Hirdetés

8 dolog, amit nem tudtál a most 80 éves Batmanről

|

Batman 80. születésnapja alkalmából összeszedtünk pár olyan érdekességet, amit bizony a legnagyobb rajongók sem biztos, hogy tudnak kedvencükről.

Hirdetés

Ne lepődjetek meg, ha a hétvégén mindenhol Batman jön veletek szembe, mivel szeptember 21-én ünnepelték a hivatalos Batman napot szerte a világon, ráadásul idén egy kerek évfordulónak is örülhetünk, ugyanis pontosan 80 éve jelent meg a Sötét Lovagot bemutató első képregényfüzet. A jeles alkalomból most összeszedtünk 8 olyan érdekességet a karakterről, amelyeket még a keményvonalas Batman-rajongók közül is csak kevesen ismernek.

Hirdetés

Ha nincs időtök olvasni, akkor íme videón az élmény, de persze az audiovizuális csoda mellett (vagy helyett) el is olvashatjátok azokat az érdekességeket, amelyeket most a 80. denevéres szülinap okán egybegyúrtunk nektek:

Bruce Wayne neve

Hatalmasat tévedtek, ha azt hiszitek, hogy Bruce Wayne nevét csak úgy, hasra ütés szerűen találták ki az alkotók. Két valóban létezett történelmi személy nevéből gyúrták össze Batman civil alteregóját: I. Róbert skót király, azaz ismertebb nevén Robert the Bruce szolgáltatta a karakter keresztnevét, míg a családnevet "Őrült" Anthony Wayne-től, az amerikai függetlenségi háborús hőstől kapta. Utóbbiról később a képregényekben az is kiderült, hogy valójában Batman egyik őse.

Valójában a rajongók ölték meg Robint

Jason Todd, vagyis a második Robin halála máig az egyik legmegrázóbb DC képregények egyike. Rengetegen felháborodtak azon, hogy az A Death in the Family történet során Joker elrabolta, majd brutálisan meggyilkolta a fiatal srácot, de a valóság az, hogy sorsáról épp a rajongók döntöttek. Egy ingyenesen hívható telefonszámot kellett tárcsázni, így lehetett szavazni arról, hogy Jason Todd túlélje-e a kalandot. A szavazás meglehetősen szoros lett: 5271-en voksoltak arra, hogy maradjon Jason életben, 5343-an pedig arra, hogy ölje meg őt Joker. Jason Todd egyébként több mint két évtizeden át halott is maradt, csak 2010-ben támasztották fel a karaktert, aki immár a Vörös Sisak nevet viseli.

Az Arkham elmegyógyintézet eredete

Az Amadeus Arkham által alapított őrültekházában az évtizedek során Gotham City legtöbb valamirevaló rosszfiúja megfordult már. A Rocksteady Studios videojátékos szériája is innen startolt el. Az intézmény neve viszont nem az alkotók fejéből pattant ki, igazából nemes egyszerűséggel kölcsönvették azt a legendás horrorszerzőtől, H.P. Lovecrafttól. Bizony, a Massachusetts államban található Arkham városa, illetve az ott álló szanatórium szolgált ihletül az Arkham elmegyógyintézet megalkotásakor.

Batman eredeti kinézete

1939-ben, a Detective Comics 27. számában a ma is ismert gúnyájához hasonló szettben debütált a Köpenyes Igazságosztó: Batman már ekkor is fekete köpenyt, maszkot és csizmát, szürke ruhát, valamint sárga övet viselt, mellkasán pedig fekete denevérszimbólum díszelgett. Sokan ezt tartják a karakter eredeti jelmezének, de a valóság az, hogy az első tervek egy jóval színesebb álruhát mutattak. Bob Kane első terveiben még egy szőke Batman szerepelt, aki vörös ruhát hordott volna, valódi kilétét pedig csak egy apró szemálarc rejtette el, nyoma sem volt az egész arcot elfedő maszknak. A legtöbben Bob Kane-t ismerik csak, mint Batman megalkotóját, de cseppet sem véletlen, hogy minden füzetben ott szerepel neve mellett társalkotóként Bill Finger is, ugyanis Finger volt az, aki kitalálta a klasszikussá váló sötét öltözéket, valamint Gotham City és Bruce Wayne nevét is.

A Denevérbarlangot a filmeknek köszönhetjük

Az első képregényekben még egyáltalán nem esett szó a Batcave-ről, azaz a kultikus Denevérbarlangról. A Wayne kúriát egy földalatti alagút kötötte össze azzal a fészerrel, ahol Batman az autóját rejtegette. Később, az első Batman képregénysorozat 12. számában, 1942-ben már említést tettek egy "titkos földalatti hangárról", de igazából a Denevérbarlangot az 1943-ban futó 15 fejezetes fekete-fehér Batman filmsorozat írói találták ki és mutatták meg nekünk. Bob Kane-nek, vagyis Batman megalkotójának ez annyira megtetszett, hogy végül adaptálta saját képregényeibe is a megoldást.

A Batsignalt nem használhatja a gothami rendőrség

A jogi kiskapuk sem hiányozhatnak a DC univerzumból, bizonyos törvényi megkötések miatt kénytelenek rendhagyó megoldásokat használni például Gotham City rendőrei akkor, ha értesíteni szeretnék Batmant. A Batsignalt, vagyis a rendőrkapitányságon üzemeltettet, az égre óriási denevérjelet festő reflektort mindenki ismeri, azt viszont már nagyon kevesen tudják, hogy ezt az eszközt egyetlen rendőr sem használhatja, ugyanis ebben az esetben a rendőrség és a törvényen kívüli igazságosztó együttműködésének lehetne tekintetni az adott nyomozást, ekkor pedig automatikusan ejtenék a vádakat azok ellen, akiket Batman kapott el. Éppen ezért a Batsignalt mindig civilek kapcsolják ki és be. Nem is olyan rossz munka ez, ha jobban belegondoltok.

A Batarangot nem Batman találta fel

Kétségtelenül a denevér alakú bumeráng, azaz a Batarang lett Batman egyik legismertebb fegyvere, pedig az az igazság, hogy ezt a különleges felszerelést nem is a Denevérember találta fel. 1957-ben, a Detective Comics 244. számában derült fény a fegyver eredetére: Batman egykor összebarátkozott az ausztrál bumerángszakértővel, Lee Collinsszal, aki mindent megtanított neki ezekről a hasznos eszközökről, valamint ő készítette el a Denevérember első Batarangját is ajándékként, mikor Batman már legalább olyan ügyesen dobálta a bumerángokat, mint mestere.

Batmanből és Rozsomákból egy karaktert gyúrták össze

1996-ban a Marvel és a DC Comics belefogott egy nagyszabású közös projektbe: megalkották az Amalgam Comics brandet, illetve képregényes univerzumot, ebbe a világba pedig a két képregényóriás legismertebb hősei kerülte be úgy, hogy az ismert karaktereket párokba állították, és teljesen új szereplőket gyúrtak belőlük. Batman és Rozsomák összemixeléséből például a Logan Wayne nevű karakter született, aki Dark Claw néven vált szuperhőssé. Elég csak egyetlen pillantást vetni rá, és máris égető vágyat érzünk arra, hogy akár a mozivásznon is megnézzük ezt a végtelenül menő szuperhőst.

Mi most ezt a nyolc érdekességet szedtük össze, de lent a kommentek között nyugodtan osszatok meg más izgalmas tényeket is az immár 80 esztendős Denevérember kapcsán, van bőven miből válogatni! 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)