Hirdetés

Eljött a verekedős játékok új aranykora?

|

Miközben a kiadók vezette e-sportok egyre nagyobb kihívásokkal küszködnek, az FGC a legnagyobb számait ünnepli.

Hirdetés

Elég megnézni az amerikai League of Legends ligát, vagy rápillantani az Overwatch League egészére (ami most egészen halottnak tűnik), szomorú kép fogad. Ezek a hatalmas, befektetői pénzekkel megtolt versenyek már rég elvesztették azt a csillogásukat, ami vonzóvá tette őket 2014-2018 között. Pénzügyi gondok merültek fel, szerződéses problémák indítanak tiltakozásokat.

Mindeközben Las Vegasban egy videojátékos verseny alapítói átvették A Canon testvérek anno egy olyan rendezvény alapjait fektették le, aminek idei, 2023-as fordulóján 9000 játékos versengett 71 országból, egy nézőkkel és rajongókkal dugig tömött stadionban.

Akkor bunyózzunk!

Az e-sport-ipar mérvadó alakjai mindig is felhúzott orral nézték, hogy mi történik a verekedős műfaj versenyei körül, pedig jelenleg úgy néz ki, hogy ezek szervezői csinálják jól. A Fighting Game Community (FGC) rendezvényei mindig is 1 az 1 elleni meccsekre, a közösségre és a nyitottságra épültek, ahová bárki besétálhat egy arcade stickkel és harcba szállhat akár a műfaj legendáival is. Az egész szcéna középpontjában az EVO áll, ami gyakorlatilag a verekedős játékok világbajnokságának felel meg.

Hirdetés

Az Evolution Championship Seriest 1996 óta minden évben megrendezik. Az eredetileg Battle for the Bay néven indult versenyt Tom és Tony Canon indították, akkor még csak 40 résztvevőnek, akik aztán megmérettették magukat Super Street Fighter II Turbóban és Street Fighter Alpha 2-ben. Ez 2023-ra odáig jutott, hogy 8 prémium címben és több tucat kisebb játékban versenghettek ezrek, több száz konzol előtt.

A vak BlindWarriorSven egész jól teljesített Street Fighter 6-ban

A többi e-sport bajnoksággal ellentétben az EVO nyílt rendezvény. Ugyan regisztrálni kell, és el kell jutni valahogy Las Vegasig, ami az EVO mára bevett törzshelye, de ha ez nem akadály, akkor a saját képességeiden kívül semmi sem állíthat meg a dobogóig. Ez a rendszer oda vezetett, hogy idén már több mint 9000 játékos szállt ringbe, közülük 7000-en a Street Fighter 6-ra iratkoztak fel. Persze egy játékos több versenyen is részt vehet, hiszen a tömegekből a gyengébbek úgyis hamar kiszóródnak majd, akik aztán mehetnek is a másik játék konzoljaihoz próbálkozni.

Ennek a rendezvénynek a szépsége a nagyszínpadon lepörgetett döntő és a feszült adok-kapok meccsek mellett a közösségek összekapcsolása. Régi barátok futnak össze, hogy együtt gyakorolhassanak, vagy éppen hosszas online rivalizálások teljesednek ki az arénában. A versengés és a barátság adja az EVO alapjait, így nem is csoda, hogy évről évre egyre többen kapcsolódnak be az eseményekbe otthonról a YouTube-on és a Twitchen keresztül.

Bokszkesztyű, pörgőrúgás és shoryuken

Az EVO-t és a többi verekedős játékos versenyt az FGC tartja fenn, ami a már említett Fighting Game Community összefoglaló neve. A verekedős címek körüli közösség kicsit máshogy működik, mint mondjuk a League of Legends rajongótábora. Ahelyett, hogy a játékosok egy bizonyos címre fókuszálnának, az FGC minden bunyósnak otthont ad. Akár a Tekken 7 a kedvenced, akár a Marvel vs. Capcom 2, itt szívesen fogadnak téged, főleg azért, mert a műfaj önmagában nem túl népszerű.

Egy-egy kiugró példát leszámítva a legtöbb verekedős játékban ritkán talál meccset az ember a saját szintjén, aminek megvan az a nehézsége, hogy a legtöbben kénytelenek Discordokat és fórumokat túrni potenciális ellenfelekért. Ennek köszönhetően azonban barátságok és közösségek születnek, melyek mind-mind aztán a tágabb FGC részeivé válnak. Itt nem számít, hogy melyik a kedvenc játékod, hiszen mindegyikben vannak karakterek, amelyek a "le, le és jobbra, jobbra + ütés" gombra bevisznek valamilyen kombót.

Ha valaki túllépi a "nyomogatok mindent egyszerre, aztán lesz valami" fázist, akkor ráébred, hogy a verekedős játékokat megtanulni nem egyszerű. Egyes darabok, mint például a Tekken 7, hosszas gombsorok leütését várják el a játékosaiktól egy-egy harcmozdulat végrehajtásának kedvéért. A pozitívuma ennek, hogy a tanultakat mindig vihetjük egyik játékból a másikba: a Tekken 7 kombóinak jelentős része működni fog a Tekken 8-ban, és így tovább. Ezért sem ragad le az FGC egyetlen játék vagy egyetlen verseny mellett.

Ha valaki most keresi a legjobb verekedős játékot, akkor valószínűleg a Street Fighter 6-ot fogja kidobni számára az internet, hiába jött már meg a Mortal Kombat 1 is. A Capcom új csodájából több millió példány fogyott, így a kezdők is találnak maguknak játékostársakat. Ugyanakkor lehet, hogy jövő februárban már mindenki a Tekken 8-at fogja ajánlani, mert januárban az lesz a legfrissebb cím. Nincs olyan, hogy "A verekedős játék", aminek köszönhetően rengetegen játszanak sokféle játékkal egyetlen rajongótáboron belül is.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A valódi fegyver

Míg a túlszervezett LoL-világbajnokságok egyre kevésbé érdeklik az embereket, addig az EVO-ra egyre többen néznek be. Az okokat pedig nem nehéz felismerni: az új játékok biztosítják az újoncok érkezését és az érdeklődés fenntartását, az eseményeket pedig a közösség építi a közösség számára. Ezek olyan tényezők, melyek megoldást kínálnak a népszerűbb e-sportok legnagyobb problémáira, az érdektelenségre és az elsorvadásra.

Persze az EVO még az idei számaival sincs egy Worlds vagy a The International közelében sem, és a kisebb FGC versenyekre még kevésbé figyelnek oda az emberek. Ez viszont a következő 2-3 évben nagyot változhat. Akit érdekel a digitális versengés, az tartsa szemmel a közösséget - nem lennénk meglepődve, ha nagyot fordulna a kocka.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)