Hirdetés

Minden, amit tudni lehet az Xbox Series X konzolról

|

Miért Xbox Seriex X lett a Project Scarlett? Miért ilyen toronyszerű az Xbox dizájn? Milyen az új kontroller? Milyen grafikára számíthatunk? És egyáltalán milyen játékkal érkezik majd a következő Xbox megjelenés? Összeszedtünk minden egy cikkbe nektek!

Hirdetés

A sokáig csak Project Scarlett néven emlegetett legújabb generációs Xbox játékkonzol mostantól Xbox Series X névre hallgat, és 2020 végén érkezik. A Microsoft végre pontos részleteket árult el a név mellett a dizájnról, a tudásról, a kontrollerről, de arról is, milyen játékokat kapunk induláskor, és persze azt is tisztába tették, hogy kerül képbe az xCloud játékplatform. Jönnek az adatok,  amelyek a The Video Game Awards (és a GameSpottal megosztott infók) alapján várhatóak az Xbox Series X kapcsán (kicsit azért furcsa még ez a név, nem?)

Hirdetés

Xbox Series X: miért ez lett az új név?

A The Game Awards bejelentése után vegyes reakciók érkeztek az új Microsoft konzol nevével kapcsolatban. Sokan sokfélét vártak, hiszen korábban sem volt egységes az elnevezés, az első Xbox után volt 360, aztán One, One X, One S, szóval jöhetett volna akár X2, vagy Two X, meg egy csomó egyéb variáns (egyesek például Xbox Infinite vagy épp Xbox 8K neveket jósoltak korábban).

A Microsoft Xbox részlegének vezetője, Phil Spencer szerint az Xbox Series X (tehát szabad fordításban Xbox X Sorozat) egyrészt azt szimbolizálja, hogy ez a modell mindent összefog, ami Xbox: egy olyan új sorozat, amely amellett, hogy alanyi jogon egy sor új, fejlett játékot tud futtatni, képes lesz az összes korábbi generációra készült játék kezelésére is, tehát visszafelé teljesen kompatibilis, ahogy a régebbi Xbox perifériákat is tudjuk vele használni. Másrészt a Series... megnevezés jóval használhatóbb és egyértelműbb a jövőbeli konzolokra nézve is, hiszen marad az alap (az Xbox), és annak az aktuális sorozata.

Mi a torony dizájn oka, és tényleg kell egy új tévéállvány a nappaliba?

Gyorsan legyen meg a válasz a közcím mindenkit érdeklő kérdésére: bár az első promóciós képeken mindenhol álló formában szerepel az Xbox Series X, Phil Spencer szerint tökéletesen használható vízszintes állapotban is, tehát nyugodtan dönthetünk úgy, hogy döntünk. Álló változatban valóban egy gamer torony PC-re emlékeztet, és ez nem is véletlen.

Spencer szerint direkt nem akartak csillogó-villogó ultradizájnos divateszközt, a fekete hasáb lényege pont az, hogy bármilyen szoba elrendezésébe szépen bele tudjon simulni, és ahelyett, hogy saját magára hívná fel a figyelmet, inkább koncentrálhatunk a tévén vagy egyéb képernyőn megjelenő látványra.

Emellett az is fontos, hogy legyen elegendő hely a hűtésre, ugyanis az erős hardver (amiről később részletesebben is beszélünk) egy vékony dizájnházban csak sivító ventilátorok mellett működne. Itt viszont az a cél, hogy a legnagyobb teljesítmény mellett is csendes gépet használhasson mindenki, ami nem idéz sugárhajtóműveket a nappaliban.

Titokzatos erő: mire képes az Xbox Series X?

Arra kifejezetten figyelt a Microsoft, hogy ne áruljon el végletekig pontos hardveres specifikációkat, és Phil Spencer az interjúkban is ügyesen kerülgette a kérdést, de azért a teljesítményről már vannak alapvető adataink. A vezető szerint az Xbox Series X képes stabil 60fps képfrissítésű játékokat megjeleníteni 4K és 8K felbontásban egyaránt, de a képfrissítés "akár 120 fps is lehet".

Ez utóbbi kitétel pontosan így hangzott el, ami vagy azt jelenti, hogy későbbi update-ekkel tud majd ennyit a konzol, vagy esetleg a játékok dinamikusan változó képfrissítési tulajdonságokkal futnak majd - erről majd biztosan mondanak konkrétabbat, ahogy közeledik a megjelenés. Ami még biztos, hogy újgenerációs SSD-ket használ majd (ezek már értelemszerűen NVMe modellek lesznek). Spencer szerint a GPU nyolcszor lesz gyorsabb az Xbox One-nál és duplája az Xbox One X képességeinek, a CPU teljesítménye pedig négyszerese a mostani generációban használtaknak. A hivatalos infók szerint az I/O sebességet 40-szeresére emelik, amit többek között GDDR6 memóriák alkalmazása tesz lehetővé.

A fentiek nagyjából alátámasztják a korábbi iparági értesüléseket, melyek szerint egy 12 teraflops számítási teljesítményű gépről van szó, amelyben nyolcmagos processzor dolgozik majd, várhatóan 3,5GHz órajelen, a játékoknak fenntartott RAM mennyisége 13GB, és a konzol támogatja a ray-tracing technológiát. Az pedig tökéletesen látszik az eddig kiadott képeken, hogy az Xbox Series X frontoldalán ott az optikai meghajtó nyílása is.

