Hirdetés

A virtuális valóság lenne a megoldás a drogfüggőségre?

|

Kínai szakemberek szerint a VR technológia lehet a drogokkal kapcsolatos elterelés egyik leghasznosabb eszköze, de van okunk kételkedni a módszereikben.

Hirdetés

A kínai állam nehezen ismeri el, ha valami nem megy jól náluk, azt viszont még ők is belátják, hogy az ázsiai országban komoly gondot jelent a droghasználat folyamatos terjedése. Az állami statisztikák szerint 2001-től 2013-ig kilencszázegyezerről közel két és fél millióra nőtt a regisztrált drogfüggők száma, így nem meglepő, hogy az ilyen szerek elleni fellépés fontos Kínának. Egy friss hír szerint a függőséget okozó anyagok elleni küzdelemben pedig modern technológiát bevetnek.

Hirdetés

Egy kínai hírügynökség jelentése szerint a virtuális valóság segítségét veszik igénybe, a nyilatkozó kutató szerint ráadásul igen nagy hatékonysággal, hiszen több mint hetven százalékuknál csökkent a drogok iránti vágy. A terápia során a drogoktól elterelni kívánt páciensnek először a droghasználattal kapcsolatos videókat vetítenek, amik való életbeli helyzeteket (bulikat, szórakozóhelyeket) vesznek alapul, amiket a droghasználat negatív hatásait bemutató videók (például betegséget, a drogok miatt széteső családokat ábrázoló jeleneteket) követnek. A kifejtett hatás részletes elemzésének érdekében pedig a páciensek szemmozgását és pulzusát is mérik más fiziológiai tényezők mellett.

A kínai drogellenes programok hatékonyságával kapcsolatban viszont nem csak a fent említett, növekedő droghasználati statisztikák miatt érdemes kételkedni. A kínai állam talán még az USA drogellenes háborújánál is keményebben lép fel a szerhasználók ellen, akiket az igazságszolgáltatási rendszerbe terelnek be, gyakran a jogállami követelményeknek megfelelő büntetőeljárás nélkül, illetve a kábítószer-használókat gyakran nyilvánosan megalázva. Emellett akit droghasználaton ér a rendőrség, egy kötelező, zárt elvonótáborba kell mennie, ahol először három-hat hónapot kell eltöltenie, visszaesőként pedig akár három évig is benntarthatják. Míg a kínai állam hivatalos kommunikációja szerint az ilyen központokban például sportprogramokkal segítenek megerősíteni az elítéltek jellemét, valójában munkatáborokról van szó, így nem meglepő, hogy az ENSZ korábban a bezárásukat sürgette.

Szóval megeshet, hogy a kínaiak valóban hatékony eszközt találtak a drog kívánatosságának csökkentésére - korábban egy másik pszichológiai jelenség, a tériszony kezelésére például szintén használták a virtuális valóságot. Ám a levetített tartalmak helyességét illetően bőven akadnak kétségeink, hiszen a tényleges rehabilitáció helyett a kínai rendszer nagyrészt a függők megalázásán, hibáztatásán, és ha kell, megtörésén alapul.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)