Hirdetés

Nacon Evol-X kontroller teszt - vaskos, de könnyű

|

Nagy kezű embereknek készítette vezetékes Nacon Evol-X kontrollerét a gyártó, és nem hagyott ki semmi fontosat belőle.

Hirdetés

Jóval előbb volt hardvergyártó a Nacon, mint játékkiadó, periféria-felhozatala nívósabb is, mint játékkínálata (övé az év egyik legnagyobb csalódása, a Gollum, de legalább az egyik legnagyobb pozitív meglepetés, a RoboCop: Rogue City is), és nyilván nem maradhatott volna életben ilyen hosszan, ha nem válik hivatalos Xbox-partnerré. Aki tehát tőlük vásárol kontrollert, készülhet arra, hogy a beüzemelés a kábel csatlakoztatásán túl semmi extra energiabefektetést nem igényel, és nem fogja letiltani az Xbox más, nem licencelt eszközökkel együtt.

Vannak a gyártó kínálatában összetettebb irányítók is, mint a nemrég megjelent Revolution, de mi most egy belépő szintűt vittünk el néhány körre, hogy megnézzük, mit kap az, aki 12-14 ezer forintot szánna egy extra vezérlőre, vagy a gyári Xbox kontroller kiváltására.

Hirdetés

Az ára nem ver Nacon

Mint a vezetékes kontrollerek többségére, úgy erre is igaz, hogy könnyebb, mint a vezeték nélküli, elemeket vagy akkumulátorokat befogadó változatok, viszont ahogy kézbe fogjuk, érezhetjük, hogy nagyobb markokhoz tervezték. Textúrázott markolata lényegesen szélesebb és hosszabb, mint a gyári kontrolleré, nekem, - gondolom - átlagos kézmérettel rendelkező játékosnak kényelmes volt, de az eredeti megoldást ebben a tekintetben jobban preferálom. Vezetéke 3 méteres és lecsatolható, hogy könnyebben tudjuk hordozni és tárolni az eszközt (és egyébként egy ilyen hosszú USB-C kábel minden háztartásban jól jöhet). 

Gombok tekintetében semmi olyat nem tud, amit az Xbox eredeti kontrollere ne tudna, viszont a D-pad négyirányú, az XYAB, valamint Menü és Megtekintés gombok pedig érezhetően feszesebbek, nehezebb őket lenyomni. Az analógok átmérője kisebb, de ugyanannyira emelkednek ki, és míg a bal közülük csúszásgátlós, a jobb már kevésbé, azon ugyanis nem pöttyös mintázat van, hanem a Nacon logója. Ezeket is csak nagyobb erőbefektetéssel tudjuk lekattintani. 

A ravaszok csúszásgátlósak, jóval nagyobbak és szélesebbek, mint az eredetinél, ellenállásuk is erősebb. Az ütközőket viszont könnyebb működtetni, és nem is kattannak olyan hangosan. Van természetesen Megosztás gomb, Xbox-gomb, és 3.5 mm-es jack csatlakozó is. 

Nincs tehát semmilyen pro funkciója, nem cserélhetők a gombjai, nem állíthatók a ravaszai, nem kerültek rá extra gombok, de ezt egy ilyen áron kínált kontrollertől nem is várhatjuk el. Rezgés terén sincs meglepetés, de az pluszpont, hogy a ravaszok külön motort kaptak, külön rezegnek, függetlenül a markolatoktól.

Nacon jó?

A Nacon Evol-X árkategóriájához mérten korrekt felhasználói élményt nyújt, az első Xbox Duke kontrollerét idéző vaskossága miatt kis kezűeknek nem ajánlott, de ez talán ez egyetlen olyan tulajdonsága, ami ellene szólhat - esetleg még az, hogy az analógok mintázata nem biztosít annyi tapadást. Azonnal működik (Xbox One és Series konzolok mellett akár PC-vel is használható), és a legfontosabb funkciókat nem spórolták ki belőle.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)