Hirdetés

Jönnek a GTX 1080-nal szerelt gamer laptopok

|

Nem csalás, nem ámítás: az Nvidia asztali gépekbe szánt grafikus chipjeit gamer notebookokba is belepréselik, így nem kell kompromisszumokat kötnünk a teljesítmény rovására.

Hirdetés

Úgy látszik az M jelzésű, notebookokba szánt GPU-k ideje lejárt. Az Nvidia tavaly kísérletezett először a technológiával, amikor a Maxwell alapokra épülő GTX 980-at erőltették bele néhány gépbe, és a jelek szerint jól sült el a dolog, ugyanis az 1000-es széria esetében már nem is gondolkoznak alternatívákban.

Korábban erre nem nagyon volt lehetőség, de a Pascal architektúra lehetővé teszi, hogy ezek a chipek a hordozható gépekbe is bekerüljenek. A chipek gyakorlatilag teljesen megegyeznek az asztali gépekbe szánt társaikkal, csak a GTX 1060 esetén kellett egy kicsit visszavenni az órajelet. 

A csúcskategóriát természetesen a GTX 1080 jelenti, amely 2560 CUDA maggal, 1733MHz-es órajellel és 8GB GDDR5X fedélzeti memóriával dolgozik. Ennél valamivel gyengébb a GTX 1070 (ez váltja a 980M modelleket) a maga 2048 CUDA magjával, amelyek 1645MHz-en ketyegnek, és szintén 8GB GDDR5-ös memóriájával.

A család legkisebb tagja a GTX 1060, ami laptopokban 1280 CUDA maggal, 1670MHz-es órajellel és 6GB GDDR5 memóriával dolgozik. Az Nvidia saját benchmarkja szerint elképesztő teljesítményt sikerült kipréselni ezekből a kártyákból, sőt, voltak olyan tesztek, ahol a GTX 1080 ezen változata verte az asztalit. A chipek legalább 150%-kal többet nyújtanak, mint azok az M jelzésű chipek, amiket leváltanak.

Az Nvidia nyilván szeretné meghódítani ezt a piacot (bár a notebookok esetében most is sokkal elterjedtebbek a zöldek megoldásai, mint az AMD chipjei), ahol komoly növekedésre számítanak. az 50 millió PS4 és közel 30 millió Xbox One mellett a statisztikák szerint 20 millió gamer notebook van most a vásárlóknál, és míg a konzolos piactól lassulást, ezen a fronton 30%-os növekedést jósolnak az elemzők.

Természetesen az összes nagy gyártó kínál majd ilyen gépeket, az új chipek pedig azt is lehetővé teszik, hogy a vállalatok 120Hz-es panelekkel szereljék a laptopokat. Az Nvidia szerint a Pascallal végre eljön a VR-ready gépek kora is, de ne igyunk előre a medve bőrére. Egy 1060 (főleg így, hogy ebbe bele kellett nyúlni egy kicsit) még erősen megizzad majd a komolyabb alkalmazások súlya alatt. Ettől függetlenül kíváncsian várjuk, milyen megoldásokkal állnak majd elő a gyártók, hiszen kétség sem fér hozzá, hogy jönnek majd a vízhűtéses, esetleg SLI-vel szerelt gamer gépek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)