Hirdetés

Harminc felett is lehetsz sikeres – ők az e-sport legidősebb bajnokai

|

A legtöbb kompetitív gamer a húszas éveiben visszavonul, de akadnak olyanok, akik csak a harmadik x után jutottak fel a csúcsra.

Hirdetés

Tartja a bölcs mondás: a játék mindenkié. A legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenki lehet gamer, és az elmúlt években rengeteg példát láttunk arra, hogyan feszegetik ezeket a határokat. Korábban mi is foglalkoztunk már a Lenovo Silver Snipers csapatával, ahol a Counter-Strike-játékosok átlagéletkora 71 év. Azonban tekintettel arra, hogy a kompetitív videojátékokban sokszor tizedmásodpercek döntenek, általában azok az ifjú titánok dominálnak, akik az anyatejjel szívták magukba az e-sportot. Jó példa erre a Fortnite első világbajnoka, Kyle 'Bugha' Giersdorf, aki mindössze 16 éves volt, amikor 2019-ben magasba emelte a trófeát, és zsebre tette a győzelemért járó 3 millió dollárt.

Az e-sportolók körében nem ritka, hogy valaki 24-25 éves korában felhagy versenyzéssel, főleg azok esetében, akiknek sosem sikerült átütő sikereket elérni. Akadnak azonban olyanok, akik szerint az életkor csak egy szám, és bizony annak ellenére sem szálltak ki a gamer székből, hogy már a saját gyerekeik is ott lehetnének egy-egy nagy versenyen. 

Hirdetés

Finn "karrigan" Andersen

Karrigan 2008-ban kezdte Counter-Strike pályafutását, az azóta eltelt 15 évben pedig rengeteg top csapatban megfordult. Sokáig vezette a TSM-et és az abból formálódott Astralist, nyert versenyeket a mousesports és a FaZe Clan színeiben, de a CS:GO legrangosabb tornáin, a Major versenyeken soha nem tudott bizonyítani. Minden idők egyik legjobb csapatkapitánya azonban nem adta fel, és 2022-ben az antwerpeni PGL Major-ön sikerült is történelmet írnia. Nemcsak a játék történetének legidősebb bajnoka lett, de egyben az első IGL (in-game leader), akinek egy nemzetközi ötössel sikerült ezt véghez vinnie.

Kyrylo "ANGE1" Karasov

Amikor a Riot Games bemutatta a Valorantot, számos korábbi profi CS:GO játékos nyargalt át az új lövöldére. Elsősorban olyanok kerestek menedéket a League of Legends fejlesztőinek FPS-ében, akik nem tudtak betörni az élvonalba, vagy ha néhány éve már el is jutottak ennek közelébe, már érezték, hogy leáldozott a csillaguk. Közéjük tartozott az ukrán ANGE1 is, aki a Hellraisers csapatában anno DeadFox csapattársa is volt. 15 év után váltott a Valorantra, ahol jelenleg a Natus Vincere csapatát erősíti, de 2020-ban még nem velük, hanem a Fun Plus Phoenix tagjaként nyerte meg a VCT Masters Koppenhágát. 32 évesen jutott a csúcsra, azóta is a Valorant egyik legjobb csapatkapitányaként emlegetik.

Kim "Deft" Hyuk-kyu

A League of Legends az ifjú titánok sportja. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a profi LoL történetében mindössze alig egy maréknyi 30 év feletti játékos lépett az Idézők Szurdokába, és Colin "Solo" Earnest az egyetlen, aki 30 évesen az LCS-ben, a játék legmagasabb ligájában játszik. A játék tavalyi világbajnokságán, a Worlds 2022-n azonban Deft azzal írt történelmet, hogy a maga 26 évével a játék legidősebb bajnoka lett. Deft az egész karrierjét Faker árnyékában töltötte (a két fiatal egy középiskolába járt, így rivalizálásuknak évtizedes múltja van), tavaly azonban nemcsak a győzelemért járó trófeát nyerte el előle, hanem a legidősebb bajnoknak járó címet is elhappolta a LoL élő legendája elől (ami most, a Worlds 2023 után már Fakeré).

Naoto "Sako" Sako

Az FGC-ben (Fighting Game Community) viszont máshogy mennek a dolgok, ott egyáltalán nem ritka, hogy valaki a 30-as évei után is aktívan versenyez, sőt, ott van az élmezőnyben. A korai árkád gépeknek köszönhetően ez a műfaj nyilván tekintélyesebb múlttal rendelkezik, az évek és a rutin itt sokkal többet számítanak, mint egy MOBA- vagy FPS-játék esetében. A ma már 44 éves, de továbbra is aktív Naoto Sako 2012-ben kezdett komolyan foglalkozni a versenyzéssel, és bár számos játékban kiemelkedő, a Street Fighter V a specialitása. Karrierje csúcsára 2018-ban, 39 évesen ért fel, amikor ledominálta a TW Fighter 2018 teljes mezőnyét, a díjat pedig már kislányával az ölében vehette át.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Dennis "INTERNETHULK" Hawelka

A legtöbb e-sportoló már rég visszavonult abban a korban, amiben INTERNETHULK karrierje elindult. Mielőtt átnyergelt az Overwatchra, magasan jegyzett StarCraft II játékos volt, 2014-ben pedig ő volt az első LoL játékos, aki Challenger rangot ért el. A Team EnVyUs tagjaként ért a csúcsra 29 évesen, majd edzőként folytatta pályafutását. 2017-ben, mindössze 30 éves korában elhunyt, emlékét a Dennis Hawelka-díj őrzi, amit a Blizzard minden Overwatch szezon végén annak a játékosnak adományoz, akik a legtöbb jót cselekszi a közösség érdekében. Az első ilyen díjat Dennis egykori csapattára, Pongphop "Mickie" Rattanasangchod kapta.

Remco "remkoe" den Boer

A listánkon a Rocket League a legfiatalabb játék, talán ennek is köszönhető, hogy a versenyzők átlagéletkora is itt a legalacsonyabb. Az elképesztően komplex irányítással rendelkező autós foci legidősebb bajnokának járó címet még 2017-ben szerezte meg remkoe a Northern Gaming színeiben, aki akkor mindössze 22 évesen nyerte meg a Rocket League Championship Season 3 döntőjét. Sokat elárul a sportról, hogy az azóta eltelt 6 évben ilyen "öreg" versenyzőnek nem sikerült a csúcsra érni: az idei bajnokcsapatot egy 20 és két 18 éves srác alkotta.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)