Hirdetés

RADIUM CHAMPION XT teszt - élet 60 fps felett

|

Magabiztosan esett be tesztlaborunkba a Radium legújabb gamer gépe, hogy bizonyítsa, tényleg bírja a PC-s játékosok kitartó nyüstölését. Mi nem kíméltük.

Hirdetés

Tekintélyt parancsoló, világító, dögös és nagyon erős - ilyennek kell lennie egy gamer PC-nek 2016-ban. A Radium úgy gondolta, pontosan tudja, mire van szüksége egy PC-s játékosnak, és el is készítettek egy olyan PC-t, amihez bármilyen játékot hozzávághatunk, akkor is megkapjuk a tökéletes játékélményt, ha pedig VR-ra adnánk fejünket, hát akkor sem kell költséges PC-bővítést eszközölnünk előtte. A tesztre érkezett asztali gépet ízekre szedtük, alaposan átnéztük a komponensválogatást, az összeszerelést, a szellőzést, majd sok-sok játékkal kipróbálva megnéztük, mire képes ma egy közel 300 ezer forintos számítógép és milyen extrát kapunk a Radiumtól, amit egy saját magunk által összeszerelt gépnél nem kapnánk meg.

Dögös külső

Közel 300 ezer forint egy PC-re, monitor, beviteli egységek és operációs rendszer nélkül sok pénz, amiért elvárható, hogy időtálló, jó minőségű gépet kapunk. A Champion XT külsőre megkapó, a koromfekete ház áramvonalas, az oldalsó, teljes méretű átlátszó lap pedig jól mutat. E mögött rendezett belső fogad, sehol egy lógó kábel vagy egy ronda, nem a piros-fekete színvilágba illő komponens. A gépház egy Kolink Punisher modell, amelynek elrendezése és kábelezhetősége egészen jó, a külseje pedig áramvonalas, lekerekített. Ez még jól is néz ki, de a teljes egészében műanyag borítás vonzza az ujjlenyomatot és könnyen sérül, ami az időtállóság szempontjából nem jó hír. A szellőzés első osztályú, elöl két darab, 12 cm-es ventilátor szívja be a hideg levegőt, hátul pedig egy szintén 12 cm-es példány szívja ki a meleget a házból. Sajnos annak nem örültünk, hogy a ventilátorokhoz fordulatszám-szabályzó nem jár a házban (csak a világítással együtt ki/bekapcsolhatók), illetve a porszűrők is lemaradtak. A Punisher emellett teljes méretű ATX lapokat is fogad, a magasított, moduláris kialakításnak köszönhetően pedig akár duplaegységes vízhűtő radiátort is beszerelhetünk.

Még mindig a külsőnél és a hűtésnél maradva a gépház felső részén elhelyezett gombra hívnánk fel a figyelmeteket: ezt megnyomva a három házhűtő ventilátor pirosan felizzik, ami nagyon jól néz ki az átlátszó előlap mögött. Ez az összkép nagyon hatásos, a gép világít, divatos külseje pedig meggyőző, bár a fényes, ujjlenyomatvonzó műanyagborítás nem tetszett, az oldallap sem üveg, hanem szimpla plexi, porszűrők nincsenek és a fordulatszám-szabályzást is hiányoltuk. Akinek ennyi negatívum fájóbb, mint a dögös külső és a sok pozitívum, kérheti a Champion XT-t Bitfenix Aegis házzal is.

Fegyelem és erő

Odabent, ahogy már említettük, katonás rend fogad, ami csak nagyon-nagyon kevés otthon összeszerelt gépről mondható el. A Champion XT belseje tényleg nagyon jól mutat, a szellőzés pedig kiváló, semmi nem akad meg a szabadon lógó kábelekben - merthogy ilyenek nincsenek. Az ATX házba egy micro ATX-méretű MSI B150M Night Elf alaplap került, így azt is kitalálhatjátok könnyedén, hogy Intel hatodik generációs Core platformot kapunk. Ez a jelenleg elérhető legfejlettebb, bár a B150 csak a középkategóriás chipkészlet hozzá. Ez sajnos abban mutatkozik meg, hogy nem kapunk alaplapra integrált USB Type-C csatlakozást, Thunderbolt 3 vezérlőt és NVMe SSD-t fogadó M.2 foglalatot sem. Ezeket a hiányosságokat leszámítva az alaplap megbízható, a hangrész és a LAN minőségi (utóbbi Intel chipes, igazán jó példány!), a fekete-piros külső pedig jól passzol a gép színvilágához.
Az alaplapba egy igazán erős, Core i5-6500-as CPU került, ami kiváló választás gamer PC-be, legyen szó akár FHD, 4K vagy VR-játékról. Ha éppen nem játszanánk, hanem mondjuk videót tömörítenénk, a CPU akkor sem fog cserben hagyni. A processzor mellé 8 GB-nyi HyperX DDR4 RAM került, ami ma még éppen elegendő, később pedig könnyedén bővíthető, köszönhetően a két, üresen álló DIMM-foglalatnak. A processzort egy Raijintek Themis toronyhűtő tartja hidegen két darab ventilátorral. Szerencsére ez igen jó választás, mert halk és még a tuningtól sem esik kétségbe, ahogy az erősebb Core i7-et is csendben képes hidegen tartani. Az esetleges, későbbi bővítés során a tápegységre sem lesz gondunk: a Cougar VTX600 akár sokkal nagyobb fogyasztású komponenseket is képes kiszolgálni, ráadásul a 80Plus Bronz-minősítésnek hála garantáltan kiváló a hatásfoka, ahogy a szükséges védelmi áramkörök sem hiányoznak.

