Hirdetés

Trónok harca - pszichológiai vizsgálat alá vetettük Daenerys Targaryent

|

Szakértőnk megvizsgálta, hogy pszichológiai szempontokból hogyan magyarázható Daenerys legutóbbi váratlan döntése, ami alaposan felkavarta a rajongókat.

Hirdetés

A következő cikk masszívan spoileres lesz a Trónok harca nyolcadik évada, illetve különösképpen az ötödik epizód tekintetében, szóval csak és kizárólag akkor olvassátok el, ha naprakészek vagytok a sorozattal, vagy nem zavarnak a spoilerek. 

Számos Trónok harca-rajongó töri most a fejét olyan kérdéseken, amelyekre egyelőre nem kaptunk a sorozattól egyértelmű választ. Mért tette Daenerys amit tett, miért pusztította el szinte egész Királyvárat és mészárolt le temérdek ártatlan civilt? Valóban az a sorsa, hogy beteljesítse a végzetét és hűen a Targaryen névhez őrült királynővé kell válnia, aki zsarnokként uralkodik Westeroson? Vagy mindez csak egy ballépés volt, és ellentétben az általa és követői által dédelgetett álomképpel, ő is csak esendő ember, hibákkal és tévedésekkel, amelyek eredete is mélyen emberi?

Hirdetés

Ahhoz, hogy valaki egy ilyen cselekedetet elkövessen, két dolog jöhet szóba. Vagy egy mélyen romlott személyiség rejtőzik meg bőr alatt, vagy valami olyan mértékű megterhelés kell, hogy érje, hogy a normál ítélő és döntéshozó képességét teljesen elveszítse. Nézzük hát meg az első felvetést.

Daenerys és a "Sötét Triád"

Az emberi romlottság megítéléséhez legjobban kapcsolódó pszichológiai keretrendszert a "Sötét Triád" foglalja magába. Ez egy gyűjtőfogalom, ami három személyiségvonást foglal magába: nárcizmus, machiavellizmus és pszichopátia. Azok, akiket ilyen személyiségvonások jellemeznek, valószínűbben követnek el bűncselekményeket, hoznak létre a társadalomban szorongást vagy okoznak komoly szervezeti problémákat, legfőképpen vezetői helyzetben.

Nárcisztikus-e Daenerys? Valóban büszke karakterről van szó, aki még apja rémtettei ellenére is emelt fővel viseli a Targaryen nevet. Bármilyen esélytelennek látszott a helyzet, ő ellenkezést nem engedve ragaszkodott céljához, hogy visszatérjen Westerosba, ahol majd elérheti az álmaiban derengő képeket, hogy királynő lesz belőle. Különleges, egyedi teremtménynek gondolja magát, akihez csak a rangban hozzá méltók szólhatnak? Nos, igen is meg nem is. Daenerys bár valóban sok magas rangú személlyel veszi körbe magát, de ennek inkább stratégiai, mint személyiségbeli okai vannak. És végül is, ő a sárkányok anyja, akinek a tűztől még a haja szála sem görbül meg. Túlzott csodálatot vár el? Ó igen, és ebből az utóbbi időben igen kevés jutott neki, ha csak Havas Jon végtelenségig kitartó csodálatát nem vesszük számba. Önző, gőgös és elvárja, hogy mindenki egy szó nélkül engedelmeskedjen neki? Hát, bár hajlik a kompromisszumra (segített megállítani a másokat, hogy ezzel egész Westerost megvédelmezze), azért néhány esetben lehetett jogosan az az érzésünk, hogy talán indokolatlanul követelőzőbb és türelmetlenebb a kelleténél. Képtelen az empátiára? Talán ez a legnehezebb kérdés. Láncok leverője, aki felszabadítja a legelhagyottabbakat, és akit a tömeg üdvrivalgás közepette hordoz. De vajon átérzi-e ő mások fájdalmát és emiatt úgy érzi, halaszthatatlan, hogy segítő kezet nyújtson a szenvedőnek? Vagy inkább valami más belső irányjelző mutatta neki eddig, hogy mi a helyes, elleste bátyjától egyéb udvari taníttatásból, hogy miként cselekedtek a történelem nagy vezetői? Bárhogy is legyen, ez utóbbi most kapóra jött volna Királyvár és talán egész Westeros népének.

Machiavellista-e a Daenerys? Manipulálja a környezetét? Ha manipulatív karakterekről kell beszélni, sokan hamarabb jutnak eszünkbe, mint ő. Kizsákmányoló? Aligha lenne ez elmondható róla, bár nem olcsó mulatság egy sárkány fenntartása, az biztos, de talán megéri a befektetést. Cinikusan elutasít minden morális elvet és csak saját céljait próbálja mindvégig véghez vinni. Bár legfrissebb élményeinkben éppen egy ilyen tett emléke lebeg élénken, nem szabad elfeledkeznünk korábbi tetteiről sem, amik ennek mondanak ellent.

Pszichopata-e Daenerys, antiszociálisan viselkedik? Épp ellenkezőleg, udvarias, etikus, néha őrlődő, de mindenképp figyelmes mások irányába. Impulzív? Néha talán igen, és ez lehetett a most felszínre törő legnagyobb hibája. Önző, érzéketlen, aki képtelen a bűntudatra? Ezt már részben megcáfoltuk, kivéve a bűntudatot, de alapjába véve nem tűnik egy olyan karakternek, aki képtelen saját döntései helytelenségét felismerni (persze normál körülmények között, nem sárkányháton egy lángoló város felett lovagolva).

