Hirdetés

Több nagy e-sport-szervezetbe is bevásárolta magát Szaúd-Arábia

|

Egy szervezet szárnyai alatt folytatja az ESL és a FACEIT, a közösség nem boldog emiatt.

Hirdetés

Az Activision Blizzard Microsoft általi bekebelezése után egy újabb komoly üzlet rendezi át a gaming világ erőviszonyait: a szaúd-arábiai állami befektetési alap (Public Investment Fund - PIF) tulajdonában lévő Savy Gaming Group (SGG) 1,5 milliárd dollárért felvásárolja az egyik legnagyobb e-sport-szervezőt, a német ESL Gaminget, további 500 millió dollárért pedig a brit rivális FACEIT-et.

A két szervezet a jövőben egyetlen vállalat, az ESL FACEIT Group szárnyai alatt egyesül, az e-sportolók így a tervek szerint egyetlen platformon juthatnak el az amatőr szinttől a profi arénás összecsapásokig. Az üzletben érintett brandek, vagyis az ESL, a FACEIT, a DreamHack, az ESEA és a Badlion viszont elvileg ezek után is önállóan tevékenykedhetnek az új entitáson belül.

Hirdetés

Az eddig a svéd Modern Times Group által birtokolt ESL a világ legrégebbi e-sport-szervezője, és olyan programokról ismert, mint a CS:GO és a Dota 2 ESL One eseményei, az ESL Pro Tour vagy az Intel Extreme Masters tornák. A londoni székhelyű FACEIT pedig kisebb léptékben ugyan, de szintén kiveszi a részét a CS:GO, Dota2, League of Legends és egyéb versenyek szervezéséből.

A Savy Gaming Groupot teljes egészében birtokló szaúd-arábiai állami befektetési alap a világ leggazdagabb alapítványai között van, több mint 500 milliárd dollár értékű vagyonnal (érzékeltetésként: Elon Musk és Jeff Bezos együtt is "csak" 422 milliárd dollárt tudnának bedobni). A PIF fontos eszköz az olajfüggő monarchia gazdaságának diverzifikálására, nyugaton azonban gyanakodva figyelik a szaúdiak bevásárlásait.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Nemrég az angol labdarúgóklub, a Newcastle United került az alap birtokába, amivel egy csapásra ez lett a világ leggazdagabb klubja. Ahogy azt az üzletet, úgy várhatóan az ESL és a FACEIT bekebelezését is rengeteg kritika kíséri majd, a Twitteren már meg is jelentek az első aggódó hangok.

A Rainbow Six kommentátor Caliber Jacob például arról posztolt, hogy ugyan érdekesnek tartja a két nagy szervezet egyesülésében rejlő lehetőségeket, de ha ezzel az e-sportba is beszivárognak az iszlám törvénykezést alkalmazó szaúdi állam melegellenes nézetei, akkor nem éri meg a dolog.

Erre azonban kevés az esély, a monarchia ugyanis haszon reményében önti a pénzt ezekbe az üzletekbe, amivel teljesen ellentétes lenne egy diszkriminációs botrány. A tervek szerint a felvásárlás valamikor 2022 második negyedévében fejeződik be.  

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)