Az operációs rendszer (mi Windows 10-et használtunk) egy 120 GB-os Kingston UV400-as SSD-ről fut, a nagyobb adatoknak és játékoknak pedig egy 1 TB-os Toshiba HDD biztosít tárhelyet. Szerencsére utóbbi sem lassú, energiatakarékos példány, hanem 7200 rpm-verzió, így nem lesz nagyobb gond a sebességgel. Az SSD a roppant szűkös, 120 GB-os méret ellenére egészen gyors írásnál is, de mi jobban örültünk volna egy 240 GB-os modellnek, ami alig pár ezer forinttal drágább csupán.

A végére hagytuk a legfontosabbat, vagyis a videokártyát. Szerencsére szó sincsen arról, hogy elavult, raktáron maradt VGA-t kapunk, sőt. A legújabb GeForce GTX 1060 került a gépbe, amely erősebb, mint a közönségkedvenc GTX 970, miközben kevesebbet fogyaszt, nem melegszik annyira és az újabb szabványok alatt még jobban elhúz a mezőnytől. A Champion XT-be ráadásul nem is a 3 GB-os, gyengébb, hanem az érezhetően erősebb és 6 GB fedélzeti memóriával szerelt példány került kétventilátoros, csendes hűtéssel.

Megmérettetés, extra ajánlatok

Egy vérbeli gamer gép nem esik kétségbe, ha a legújabb játékokkal támadjuk, sőt, 300 ezer forintért már az is elvárható, hogy a minimális sebesség se nagyon essen 30 fps alá maximális részletesség és legalább FHD-felbontás mellett. Az akadályokat ráadásul úgy kell vennie, hogy közben nem kezd el hangosan szenvedni a hűtés, nem forrósodik fel egyik komponens sem, fagyásról pedig szó sem lehet.

A Radium Champion XT beüzemelése gond nélkül ment, bár már az első pillanatban szeretünk egy rossz tapasztalatot: a BIOS nem volt megfelelően beállítva, gyári alapértékeken volt és tavalyi BIOS-t hagytak rajta, pedig a frissebb verziók sokat javítottak a lap teljesítményén és kompatibilitásán. Ezt mi telepítettük, ahogy a Windows 10-et is 64 biten, UEFI-módban. Ezt követték a játékok, amelyek mind egy szálig szuperül futottak, egyszer sem akadtak meg és megmagyarázhatatlan fagyás, leállás, kilépés sem történt. A 30 fps nem is volt kérdéses, de a legtöbb játék a 60 fps-t is stabilan hozta, sőt, több esetben a 100-as számot is láttuk az fps-mutatónál. A hűtés nem volt teljesen néma, a szélzaj különösen terhelés mellett jól hallható volt, de ez még megbocsájtható és nem zavaróan vészes.

Összességében elégedettek vagyunk a Champion XT konfigurációval, amely reális áron kínál nagyon jó, felsőkategóriás játékélményt és akár már a VR-ba is belekóstolhatunk vele. Emellett néhány gyengébb pontról sem szabad megfeledkezni, így a fényes műanyag házról, a kicsi SSD-ről és a csak középkategóriás alaplapról. A Radium a konfigurációit még speciális ajánlatokkal is megfejeli. Ez a speciális Evolution Upgrade garanciacsomag, amely három hónapig szabad cserelehetőséget biztosít minden komponenshez, szervízdíj nélkül. Vagyis ha valamelyik komponens nem megfelelő, például a VGA gyenge, azt teljes áron beszámítja a cég és az erősebb VGA-ra váltáskor csak a két kártya különbözetét kell kifizetnünk. Ha kicsúsztunk a negyedéves időtartamból, egyéni, természetesen kedvező elbírálás szerint számítják be gépfejlesztéskor lecserélendő alkatrészeinket.

És ha még ez sem lenne elegendő, a 2+1 éves Radium+ garancia keretében futárszolgálatos el- és visszaszállítást is vállalnak, sőt, a jótállás a tuningolásból eredő hibákra is vonatkozik!

Infó

Forgalmazó: Radium.hu
Ár: 284 990 Ft
Web: Radium Champion XT

Adatok

MSI B150M Night Elf alaplap
Intel Core i5-6500 CPU
2×4 GB HyperX DDR4-2133 RAM
Raijintek Themis CPU-hűtő
Kingston SSDNow UV400 120 GB SSD
1 TB Toshiba 7200 rpm HDD
GeForce GTX 1060 6 GB videokártya
Kolink Punisher ház
Cougar 600 W 80Plus Bronze tápegység
DVD-író

5091 pont PCMark 8
2976/5648/10268 pont 3DMark13 Fire Strike
5555 cbs CineBench R15
463,1/364,5 MB/s CDMark szekvenciális olvasás/írás (SSD)
83,22 fps Dirt Rally
1616/2770 pont Unigine Heaven/Valley
89 fps Batman: Arkham Knight
96,3 fps Metro: Last Light Redux
40/223 W összfogyasztás (min/max)

Értékelés: 8.7

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)