Hirdetés

Egy tanulmány szerint az FPS játékok pusztíthatják az agyat

|

"Nagyon fura tanulmányok a videojátékozás következményeiről" rovatunkban ma az FPS-ek a szürkeállományra gyakorolt hatásairól lesz szó

Hirdetés

A Molecular Psychiatry egyik tanulmánya szerint lehetséges, hogy van kapcsolat az FPS akciójátékok és a szürkeállomány emlékekért felelős részének sejtcsökkenése között. A tanulmány 4 évig készült és 18-30-as korosztály játékosait vizsgálták, akik heti több mint 6 órában játszottak lövöldékkel.

A kimutatás szerint a hippocampus szürkeállománya csökkent a vizsgált időszak után. Az agyunk ezen része felel a rövid távú memóriáink elraktározásáért a hosszútávú memóriánkba, illetve ennek köszönhetjük térbeli memóriánkat, aminek köszönhetően tájékozódunk.

"A hippocampus kritikus fontosságú terület az egészséges tudathoz, a tanulmány szerint viszont éppen ezt sértik az akciójátékok. Ismételt, véletlenszerűen hosszú menetek után volt látható, ahogy a belsőnézetes lövöldék használata után csökkent a szürkeállomány mérete."

- írták.

A tesztalanyokat kifejezetten úgy válogatták ki, hogy ne olyanok legyenek, akik játszottak valaha videojátékokkal. Azok, akik 90 óránál többet toltak FPS-t, statisztikailag jelentős mennyiséget veszítettek a szürkeállományukból. Aki sokat veszít ebből, az hajlamossá válhat depresszióra vagy akár Alzheimer kórra is.

Azért nem kell ijedten letörölni minden játékot. A tanulmányt vezető Dr. Gregory West is elmondta, hogy ennél azért sokkal több munka fog kelleni ahhoz, hogy kétséget kizáróan bizonyítani lehessen a kapcsolatot, ráadásul ha éjjel-nappal nyomod a CS:GO-t vagy az Overwatchot, akkor sem leszel szükségszerűen veszélyben.

Andrew Przybylski (Oxford University) erősen szkeptikus a tanulmányt illetően. Elmondása szerint még ha van is kapcsolat, az sem jelenti, hogy feledékenységet okozna. Mindenki nyugodtan mehet vissza a rangja miatt aggódni.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)