Hirdetés

Mi az az e-sport csalás, amely rád is veszélyes lehet?

|

Van az úgy, hogy a versenyzők tudtukon és akaratukon kívül kerülnek bajba.

Hirdetés

A 2019-ben debütált Apex Legendstől anno nem vártunk sokat, de a Respawn Entertainment lövöldéje egy pillanat alatt milliókat bolondított magába, köszönhetően annak, hogy színes és sokszor humoros külseje mögött fegyverkezelés és taktikai mélység szempontjából egy meglepően komplex játék rejlik.

Bár a fénypontján már jó eséllyel túl van a játék, még mindig van egy komoly e-sport környezet a battle royale körül: a 4 éve futó Apex Legends Global Series a világ legjobb lövészeit hozza össze, hogy azok a 2 000 000 dolláros (közel 780 millió forint) nyereményalap egy darabjáért versenghessenek. Amikor ennyi pénz forog kockán, akkor a tiszta versenykörnyezet mindennél fontosabb.

Cheaterek mindenhol

A csalások körüli botrányok nem kifejezetten meglepőek, és sajnos nem is túl ritkák. A meccsek megfixálása már akkor megkezdődött, amikor a pénzdíjak maximum egy új PC-re voltak elegendők. Az első nagy botrány 2010-ben történt, amikor a dél-koreai e-Sports Association (KeSPA) lefülelt egy tucatnyi StarCraft játékost foglalkoztató szervezetet.

Hirdetés

Annak vezetői rendszeresen maguk döntötték el, hogy ki fog nyerni és ki fog veszíteni az adott versenyen, mert bár a nyereményalapok tényleg karcsúak voltak, a fogadásokra költött pénzek már akkoriban is csábítóan magasra szöktek. Persze nem csak meccsfixálás, de játékhibák kihasználása is csalásnak minősül, amit 37 Counter-Strike: Global Offensive edző a saját kárán tanult meg.

Azt gondolná az ember, hogy az idősebb, tapasztaltabb csapatvezetők bölcsebbek is lettek az évek múlásával, de 2021-ben a 37 említett edző mind figyelmeztetést kapott, amiért egy programhiba kihasználásával, a megfigyelő módból sutyorogtak olyan információkat játékosaik fülébe, amikről azok nem tudhattak volna. Akkor még csak az Esports Integrity Commissiontől kaptak egy körmöst, de később maga a Valve ki is tiltotta négyüket a CS:GO-ból, és olyan szabályváltoztatásokat hozott, melyek jelentősen megnehezítették minden edző munkáját.

Az észak-amerikai Cloud9 tagjai maguk vallották be a dolgot, így ennek hatására az ESL be is vezette a véletlenszerű drogteszteket. A legtöbb prémium verseny szabályzatát egyébként is nehéz áthágni a rendezvények természete miatt, de valaki azért mindig megpróbálja: 2018-ban Nikhil "Forsaken" Kumawat egy illegális programot próbált telepíteni a gépére, amire a csalás elleni védelem azonnal reagált is, a kamerákon pedig egyértelműen látszott, hogy el akarja tűntetni a szoftvert. Ezúttal azonban valami egészen másról volt szó.

Segítség, meghackeltek!

Itt kanyarodunk vissza az Apex Legends esetéhez. 2024. március 18-án zajlott a Global Series észak-amerikai regionális döntője. A csapatok felkészültek, beugrottak és harcba szálltak, a mérkőzés közepén azonban egyre furcsább problémák merültek fel. Először Noyan "Genburten" Ozkose, a DarkZero egyik játékosa jelezte, hogy hirtelen elkezdett látni mindenkit a pályán. Ez egy úgynevezett wallhack hatása: a felhasználó a falakon és a környezeti elemeken keresztül is látja ellenfeleit, hatalmas előnyt biztosítva magának ezzel.

Amint észlelte a csalást, a játékos azonnal abbahagyta a versenyt.
Amint észlelte a csalást, a játékos azonnal abbahagyta a versenyt.

A bökkenő itt az volt, hogy nem Genburten telepítette fel magának a wallhacket. Az érintett azonnal feltette a kezeit, amikor észrevette a dolgot, jelezte a bíróknak a helyzetet, és kiszállt a meccsből. Ekkor még a vezetőség úgy ítélte meg, hogy ez egyszeri kellemetlenség és pörgetik tovább a mérkőzéseket. Ezután következett Phillip "ImperialHal" Dosen, a TSM lövésze, aki aimbot jelenlétét érzékelte. Ez a fajta csalás a célzást segíti, így ImperialHal is feltette kezeit és kiszállt. Itt vált egyértelművé, hogy a versenyt nem lehet tovább folytatni.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Némi nyomozás után kiderült, hogy nem résztvevői csalásról, hanem külső támadásról van szó. Az önkéntesekből álló Anti-Cheat Police felfedezte, hogy valaki RCE-t használt: az RCE, azaz Remote Code Execution lehetővé teszi a támadónak, hogy bármilyen kódot lefuttasson a célpont számítógépén. Ez hatalmas veszélyt jelent, és a probléma itt az, hogy nem csak a versenyzők számára: a támadók ugyanis vagy Apex Legends csalás elleni programján (ami milliók PC-jén dolgozik különböző játékok alatt), vagy a motorján (a Source Engine-en) keresztül jutottak be. Hirtelen már nem csalásról, hanem egy hatalmas biztonságtechnikai veszélyről lett szó.

A csalásokat bekapcsoló menüben felbukkanó
A csalásokat bekapcsoló menüben felbukkanó

A történelem ismétli önmagát

A '2000-es években megjelent, az Infinity Ward által fejlesztett Call of Duty Modern Warfare trilógia mindhárom része szenvedett az ilyen RCE sebezhetőségektől. A problémák olyan súlyosak voltak, hogy egy idő után a Valve lépett közbe, és a játékok áruházból való letiltásával fenyegetőzött, ha nem sikerül kijavítani a hibákat. A Respawn Entertainmentet 2010-ben az Infinity Wardból kivált fejlesztők alapították. Véletlen lenne, hogy pont az ő játékukban bukkant fel újra ez a hiba? Aligha.

Elhárult a veszély?

Természetesen az Easy Anti-Cheat és a Respawn fejlesztői is elkezdtek vizsgálódni. Miután előbbi jelezte, hogy náluk bizony nincs rés a pajzson, az EA stúdiója túrt mélyebbre a kódbázisban, és néhány nappal később ki is adtak egy frissítést, amelynek köszönhetően március 27-én gond nélkül le tudták bonyolítani a döntőt. A jó hír tehát, hogy a közvetlen veszély elhárult, ugyanakkor csak remélni tudjuk, hogy a fejlesztőcsapatok körültekintőbben járnak majd el a jövőben, egy ilyen biztonsági résen ugyanis nemcsak csalások juthatnak be a felhasználók gépére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)