Hirdetés

Egy egész város döntött úgy, hogy nem ad okostelefont a gyerekeinek

|

Összefogtak a szülők egy 18 ezer lakosú településen.

Hirdetés

Az okostelefonozás káros fizikai és mentális hatásai régóta ismertek, a gyerekek esetében pedig különösen nagy kockázatokról beszélhetünk: legutóbb egy 30 ezer alannyal elvégzett globális kutatás jutott arra, hogy minél előbb kap okosmobilt egy kiskorú, annál nagyobb esélye van rá, hogy később mentális betegségekkel (pl. szorongás, depresszió) fog küzdeni.

A szülő dolga azonban nem könnyű, hiszen a telefon nemcsak azért csábító, mert még a legelevenebb porontyot is pillanatok alatt leköti, hanem azért is, mert a gyerekek közösségén belül is nagy a nyomás az eszköz használatára. Egy ír kisváros azonban megtalálta a megoldást.

Hirdetés

A The Guardian beszámolója szerint a 18 ezer lakossal bíró Greystones városában összefogtak a szülők, hogy legalább a középiskoláig nem adnak okostelefont a gyerekeik kezébe. Az önkéntes alapú megegyezés 8 általános iskola szülői közösségét érinti, így a szervezők szerint akkor is működhet, ha néhányan "elgyengülnek", és megszegik a paktumot.

Az elmélet úgy szól, hogy ha a városban egyetlen kisgyereknek sincs, vagy legalábbis nagyon keveseknek van mobilja, akkor a kiskorúaknak nem kell szembenézniük a kimaradástól való rettegéssel. Az It Takes a Village néven futó iniciatívára még az ír egészségügyi miniszter, Stephen Donelly is felfigyelt, aki most azt ajánlja, hogy emeljék országos szintű programmá.

"Írország világelső lehet és kell, hogy legyen annak biztosításában, hogy a gyermekek és fiatalok ne váljanak célponttá, és ne okozzanak maguknak károkat a digitális világgal való érintkezés során. Meg kell könnyítenünk a szülők számára, hogy korlátozzák a gyermekeiket értő tartalmakat."

- írta a miniszter az Irish Times című napilap hasábjain. A The Guardiannak nyilatkozva pedig az egyik igazgató mesélt róla, hogy a szülők is imádják a kezdeményezést, amit iskolai szabályként "adhatnak el", így nem ők lesznek a gonoszok a gyerekeik szemében.

Akit mélyebben is érdekel a téma, azoknak továbbra is ajánljuk Mazur és HP podcast-sorozatát, a Képernyővédőt, amely szakértők bevonásával igyekszik körüljárni a szülőség és a digitalizáció legnagyobb kihívásait a problémás játékhasználattól kezdve a digitális biztonságon át az online bántalmazásig.

Te mit gondolsz a greystonesiak ötletéről?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)