Hirdetés

Acer Aspire VX 15 teszt - stílusos gamerlét

|

Ha még valaki abban a tévhitben él, hogy megfizethető gamer notebook nem létezik, annak mutatunk egy olyan példányt, ami erre tökéletesen rácáfol és még jól is néz ki! Teszteltük az új Acer VX 15-öt!

Hirdetés

Sajnos a buzgó gyártók hamar elcsépelték a "gamer notebook" kifejezést - sok csalódott vásárló tért vissza idővel az asztali PC-hez, miután rájöttek, hogy a gamernek titulált GT840-es GPU igazából alig jobb az integráltnál és még csak nem is cserélhető. Tavaly, 2016-ban azonban valami megváltozott, ez pedig a GeForce 10-es széria volt, ami elhozta az asztali GPU-k teljesítményét a notebookokba is. Idén nyárra el is jutottunk odáig, hogy a notebook gyártók már olyan készülékeket kínálnak, amelyek tényleg futtatnak minden játékot 1080p-ben és még csak nem is kerülnek kimondottan sok pénzbe. Ezek közül is kitűnik az Acer Aspire VX 15, melynél a mérnökök bravúros egyensúlyérzékükről tettek tanúbizonyságot.

Hirdetés

Gamer külső fájdalommentes kompromisszumokkal

Az Aspire VX 15 már kívülről mutatja, hogy bizony nem retten meg a játékoktól. A szépen bordázott fedlap, a sok-sok port, a két piros díszcsík és a légkiömlő nyílások is nagyon jól mutatnak - nem úgy, mint amikor egy Trabantot dob fel valaki a sufniban matricákkal és légterelővel. A költségek alacsonyan tartása persze szempont volt, így a legtöbb borítás bizony műanyag, de nem az a bazári, kellemetlen tapintású fajta. A zsanér nem kétoldali, hanem középen helyezkedik el és meglehetősen széles, ami kiemelkedően jó stabilitást biztosít a felső résznek, ráadásul a csillogó fém zsanér jól mutat a piros-fekete gépen.

A gépet kinyitva folytatódik a gamer-hangulat, mégpedig ott, ahol igazán fontos. Ez a billentyűzet, ami lapos és a kurzorbillentyűk is beszorultak a normál tasztatúra, valamint a numerikus rész közé, cserébe viszont háttérvilágítást kapunk és a WASD szép, piros szegélyes kiemelést kapott.

A kijelző IPS-technológiát használ, ami a képminőség tekintetében ideális választás, ahogy a betekintési szögekkel sem lesz gondunk. A fényerő egy kicsit lehetne magasabb, 144 Hz-et, vagy FreeSync/G-Sync technológiát se keressünk, ám ezek érthető kompromisszumok - tekintve, hogy mennyiért vihetjük haza ezt a gépet. A matt kijelzőpanelt klasszikus, érdes, fekete műanyag káva keretezi, ami szokásosan kb. 2 cm széles.

Nincs miért szégyenkezni

Az igazi varázslat odabent vár minket. Nem holmi tavalyról előkapart, elavult vasat igyekeznek letuszkolni a torkunkon, de még csak nem is az alsó-középkategóriát állítják be csúcsnak: a gép lelke egy Core i7-7700HQ processzor, ami négymagos, Hyper-Threading technológiát használ és nincsen lefojtva egyáltalán. Ez már asztali teljesítménynek is megfelel, amelyhez ideális mennyiségű, 8 GB DDR4 RAM-ot kapunk.

Gamer gép lévén a legfontosabb természetesen a GPU. Nos, itt az árhatárba beleférő legerősebb megoldást, egy Nvidia GeForce GTX 1050 Ti-t kapunk, amelyhez 4 GB GDDR5 VRAM is kapcsolódik. Ez a GPU az NVIDIA GeForce 10-es családban középkategóriásnak számít, ami azt jelenti, hogy 1080p felbontásnál nem eshet zavarba a grafikus chip, még AAA játékok alatt sem, sőt, a maximális részletességből is csak akkor kell egy keveset visszavennünk, ha mindenképpen stabil 60+ fps-t szeretnénk, vagy a legújabb, csúcskategóriás asztali gépek tulajai számára fenntartott speciális effekteket akarjuk megcsodálni. (A Rise of the Tomb Raider során 41,6 fps-t, Doomban 60,8 fps-t hozott átlagban.) Az Acer mérnökei még azt a fondorlatos húzást sem lépték meg, hogy alulórajelezték a GTX 1050 Ti-t a szerényebb hőtermelés érdekében.

Miután a játékosok igényeit kellett szem előtt tartani, a Wi-Fi ac vezérlő mellett (ami mellesleg már MU-MIMO-s), egy gigabites LAN vezérlő is került a gépbe, illetve HDMI videokimenet és jó pár USB. Ezek közül az egyik már USB Type-C, ami hamarosan igazán hasznos és fontos kiegészítés lesz. Miután az árra kínosan ügyelt a gyártó, itt Thunderboltot még ne keressünk, ahogy a LAN vezérlő sem Killer-szériás.

A költségek alacsonyan tartását leginkább a háttértároló választásán lehet tetten érni, ez ugyanis egy 1 TB-os Toshiba 5400 rpm-es merevlemez. Ezt a komponenst lehet hibáztatni jó pár teszteredmény lerontásáért, a lassú Windows startért, azonban tény, hogy ekkora tárhely bőségesen elegendő minden játékhoz. Éppen ezért érdemes gépünket minél előbb SSD-vel bővíteni, amit az Acernek sikerült úgy megoldania, hogy a HDD mellé szerelhessük a flash-alapú, villámgyors tárolónkat. Ez azért is ideális, mert így nem kell lemondanunk a nagy tárhelyről, viszont a gyors programfuttatást is élvezhetjük.

Játékra termett

Az Acer Aspire VX 15 ideális gamer notebook és itt a "gamer" kifejezés használata nem csupán üres marketingfogás. A CPU teljesítménye abszolút tökéletes, a GPU szintén jó választás, a RAM ideális, a kijelző szép képet ad, csupán a HDD mellé kéne még egy SSD-t beszerelni (ezt a Radium.hu-nál pillanatok alatt orvosolják akár már vásárlás előtt). A hihetetlenül vonzó, 320 ezer forint alatti vételárért cserébe néhány kompromisszumos döntést persze meg kellett hoznia az Acer mérnökeinek, hiszen mégiscsak középkategóriás gamer notebookot kellett készíteniük. A műanyag borítás a maga 28,9 mm-es vastagságával nem éppen kecses, a 2,5 kg súly átlagos, illetve a kijelző nem 144 Hz-es, a HDD mellé nem fért SSD és ebben az árban Windows 10 licenc sincsen. Ezek jó része azonban könnyedén orvosolható, így pedig nagyon jó vétel az Aspire VX 15 gamer notebook, amely évekig hű társunk lesz irodában, otthon vagy akár a csatamezőn is, anélkül, hogy évekre kimerítenénk a családi kasszát.

Még mindig nem döntöttél? Most segítünk: a gép mellé most a Radium.hu-tól kapsz még egy Zalman HPS300 gamer fejhallgatót és egy C-TECH Akantha GAMER egeret is ajándékba, hogy rögtön belevethesd magad az akcióba!

Bővebb infó és vásárlás: Radium.hu

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)