Hirdetés

A Sony új PlayStation-szabadalma az orrunkat venné célba

|

A haptikus visszacsatolás után következhet a szaglóreceptoraink stimulálása.

Hirdetés

A PlayStation 5-höz készült kontroller, a DualSense innovációinak köszönhetően minden eddiginél jobban bele tudjuk élni magunkat a játékokba, de a Sony mérnökei folyamatosan azon törik a fejüket, hogy miképpen lehetne továbbfejleszteni a konzolt és vezérlőjét. Korábban olyan tervekről hullott le a lepel, mint a harcrendszert befolyásoló MI vagy a streameken átküldött haptikus visszajelzés, de a vállalat legújabb koncepciója még ezeknél is érdekesebb.

A Sony ugyanis nemrég egy olyan szabadalmat nyújtott be, amely az illatokat használná fel a jövőbeli PlayStation játékokhoz. Persze ez a szórakoztatóipar számára nem újdonság, a '60-as évek óta használják, az 4DX mozitermekben is megtalálható, sőt egy időben még Hideo Kojima is szeretett volna kísérletezni vele (ő a lehelettel), azonban a 2021. február 4-én megjelent szabadalom a videojátékok területére is behozná ezt a szimat-technológiát.

Hirdetés

A haptikus visszacsatolás jelenleg csak az érintésre korlátozódik, de az elképzelés szerint ez a projekt kibővítené az említett technológiát: egyrészt lehetővé tenné a streamek és videofelvételek nézőinek, hogy ők is átéljék azokat az inputokat, amiket például a streamerek, másrészt kibővítené az érzékszervek igénybevételét, így az érintésen felül az illatokat is szenzoros élményként tapasztalnánk meg a játék során.

A Game Rant jelentése szerint a Sony ötlete nemcsak a szaglás dimenzióját adná meg a felhasználóknak, de azt is figyelembe venné, ahogyan az emberek érzékelik a különféle illatokat. A technológia elméletben egymástól független mintákat bocsátana ki, melyek találkozása együttesen megalkotná a kívánt szagokat, illatokat. Milyen lenne mondjuk egy sci-fi szerepjátékban, ha egy idegen bolygóra lépve megrohannának minket a természet kellemes és kellemetlen aromái?

A szabadalom leírásának egyik részlete alapján egyébként a dolog nem állna meg az orrunknál, egy még vadabb gondolat szerint a nyelvünk is szerepet kaphatna: az ízlelésünk felhasználásával sós, édes vagy savanykás ízeket állítana elő egy a szánkba helyezett eszköz. Gondoljuk csak el, hogy például a főzőszimulátorok milyen hasznos módokon tudnák kamatoztatni ezeket a fejlesztéseket.

Egyes spekulációk úgy hiszik, hogy az új PlayStation VR egyik funkciója lehet (sokak szerint nem véletlen, hogy a szabadalom február 4-i, a PSVR 2-t pedig február 23-án jelentették be), mások viszont a kontrollerekbe való beépítést feltételezik. Persze mindez egyelőre nem több puszta elméletnél, mindazonáltal nagyon izgalmasak a távlati lehetőségek. Ti mit gondoltok minderről?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)