Pijal holdján lehet megtalálni, és még az univerzum egyik legnagyobb kincsénél, a kybernél is jóval ritkábbak. Kohlen kristályból nagyon nehéz fénykardot készíteni, mivel egy meglehetősen instabil anyagról van szó. Megéri persze próbálkozni, mivel a kristály akár energiapajzs létrehozására is alkalmas, az így készült pajzsokat pedig csak és kizárólag kohlen kristállyal rendelkező, narancssárga penge képes átvágni, hétköznapi fénykardokkal itt semmire sem megyünk.

Sárga

Kanyarodjunk vissza a korábban említett Jedi Sentinelekhez egy pillanat erejéig. A Legendákban ugyebár ők viselték a sárga fénykardokat, a Kánonban azonban már nem esik szó róluk, sőt arról sem tettek eddig említést, hogy egy kyber kristály képes lenne sárgára változni, ugyanakkor sárga fénykardokkal már több helyen is találkozhattunk. A Sötét tanítvány című regényből kiderült, hogy ilyen volt Asajj Ventress kardja, a Star Wars: Age of Republic - Obi-Wan Kenobi képregényben felbukkant zigériai jedi, Tosan is ilyen kardot használt (őt a Star Wars: Galaxy of Heroes mobijátékból emelték át, pengéjét is onnan ismerjük), valamint a nemrég bemutatott Skywalker kora mozifilm végén Rey is egy ilyen színű fegyvert vett elő. Remélhetőleg a későbbiekben egy könyv vagy képregény elmeséli majd nekünk, hogy az új trilógia főhőse egészen pontosan hogyan is jutott hozzá ehhez az egyedi fegyverhez. Azt mindenesetre már most is tudjuk, hogy a jedi templom őrei szintén sárga fényt árasztó, összecsukható, dupla pengés kardokat hordtak, ezeket a fegyvereket azonban nem ők készítették, hanem szolgálatukba állásukkor kapták kvázi kölcsön magától a rendtől, elkészítésük pontos körülményei így nem ismertek.

Fehér

Emlékeztek még, hogyan jönnek létre a vörös pengéjű fénykardok? A sötét oldal energiáit felhasználva kivéreztetett, megrontott kyber kristályok azonban még megmenthetőek. Lehetőség van ugyanis a megtisztításukra, ezt követően azonban nem eredeti színűket nyerik vissza, hanem hófehérré változnak. A Kánon szerint egyetlen olyan szereplőt ismerünk jelenleg, aki ilyen fegyverekkel harcol: ő a felnőtt Ahsoka Tano, aki egy Sith inkvízítor, név szerint a Hatodik Testvér kardjait szerezte meg, és mentesítette a sötét oldal rontásától. Ez a két kard egyébként igazodik Ahsoka padawanként forgatott pengéihez, vagyis egy normál verzióról és egy rövidebb, úgynevezett shoto fénykardról van szó.

Fekete

Végezetül semmiképp sem maradhat ki videónkból a Star Wars Kánon egyetlen hivatalosan létező fekete fénykardja, a Darksaber, vagyis a Sötétkard, amelyet a The Mandalorian sorozat évadzárójának utolsó jelenetében is láthattunk, és ami heves fejvakarásra késztette az átlagos nézőket. A Sötétkardot több mint egy évezreddel a filmek eseményei előtt készítette az első és ezidáig egyetlen mandalori, aki bebocsátást nyert a jedi rendbe, vagyis Tarre Vizsla. A legendás fegyvert hosszú ideig a jedik templomában őrizték, majd innen végül a Vizsla klán tagjainak sikerült ellopniuk. A fegyver generációról generációra szállt, majd Pre Vizsla kezébe került, aki a kardot viselve vissza akarta téríteni a pacifista eszmékkel kacérkodó Mandalort a harcosok útjára. Ennek érdekében megalapította a Halálőrséget, azonban összeakadt Darth Maullal, aki megölte őt, és megszerezte a Sötétkardot. A kard birtokában ő vált a Halálőrség vezetőjévé, majd az egész Mandalor bolygó urává. A Birodalom regnálása alatt a kard egy lázadó mandalorihoz, Sabine Wrenhez került, de ő végül átadta ezt Bo-Katan Kryze-nek, aki így a mandalori nép vezérévé vált. A mandaloriakról szóló magyarázónkban részletesebben is mesélünk ezekről az eseményekről, ezt a videót ide kattintva éritek el.

Egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan hogyan is került a The Mandalorian utolsó részeiben megismert Gideon moffhoz a Sötétkard, de az biztos, hogy jelenleg ő használja, és meglehetősen morcos a fináléban történtek miatt, szóval nem sok jóra számíthat bébi Yoda és a szűkszavú mandalori főhős.

2020 elejével bezárólag tehát ezekkel a fénykardszínekkel találkozhattunk a hivatalos kánonban, de mint tudjuk, folyamatosan érkeznek majd az új élőszereplős sorozatok a Disney+ streaming platformra, 2022-től kétévente számíthatunk ismét az új mozifilmekre, közben persze megállás nélkül jelennek meg a képregények és könyvek, szóval ezer és egy lehetőség adódik arra a jövőben is, hogy bővítsék a Kánon kardfelhozatalát. Első körben azt lenne nagyon jó megtudni, Rey hogyan készítette el saját, sárga pengéjű fegyverét. Nektek esetleg van erre egy jó tippetek? Lent, a kommentek között erről is meséljetek mindenképpen!

Hamarosan újabb magyarázó videókkal érkezünk, természetesen nem csak Star Wars témában, úgyhogy mindenképp érdemes feliratkozni a csatornára:

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)