Hirdetés

Az e-sport már ugyanolyan sportágnak számít, mint az olimpián szereplő sportágak - interjú a Lenovo hazai képviselőivel

|

A Lenovo komoly szereplője itthon az e-sportnak, ezért megkérdeztük, hogy látják a jelent és a jövőt.

Hirdetés

Az utóbbi években egyre erősebb érdeklődés mutatkozik mind a felhasználók, mind a hardvergyártók irányából is az e-sport felé, nemzetközi és hazai színtéren egyaránt. A Lenovo nemrégiben a Rainbow Six: Siege nagyobb eseményei (Six Invitational, Six Major Paris, Pro League), valamint a MotoGP e-sport bajnokság hivatalos támogatója lett, itthon pedig már harmadik éve futtatja sikerrel a Lenovo Legion kupát, illetve a Honvéd E-sport Akadémia hivatalos támogatója, névadója. Nemrég jelent meg a cég új gamer laptopja, melynél fontos szempont volt, hogy játékra és munkára egyaránt használható legyen  - ezt egyelőre nem mindenki tartja szem előtt, pedig tényleg az a legjobb kombináció, ha egy laptop erős és hordozható. Vecseri Viktor retail managerrel beszélgettünk az e-sport és a gamer laptopok aktuális helyzetéről.

Hirdetés

GS: Közeledik az év vége, túl vagyunk a nagy videojátékos és tech rendezvényeken. Mesélnétek arról, milyen volt az év eddig a Lenovo számára? Mit tapasztaltatok, milyen a helyzet a gaming szegmensben?

Vecseri Viktor: Az elmúlt év tapasztalatai azt mutatják, hogy a gaming piac továbbra is folyamatosan növekszik, hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A nagy gyártók közül a Lenovo jelenleg is az élmezőnybe tartozik a gaming szegmensben. Ezt jól mutatják az előző fél évben elért kiváló eredmények. Az elmúlt év azonos időszakához képest jelentősen nőtt az értékesített gaming laptopok száma. Úgy látjuk, ez nagyrészt annak köszönhető, hogy egyre több felhasználó választ a hagyományos laptopok helyett gaming konfigurációt, hiszen ezek a laptopok már nemcsak a játékosok igényeit elégítik ki, de munkaeszközként is remekül helytállnak.

GS: Hogy alakult a Lenovo Legion kupa? Milyen fejlődést láttok az e-sport közösségen?

V.V.: A Lenovo Legion kupát közel három éve indítottuk útjára, azóta a verseny folyamatosan fejlődik látványban és szolgáltatási minőségben egyaránt. A sorozat továbbra is népszerű a fiatal gamerek körében. Valószínűleg ez annak is köszönhető, hogy a Legion kupa egy egyedülálló kezdeményezés, amely évek óta lehetőséget nyújt a magyar játékosoknak a gyakorlásra és a tudásuk fejlesztésére, mindezt teljesen ingyenesen, ráadásul több millió forintos díjazás mellett. Úgy látjuk, a közösség nem sokat változott az évek alatt, sajnos sok esetben tapasztaljuk, hogy a fiataloknál hiányzik a stabilitás és az elkötelezettség.

GS: A League of Legends és a CS: GO kezdenek háttérbe szorulni, míg a battle royale játékok (Fortnite, PUBG) és a Rainbow Six: Siege egyre inkább tör előre. Mit gondoltok, reális az, hogy pár éven belül kiveszhetnek most népszerű e-sportágak, és újak jöhetnek a helyükre?

V.V.: Általánosságban, a játékok esetében is megfigyelhető az a tendencia, hogy időről-időre újak törnek be a piacra, amelyek aktuálisan népszerűbbek lesznek a hagyományos e-sport játékoknál. Mi is felfigyeltünk rá, hogy jelenleg valóban a battle royale játékok a legfelkapottabbak, éppen ezért tervezzük, hogy a Lenovo Legion Honvéd E-sport Akadémián is indítunk majd kapcsolódó edzéseket a jövőben. Ettől függetlenül úgy gondoljuk, hogy a lassan húsz éve létező Counter-Strike népszerűsége töretlen, és mint vezető e-sport játék még egy jó darabig ez nem is fog változni. Szerintünk a jövőben is tökéletesen meg fognak férni egymás mellett a battle royale játékokkal.

GS: Mi a helyzet a gamer laptopokkal? Továbbra is növekszik az érdeklődés?