Ha mindenképp választanom kellene, én a nárcisztikus értelmezésre szavaznék, személy szerint engem éppen ezért tudott jobban magával ragadni Havas John alázatos és együtt érző karaktere. Viszont nem kell feltétlen valakit személyiségzavarosnak címkézni ahhoz, hogy a tettei érthetővé váljanak és valószínű, ha kicsit foglalkozunk azzal, hogy mi folyhatott le benne az ominózus eset előtt, akkor minden sokkal világosabbá válik.

Belső konfliktus

Miről panaszkodott Daenerys a megelőző epizódokban? Nem érzi, hogy elfogadnák ott, ahol van, nem érzi a szeretetet, amit például Jon megkap. Bizalmatlanságban tölti a napjait, egy bevándorlónak, különcnek éli meg magát Westerosban, akit még el is árul egy közeli embere. Ez könnyen arra sarkalhatta őt, hogy miután újra és újra vissza kellett fognia magát és saját céljait háttérbe szorítva várni, a becsapottság és az el nem fogadottság érzésétől hajtva a saját döntései mentén a saját útjára lépjen. Hasonló jelenség figyelhető meg például a valódi iskolai lövöldözések elkövetőinél, akik szintén elhagyatottságról, elutasítottságról és meg nem értettségről számolnak be.

Mit érez még Daenerys? Kétségkívül gyászol. Gyászolja elvesztett gyermekét (egyik sárkányát), illetve Missandei halála is komolyan megviselhette, hiszen vele való kapcsolata még bőven a hányadtatásai idejére nyúlik vissza. És nemcsak gyászol, de igazságért is kiált, hiszen míg sárkánya halála valamelyest érthető háborús veszteség, Missandei megölése mindenképp aljas és provokatív lépés volt Cerceitől. És sajnos sikeres is. Mi marad tehát számára? A bosszú, amivel legalább az igazságos világba vetett hitét visszanyerheti, ahol az aljas gyilkosok és zsarnokok nem menekülnek. Királyvár elpusztítása több szinten szimbolikus. Elpusztíthatná egyszerűen Cerseit, vagy elpusztíthatna mindent, ahol ő megfordult, ahol az ő keze nyoma felismerhető. És mindezt a szeme láttára. Érzelmi bosszú lehetett ez, amire még egy lapáttal rátett Cersei az irányú számítása, hogy Daeneryst legnagyobb erényével, a kegyelmességével akarta legyőzni. Így összevetve a gyászt, az elutasítottságot, a sértettséget és a bosszúvágyat, jól kirajzolódik egy olyan komoly intrapszichés konfliktus, ahol könnyen a forrongó érzelmek veszik át az irányítást, így vezetve egy borzasztó és tragikus elhatározáshoz.

Egymillió dühös ember

Daenerys lépésének hatása az egész internetet körbejárta, talán nem teljesen függetlenül ettől már több mint egymillió aláírásnál tart az a petíció, amiben rajongók tömegei követelik, hogy az HBO forgassa újra a 8. évadot így adva méltó befejezést a sorozatnak. A felháborodás olyan mértékű, hogy Janina Scarlet, klinikai pszichológus külön elemzést szánt a kialakult helyzetre. Janina kiemeli, hogy a rajongók és Daenerys között parapszichológiai kapcsolatról beszélhetünk, ami a hétköznapi, kétoldalú és valamennyire kölcsönös kapcsolatoktól abban tér el, hogy ezekben csak az egyik oldal tárja fel magát, nincs lehetőség valódi interakcióra vagy visszajelzésre.

Érdekessége ezeknek a kapcsolatoknak, hogy bár az egyik oldal mindig rejtve marad, teljes mértékben nem lehetetlenül el a személyesség és a kötődés érzésének kialakulása. Egy fiktív karakterrel kapcsolatban is lehetnek olyan érzéseink, mintha valódi kapcsolatba lennénk vele: kíváncsiak vagyunk rá, izgulunk érte vagy épp haragszunk rá - ezzel a témával részletesen foglalkozott már a GSO-n pár éve Király Orsolya, az ELTE Pszichológiai Intézetének munkatársa is.

Janina úgy látja, Daenerys szerepe szimbolikus menedék lehetett azok számára, akik nehéz gyerekkoruk miatt, fizikai erőszaktól vagy egyéb tragédia elszenvedésétől megtörtnek érzik magukat. Hozzáteszi, hogy ezeknek az embereknek segíthetett Daenerys eddigi története abban is, hogy ne csak megértsék, de dolgozzanak is traumáikkal. További kapcsolódó gondolatait részletesebben itt olvashatjátok.

Ti mit gondoltok? Ez Daenerys sorsa és csak idő kérdése volt, hogy mindez bekövetkezzen? Vagy titeket is váratlanul ért és csak keresitek a válaszokat? Esetleg ti is aláírtátok már az újraforgatásért elindított petíciót?

Remélhetőleg az utolsó epizód minden nyitva maradt kérdésre választ ad majd. 

A cikket Koncz Patriknak írta, aki pszichológiai tanulmányait a PPKE és az ELTE képzéseiben végezte. Mesterképzésen klinikai és egészségpszichológiai szakirányt választott, tanulmányai alatt részt vett egy, a játékosok mentális egészségét felmérő pszichológiai kutatásban, ami segített megismerkedni a videojátékok világának tudományos oldalával is.

Az Extra Life a GameStar társadalmi felelősségvállalásként indított rovata, célja az, hogy a fiataloknak és a szülőknek szakemberekkel közösen segítsünk, beszéljünk olyan kérdésekről, amik éppen téged is érinthetnek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)