Hirdetés

PowerA MOGA XP-Ultra teszt - egy kontroller mindenhez

|

Vagyis, hát, majdnem mindenhez. Rettentő sokoldalú és igazi prémium minőségű a PowerA MOGA XP-Ultra, ami PC mellett mobillal és Xboxszal is könnyen használható.

Hirdetés

Nem könnyítette meg a Microsoft a külső perifériagyártó partnerek dolgát - annyira kényelmes, sokoldalú az Xbox Series X gyári kontrollere, hogy az sokaknak tökéletesen megfelel, valami extrát kell kínálnia annak, aki versenybe akar szállni vele - vagy jelentősen alacsonyabb árat, bár az eredeti gamepadek sem nevezhetők megfizethetetlennek. Nincs is túl sok alternatíva a piacon.

A PowerA nem ár, hanem funkcionalitás terén kíván versenyezni, és a MOGA XP-Ultra esetében látszik, hogy mindent beleadott.

Hirdetés

Egy kontroller elég lesz

A MOGA XP-Ultrát kifejezetten többeszközös használatra szánták. Prémium minőségű dobozában a kontroller mellett található egy mobiltartó is, amit nagyon egyszerűen felpattinthatunk és levehetünk, így a kontrollert támogató androidos játékokat vagy a felhőszolgáltatások kínálatában elérhető címeket úgy játszhatjuk, mintha egy kézi konzolt tartanánk a kezünkben. Sajnos iOS-sel nem kompatibilis, mint bármilyen bluetooth-eszköz, csatlakozni tud az iPhone-okhoz, de a gombnyomásokat a rendszer nem érzékeli.

Android mellett Windows PC-hez és Xbox konzolokhoz (One-hoz és Series modellekhez) is csatlakoztathatjuk, vagy a fonott borítású USB-C kábelt használva, vagy még egyszerűbben, a párosítógomb megnyomásával. PC-n vezeték nélkül Bluetooth mellett a Microsoft Wireless Adapterrel működik, ami nem a csomag része, de vezetékesen persze használhatjuk rögtön.

A kontroller sokoldalúsága nem merül ki ennyiben. Némileg moduláris, hiszen levehetjük róla a markolatot, ami fejlettebb, ezáltal jobb élményt nyújtó rezgőmotorokat rejt, mint a kontrollertest, lényegesen kényelmesebbé teszi az eszköz fogását, illetve található rajta két extra gomb, amihez gyorsan, menükben lépkedés nélkül rendelhetünk hozzá utasításokat. Csak megnyomjuk a programozás gombját, majd azt, amelyik gomb hatását be szeretnénk állítani valamely alsóra (FPS-ekben például a guggolást és az ugrást ajánlott, versenyjátékokban a váltást vagy a kéziféket), és végül azt a gombot, amelyiket programozni szeretnénk. A markolat textúrázott is, hosszútávon is jó fogni.

Semmi nem hiányzik

Mindent tud, amit egy átlagos Xbox kontroller: határozottan rezeg, a párosítógomb kétszeri megnyomásával válthatunk a társított eszközök között, van rajta Share gomb és jack csatlakozó is. Tölteni USB-C-n keresztül lehet a 2000 mAh-s akkumulátorát, a töltöttséget gombnyomásra láthatjuk - papíron 40 órán át bírja bluetoothos csatlakozás esetén, és 60 órán át működik egy töltéssel, ha a Wi-Fi-s csatlakozást használjuk - több napnyi tesztelés után úgy tűnik, ezt sem csak ígéri a PowerA. Sajnos gyorstöltés nincs, és nem tudom, én bénáztam-e, de nálam csak akkor töltődött, amikor be volt kapcsolva - nem nagy kellemetlenség, de ajánlott erre készülni, ha például éjszaka szeretnénk új életet lehelni bele.

Könnyebb, kevésbé simul tenyérbe, mint az Xbox alap kontrollere, a ravaszainak ellenállása is kisebb, viszont az analógjai jobban ellentartanak, a D-Pad szintén "feszesebb", az ütközői pedig hangosabban kattognak, de az eltérések ellenére kényelmes vele játszani. Irányítókarjai speciális mintát kaptak, ujjaink nem csúsznak le róluk melegben sem. Sajnos a markolatot levéve már némileg más az élmény: bukjuk az extra gombokat, sokkal egyszerűbb, nem annyira immerzív lesz a rezgés, és másképp kell fogni - verekedős játékoknál, kisebb kezű játékosoknál működhet ez a variáció is, és tény, hogy jobban elfér így táskában, ha hordoznánk, de hosszútávon kényelmetlennek találtam, ráadásul mivel az eszköz maga túl könnyű, a telefonok meg annyira nem, ellen kell tartanunk ujjainkkal (markunkkal ugye markolat nélkül nem tudunk), hogy ne billenjen le, ne legyen "fejnehéz", ami fárasztó és nehézkessé teszi a játszást.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A sokoldalúságnak ára van, nem is alacsony: 60 ezer forint környékén lehet itthon hozzájutni, háromszor annyiért, mint egy Xbox Series X-es kontrollerhez. Bár jelentős méretű akkumulátora, a minőségi anyaghasználat, a prémium érzet, a moduláris mivolta és az extra ravaszok mellette szólnak, értjük, ha az ár önmagában eltántoríthat titeket a vásárlástól. Határozottan többet ad, mint az Xbox gyári eszköze, de nem feltétlenül annyit, hogy megérje ilyen sokat áldozni rá - még úgy sem, hogy jár mellé egy hónap Xbox Game Pass Ultimate előfizetés.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)