V.V.: Az utóbbi időben megfigyelhető általános jelenség, hogy a fogyasztók gamer laptopokkal szemben támasztott elvárásai megváltoztak. Úgy látjuk, ennek egyik oka az, hogy az elmúlt húsz évben felnőtt gamer generáció számára fontossá vált, hogy a laptopot a játék mellett munkaeszközként is tudják használni. Ehhez alkalmazkodva a Lenovo Legion brand megújult és egy sokkal letisztultabb, egyszerűbb dizájnt kaptak az új termékek. Ez a változás jól demonstrálható a szeptemberben bemutatott Lenovo Legion Y530 modellen. A laptop amellett, hogy könnyebb és vékonyabb lett, a kényelmesebb játék érdekében a kialakítását is megváltoztatták, így a főbb csatlakozók hátulra kerültek. Az eddig pirosan világító fényeket is lecserélték, így a gépet bátran kitehetjük az irodaasztalra, anélkül, hogy furcsa pillantások szegeződnének ránk. A külső változások mellett a Legion Y530 modellbe új hűtőrendszer is került, ami szintén népszerűbbé tette a gépet azok között, akik a munkájuk során is használnák, hiszen ezáltal a laptop nem csak jobb hűtést biztosít, de halkabb működést is eredményez. Mindezen újítások mellett a teljesítménye a régi, köszönhetően a nyolcadik generációs Intel processzornak és az akár 144 mhZ-es frissítési frekvenciának.

GS: Miért ajánlanátok gamer laptopot egy asztali gép helyett?

V.V.: Elsősorban a kényelmi faktorok miatt. Manapság a felhasználók körében már a mobilitás a kulcsszó. Emiatt nincs kétség afelől, hogy ha valakinek fontos, hogy a számítógépe mindig kéznél legyen, akkor a notebook az ideális választás. Ráadásul a mai laptopok már jóval könnyebbek és vékonyabbak is elődjeiknél, amellett, hogy ugyanazt a teljesítményt képesek nyújtani.

Jó példa erre a kifinomult külsejű, mégis fékezhetetlen erővel rendelkező Legion Y530. A kényelmi funkciók mellett az Y530, és általában a most érkező gamer laptopok másik nagy előnye a multifunkcionalitás. Ahogy már korábban is említettük fontos, hogy letisztult megjelenésével a gépet a felhasználó már nem csak játékra használhatja, hanem munkaeszközként is. Bátran magával viheti egy meetingre vagy kiteheti otthon a konyhaasztalra anélkül, hogy furcsán néznének rá.

GS: Nemrégiben volt egy meeting az e-sport képviselői, valamint az olimpiai szövetség között, melyen arról beszéltek, hogyan lehetne bevinni az e-sportot az olimpiára. Ti mit gondoltok erről, van ott helye? Ha igen, mely játékoknak? Van értelme ezt szűrni, például "erőszak" szerint?

V.V.: Úgy látjuk, hogy napjainkban az e-sport már ugyanolyan sportágnak számít, mint az olimpián szereplő sportágak, pláne azoknak, akik professzionális szinten foglalkoznak vele. Ettől függetlenül egyelőre nem tudjuk elképzelni, hogy a közeljövőben megjelenik az ötkarikás játékokon, de ha mégis így lesz, nagyon fogunk örülni! Az "erőszak" szerinti szűrés alkalmazásával sok játék kiesne a nevezhető játékok közül és pont azok nem szerepelhetnének az olimpián, amelyek miatt ennyire népszerű ez a sportág.

GS: Mit terveztek a jövő évre e-sport fronton?

V.V.: Az idei évhez hasonlóan jövőre is szeretnénk folytatni az e-sport elkötelezett támogatását. Ennek érdekében az egyik legfontosabb célunk, hogy szorosabbra fűzzük az együttműködésünket a Honvéd Esport Akadémiával és ezáltal még több tehetséges fiatal felkészülését segíthessük. Ezen felül továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy olyan aktivitások szervezzünk, amellyel az esport közösséget a lehető legtöbb és legsokoldalúbb módon támogathatjuk.

GS: Jelentkeztek esetleg új gépekkel, kiegészítőkkel az év további részében? Az iskolakezdés és az új játékok miatt úgyis mindenki most újít gépet.

V.V.: Az idei év utolsó nagy újdonságaként, december végén érkezik a boltokba a Lenovo Legion Y530-as laptop nagytestvére, a Lenovo Legion Y730. Bízunk benne, hogy a modell nagy népszerűségnek örvend majd itthon is, hiszen számos olyan funkcióval jön, amelyek kiemelik a hagyományos gamer laptopok sorából. A 144 hz-es kijelző, az RGB billentyűzet-világítás, a makrobillentyűzet mellett a külsőségekre is nagyon odafigyeltek a laptop tervezésekor. A modell fémházas, letisztult külsővel érkezik, teljesítményében pedig még az Y530-at is felülmúlja, érdemes lesz odafigyelni rá!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)