A hűtésre visszatérve, a konzol egyetlen ventilátort használ majd, viszont a belsejében több hűtőborda is található, a szellős házzal együtt ezek garantálják azt, hogy legalább olyan halk lesz működés közben, mint egy Xbox One X.

Mit tudnak majd az Xbox Series X-re írt játékok?

A felvezető videót a Halo: Infinite világából vett elemekre szabták, és már itt is tudatosan kidomborították a magas felbontás és a ray-tracing előnyeit, lényegében egy hatásos fényorgia az egész. Azt már tudni lehet, hogy a Halo:Infinite mellett nyitó cím lesz az Xbox Game Studios által felvásárolt Ninja Theory következő játéka is, ez pedig nem más, mint a kifejezetten sikeres Hellblade: Senua's Sacrifice folytatása, amely Senua's Saga: Hellblade 2 néven érkezik.

A játék az első, amit a stúdió a felvásárlás óta megjelentet, tehát láthatóan minden erőforrásukat ebbe ölték, és a trailer alapján ez nem is eredménytelen. A képsorok között nincs semmilyen előre renderelt rész, minden a játék motorjában fut, valós időben, és ez valóban sokat elárul az Xbox Series X erejéről. Egyelőre ezen a két címen kívül nem tudunk kifejezetten az új konzolra írt játékokról, de gyaníthatóan ez is változik majd a 2020 végi megjelenésig.

Új Xbox kontroller kerül a kézbe

Az Xbox One kontrollerét már alapból is jól fogadta a közönség, ezért erre a dizájnra épül az Xbox Series X-hez készülő játékvezérlő is, náhány apró változtatással. Valamivel kisebb lesz és óvatosan változtattak a formáján is, de nem radikálisan.

Megjelenik viszont egy hibrid d-pad, valamint a Sony és a Nintendo nyomdokain haladva egy share gomb, amellyel a legújabb Xbox kontroller is közösségi megosztásra alkalmassá válik. Phil Spencer megerősítette, hogy a haptikus visszajelzés megmarad, továbbra is érezhetjük, ahogy a megfelelő helyzetekben "rúg és remeg" a vezérlő a kezünkben. Fontos, hogy az új kontroller is visszafelé kompatibilis, tehát használhatjuk akár egy Xbox One-nal, vagy PC-vel is. Ez fordítva is igaz, tehát az Xbox One kontrollereit, beleértve az Elite két változatát is tökéletesen kezeli majd az Xbox Series X.

Hogy jön képbe a felhő, vagyis a Project xCloud?

Az elmúlt időszakban divat lett arról beszélni, hogy a jövőbeni konzolok már nem fizikai eszközök lesznek, hiszen a játékok szép lassan a felhőbe költöznek. Épp ezért egy időben az is felmerült, hogy nem lesz már valódi, "dobozos" új Xbox és PlayStation, de a gyártók erre láthatóan rácáfoltak. Mindemellett persze a Microsoft dolgozik a Project xCloud-on is, de gyorsan igyekeztek leszögezni, hogy a felhő alapú játékplatformjuk nem leváltani, hanem kiegészíteni fogja a konzolokat.

Azt a londoni X019 eseményen már megerősítették, hogy az xCloud szolgáltatások valamikor 2020 folyamán kerülnek be a Game Pass Ultimate előfizetésekbe, de Spencer úgy fogalmazott: egyelőre nem akarják azt állítani, hogy a konzoloknak vége és az xCloud leváltja őket, vagy a gaming PC-ket, inkább az Xbox ökoszisztémát kiegészítő extraként kezelik. Az egyik előnye épp az, hogy az Xbox játékokat különféle eszközök között átjárhatóvá tegye.

Mikorra várható az Xbox Series X megjelenés?

Pontos dátumot még nem tudunk, a Microsoft hivatalosan annyit jelentett be, hogy a 2020-as év végi vásárlási időszakban érkezik az új konzol, tehát akkor, amikor a Sony is kihozza a PlayStation 5-öt.

Van már Xbox Series X előrendelés?

A mostani bejelentés ellenére még nem indul el az előrendelés: ezt Jason Ronald, az Xbox programfejlesztésekért felelős társigazgatója azzal indokolta, hogy csak akkor indítják el ezt a lehetőséget, ha a most nyilvánosságra hozott adatoknál még pontosabb részleteket tudnak elmondani az Xbox Series X-ről, valamint a vele együtt érkező játékokról és szolgáltatásokról. Ronald úgy fogalmazott: akkor indítják az előrendelést, ha a konzol készen áll arra, hogy a közönség közül bárki élőben, élesben kipróbálhassa.

Azt nem tudni, erre mikor kerül sor, mindenesetre a fentiek alapján lesz valamikor 2020-ban egy még pontosabb bejelentés, amikor valószínűleg a végleges hardveres specifikációkat is közzé teszi majd a Microsoft - és igen, a Xbox Series X ár kérdése is rejtély marad addig várhatóan.

Ti mit vártok a next-gen Xbox konzoltól? Hogy tetszik első látásra és hallásra?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)