Hirdetés

Tisztázzuk: a kompromisszumok nélküli next-gen élmény piszkosul drága lesz

|

Lehet, hogy egészen olcsónak tűnnek a next-gen konzolok, de ha nem akarunk leadni a jelenlegi generációs élményből a szabad tárhely tekintetében, akkor alaposan a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Hirdetés

Több TB-on terpeszkedik már konzolos játékgyűjteményetek, ezért szépen sorba állított külső HDD-k csücsülnek az Xbox One avagy PlayStation 4 konzolotok mellett a nappaliban? Nos, a következő konzolgeneráció már semmire sem fogtok menni vele, ha következő generációs játékokat akartok futtatni, maximum az előző generáció kincseit használhatjátok rajta, illetve tárolni is lehet itt az új címeket, de az elindításukhoz már át kell másolni őket az új SSD-re.

A tárhely pedig kényes kérdés abban a korban, ahol simán 100 GB-ot eszik meg egy játék, és ahol a Call of Duty frissítésekre való várakozás viszi el szabadidőnk jelentős részét. Ha pedig ehhez SSD kategóriában kell számolni, akkor nem lesz olcsó az élmény. Most kiderült, mennyit kell majd fizetünk az Xbox Series konzolok által használt, bővítőkártyaként funkcionáló Seagate SSD-kért, és ahogy azt sejteni lehetett, az árazás terén egyáltalán nem szerénykedett a gyártó.

Hirdetés

Az Xbox Series X és Series S konzolok egyedi NVMe SSD-je igazán bitang jószágnak mondható, a nyers fájlokat 2,4GB/s, míg a tömörítetteket 4,8GB/s sebességgel kezeli - mondjuk a PlayStation 5-be épített, szintén egyedi paraméterekkel rendelkező SSD-től így is elmarad, hiszen az az 5,5GB/s sebességet is képes elérni (összehasonlításképpen az Xbox One X és S merevlemeze 120MB/s maximumot tudott produkálni). 

Számítani lehetett rá, hogy ennek a gyorsaságnak ára lesz, az előzetes becslések 220 dollár környékére lőtték be az Xbox Series X/S konzolok bővítőkártyáját. 

A Microsoft ugyanis megpendítette a retró húrokat, elvégre akinek volt mondjuk PlayStation 2 konzolja, az sosem fogja elfelejteni a cuki kis bővítőkártyákat, amiken szívünknek oly fontos mentéseinket tároltuk. Nos, az Xbox Series konzolok fenekébe is bővítőkártyákat lehet bedugni, ennek pedig immár a hivatalos árát is ismerjük: a Best Buy üzletlánc elkezdte felvenni az előrendeléseket a Seagate által gyártott 1TB-os SSD bővítőkre, amelyek 219,99 dollárba kerülnek. Ez amerikai, tehát még adóktól mentes, nettó ár, így nálunk valószínűleg valahol 80 és 90 ezer forint között állhat meg az árazás. 

És valljuk be, ez tényleg piszkosul drága mulatság, egy 1TB-os SSD bővítő közel annyiba kerül, mint egy Xbox Series S - ami ráadásul csak 512 GB-os beépített SSD-vel rendelkezik, szemben a Series X 1TB-jával, szóval a Microsoft kisebb next-gen konzolján tényleg nagyon nehéz lesz extra költségek nélkül elférni.

Egyelőre nagyon kevés PCIe 4.0 NVMe SSD van még csak a piacon, így nehéz megállapítani azt, hogy esetleg mennyire van túlárazva a Microsoft megoldása. USB 3.1-en csatlakozó külső SSD-khez teljesen fölösleges hasonlítani ezeket a bővítőket, hiszen míg például egy 1TB-os Seagate Baracuda Fast "csak" kb. 55 ezer forintba kerül, ennek az olvasási és írási sebessége megáll 540 MB/s-nél.

Azt csak az idő tudja majd megmondani, hogy a tényleg szédítően gyors SSD-k megérik-e ezeket a lemondásokat, illetve pluszköltségeket. Fontos megjegyezni, hogy az új háttértáraktól nem csak pillanatok alatt betöltő játékokat kapunk, ugyanis az SSD-k például egyszerre 100GB-nyi assetet is képesek lesznek tárolni, ezáltal gyakorlatilag elfelejthetjük a szemünk előtt kirajzolódó környezetet. 

A Sony egyébként némileg más utat választott, ők ugyanis bármilyen külsős gyártó PCIe 4.0 NVMe SSD-jét elfogadják (lesz neki külön slot a konzolon belül), mindössze az összes fontos paraméternek egyeznie kell az előre beépített SSD-vel.

A Samsung 980 Pro például ideális választásnak tűnhet (ebből az 1TB-os verzió 229,99 dollárba kerül), illetve az is fontos szempont, hogy idővel a PCIe 4.0 NVMe SSD ára is csökkenni fog, így PS5-ön egyre olcsóbban juthatunk majd több tárhelyhez, míg az Xbox Series konzolok által kezelt egyetlen egy Seagate bővítőkártya valószínűleg sokkal hosszabb ideig megőrzi 219,99 dolláros árát. 

Szerintetek tényleg megérnek ekkora pluszköltségeket a PCIe 4.0 NVMe SSD-k? 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)